Social Icons

Μια δύσκολη παρτίδα


            Έπειτα από πολυάριθμες βαρετές ισοπαλίες οι δύο μονομάχοι για το Π.Π. σκακιού φαίνεται ότι ξύπνησαν και έτσι προσφέρουν λίγο θέαμα και μάχες…

Ξαφνικά δεν είδαμε ακόμη μια συμμετρική πιονοδομή και έτσι τα κομμάτια άρχισαν να χορεύουν ανενόχλητα στις ελεύθερες γραμμές, στο κέντρο της σκακιέρας. Εκεί που όλα έδειχναν ότι θα έχουμε μια κλασική θέση, μια ακόμη ιστορική διαμάχη γύρο από το απομονωμένο πιόνι, η θέση των πιονιών άλλαξε εκ νέου και τα λευκά απέκτησαν τα περίφημα «κρεμασμένα πιόνια». Παρακαλώ δείτε το διάγραμμα 1. (Σημείωση: έτσι ονομάζονται δύο απομονωμένα πιόνια στην γ και στην δ στήλη. Για περισσότερες ορολογίες μπορείτε να επισκεφθείτε το σκακιστικό γλωσσάριο, πατώντας εδώ. ) Ο κάθε σκακιστής γνωρίσει ότι αυτά τα πιόνια δίνουν πολλές επιθετικές δυνατότητες στον κάτοχό τους, όμως εάν αλλαχθούν οι βασίλισσες, οι ρόλοι αλλάζουν και όποιος μείνει με αυτά τα πιόνια θα πρέπει να αγωνιστεί σκληρά για το μισό βαθμό της ισοπαλίας.
            Με έναν ξαφνικό συνδυασμό ο Γκέλφαντ, με τα λευκά κομμάτια, θυσιάζει και τα δύο του κεντρικά πιόνια, παίζοντας την ενδιαφέρουσα κίνηση 19.γ5!? όπως βλέπετε στο διάγραμμα 2 αριστερά. Η κύρια ιδέα του είναι να ελευθερώσει την δ στήλη, ώστε να αποκαλυφθεί η δύναμη του δ1 πύργου, ο οποίος βρίσκετε απέναντι από την βασίλισσα.
            Οι κορυφαίοι παίχτες του κόσμου διαθέτουν εξαιρετικές αμυντικές δυνατότητες και γι’ αυτό ο Ανάντ βρήκε την κίνηση Ιη8 (διάγραμμα 3) η οποία δημιουργεί ένα πολύ ωραίο φρούριο, εμποδίζοντας τα λευκά κομμάτια να προχωρήσουν στο στρατόπεδο του μαύρου. Ο ίππος υποστηρίζει τον πύργο, ο βασιλιάς υποστηρίζει τον ίππο, ο μαύρος θα παίζει ζ6 υποστηρίζοντας όλα τα τετράγωνα και όποτε προσπαθεί να εισέλθει ο λευκός βασιλιάς ο πύργος θα έχει συνεχόμενα ρουά στην έβδομη γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: