Social Icons

Σωφρονισμός – μεταμέλεια – αλλαγή πλεύσης


Αυτά τα δυο ολοστρόγγυλα ασημένια βραχιολάκια τα φοράνε συνήθως στα κακά παιδιά ή σε αυτούς που κάνουν μερικά παραστρατήματα Αυτό γίνεται στον κανονικό κόσμο που ζούμε αλλά και στο διαδίκτυο. Οι νόμοι που ισχύουν στον κανονικό κόσμο ισχύουν επίσης και στο διαδίκτυο. Αστυνομία υπάρχει στον κανονικό κόσμο, αστυνομία υπάρχει και στο διαδίκτυο. Μόνο που λέγετε δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος...

Πίσω από κάθε πράξει υπάρχει μια αιτία. Και για να πραγματοποιηθεί μια πράξη πρέπει να υπάρχει μια αφορμή. Γενικά δεν είναι καλό να προβάλουμε τα αρνητικά γεγονότα αλλά δεν μπορούμε και να τα αποκρύψουμε εντελώς.
Είναι άσχημο να μιλάς για κάποιον αρνητικά. Είναι κακό να συκοφαντείς κάποιον. Είναι προσβλητικό να δισφημίζεις ένα τουρνουά. Είναι παράνομο να αλλάζεις την ταυτότητά σου και να προσποιείσαι ότι είσαι κάποιος άλλος! Μπορείς να μηνυθείς για πλαστογραφία και συκοφαντική δυσφήμηση. Θα δικαστείς και θα μπεις φυλακή. Έτσι απλά.
Τώρα λοιπόν που καταλάβατε γιατί γράφετε αυτό το άρθρο (επειδή κάποιοι έγραψαν πολύ άσχημα σχόλια για κάποιους που προσπαθούν να αναπτύξουν το σκάκι της περιοχής) ας προσπαθήσουμε να βρούμε το αίτιο και την λύση.
Καλός ή κακός ο Μέσσι δεν μπορεί να παίζει για πάντα ποδόσφαιρο. Κάποια στιγμή θα σταματήσει ή θα παρουσιαστεί ένας καλύτερος αθλητής. Έτσι γίνεται και στο σκάκι. Κάποια περίοδο μπορεί να μεσουρανεί ένας σκακιστής σε μια ομάδα, και την επόμενη περίοδο να βγει ένα πολύ δυνατό νέο ταλέντο! Αυτό σημαίνει ότι ΚΑΝΕΝΑΣ παίχτης δεν είναι μόνιμος σε μια ομάδα. Ανά πάσα στιγμή πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις.
Το να «φας πάγκο» έτσι ξαφνικά μπορεί να σε πληγώσει και να σε προβληματίσει. Όλα όμως εξαρτώνται από το πώς αντιδράς στην αποτυχία, εάν σε σοκάρει και σε αποδυναμώνει ή εάν σε παρακινεί για μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να επιτύχεις τους στόχους σου! Πιστεύετε ότι είναι τυχαίο το γεγονός ότι όταν ο Κασπάροβ έκανε τις καλύτερες επιδώσεις του στα τουρνουά, πάντα υπήρχε κάποιος να τον «κυνηγάει» στην βαθμολογία; Η ευγενής άμιλλα φέρνει την πρόοδο και τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Μας βοηθάει να βελτιωθούμε.
Εάν η ομάδα που έπαιζες πάρει και το πρωτάθλημα (αφορμή), ε τότε μπορείς να φυτιλιάσεις τελείως! Να κοκκινίσεις από τα νεύρα σου και να εκραγείς από τον θυμό σου… Όμως θα σας αναφέρω μια διαπίστωση. Όταν είμαστε θυμωμένοι, όταν έχουμε σφίξει όλους τους μυς μας, όταν ο θυμός ξεπερνάει την λογική, τότε ούτε καν το όνομά μας δεν μπορούμε να προφέρουμε. Η δύναμη βρίσκεται στην ηρεμία. Παρακολουθήσατε τον αγώνα του Ζαμπίδη (πατήστε εδώγια να το δείτε ) το Σάββατο που μας πέρασε; Είδατε πόσο ήρεμος ήταν από τον πρώτο γύρο; Είδατε ότι δεν έδειχνε να πονάει στις κλωτσιές και τις μπουνιές που έριχνε ο αντίπαλό του. Από τον δεύτερο γύρο βρήκε στην αντεπίθεση και τελικά κέρδισε τον αγώνα. Έτσι λοιπόν πρέπει να παραμένουμε ήρεμοι και να μιλάμε όταν πρέπει.
Όπου υπάρχει ένα πρόβλημα υπάρχει τουλάχιστον μια λύση! Έτσι λοιπόν όταν φας πάγκο δεν πρέπει να μπεις σε ένα μπλογκ και να γράψεις άσχημα πράγματα. Πρέπει να βάλεις το κεφάλι κάτω και να δουλέψεις. Ακόμη και στο λεξικό η λέξη Δουλειά είναι πριν από την λέξη Επιτυχία!
Εάν δεν μπορείς να τα βρεις με την ομάδα σου, τότε αναζητήστε μια νέα ομάδα. Ήδη δημιουργούνται δύο νέες ομάδες στην περιοχή. Σίγουρα υπάρχουν και δυο πιο αδύναμες ομάδες που θα ήθελαν κάποιον πιο ισχυρό παίχτη. Πήγαινε σε ένα σκακιστικό τουρνουά, κάνε μια εξαιρετική επίδοση και κάνε την ομάδα σου να σε παρακαλάει να παίξεις. Όμως εάν γράφεις άσχημα πράγματα το μόνο που καταφέρνεις είναι να κλείνεις πόρτες δεξιά και αριστερά σου, συνεχίζοντας την λανθασμένη σου πορεία…
Το πρώτο πράμα που πρέπει να κάνεις είναι να τα βρεις με τον εαυτό σου. Να θέσεις τους στόχους σου και να χαράξεις την πορεία σου. Επαναλαμβάνω ότι αν «φας πάγκο» από μια ομάδα δεν σταματάς αυτόματα να παίζεις και σκάκι! Υπάρχουν τόσα τουρνουά γύρο σου! Απλά ψάξε! Για παράδειγμα μπορείς να επισκεφτείς το διεθνές ανοιχτό τουρνουά που θα γίνει στην Πάλαιρο. 
Το δεύτερο πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις είναι να ζητήσεις ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ συγνώμη από αυτούς που πραγματικά προσέβαλες. Μην περιμένεις να σε συγχωρήσουν άμεσα, γιατί δεν είπες και λίγα… Κάτι αναφέρθηκε και για εμένα προσωπικά. Εγώ σε συγχωρώ! :-)
Κλείνοντας να πω ότι ετοιμάζω ένα τουρνουά σκακιού την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου. Θα είναι σε στυλ κυπέλλου, δηλαδή θα παίζουν τετραμελής ομάδες. Για να γίνει λίγο πιο αμφίρροπο το τουρνουά θα υπάρχει όριο ΕΛΟ, το 6.000. Επειδή θα παραπονεθούν μερικοί Σύλλογοι ότι δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν ισχυρούς παίχτες, η κάθε ομάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει παίχτες άλλου συλλόγου… Όλα αυτά είναι σε επεξεργασία και σε συζήτηση. Θα ανακοινωθούν αναλυτικές πληροφορίες 1-2 μήνες πριν ξεκινήσει το τουρνουά .
Έτσι ο καθένας μπορεί να γίνει αρχηγός μιας ομάδας, να επιλέξει τους φίλους του και να διεκδικήσει το κύπελλο!

4 σχόλια:

Kesaris είπε...

Ξέχασα να αναφέρω ότι η ιδέα του ειδικού κυπέλλου ανήκει στον κ. Γ. Δερέκα! Ο φίλος Γιάννης έχει εκπληκτικές ιδέες και θα χαρώ να τις πραγματοποιήσουμε!

LOG BOOK είπε...

Υποθέσατε ότι διαπαιδαγωγεί κάποιος το παιδί του διδάσκοντάς του την σωστή άμιλλα, κινητοποιώντας το εμφυσώντας του την αγάπη σου για μια δραστηριότητα και παρακινώντας το να μαθαίνει από τα λάθη του και να γίνεται συνεχώς καλύτερο. Έστω τώρα ότι η δραστηριότητα αυτή είναι τέτοια που η απόδοσή μπορεί να μετράται με κάποιο τρόπο (π.χ. στίβος ή σκάκι όπου και στα δύο υπάρχει κάποιο μετρήσιμο κριτήριο- το ατομικό σου ρεκόρ ή το ΕΛΟ.
Έστω ότι το παιδί σου τώρα αδικείται επί ένα χρόνο γιατί ενώ έχει ίδιες αρχικά επιδόσεις με ένα συναθλητή του, προωθείται ο δεύτερος(με extra προπονήσεις και κατεβαίνοντας στους επίσημους αγώνες αγώνες της ομάδας με αποτέλεσμα να βελτιώνει τις επιδόσεις του κλπ).
Την επόμενη χρονιά ο συναθλητής του παιδιού σου έχοντας ελαφρά καλύτερες επιδόσεις κατέχει "δικαιωματικά" την θέση στη σύνθεση. Εξηγείς στο παιδί σου ότι πρέπει η επίδοσή του στο τέλος της χρονιάς να είναι ίδια ή καλύτερη με του συναθλητή ώστε την τρίτη χρονιά να συμπεριληφθούν και τα δύο παιδιά στη σύνθεση. Το παιδί σου καταφέρνει με αρκετή προσπάθεια να έχει καλύτερη απόδοση από τον συναθλητή του. Και, ώ του θαύματος!: Ο υπεύθυνος των συνθέσεων αποκλείει τελείως το παιδί σου από τους αγώνες πρωταθλήματος χωρίς να δίνει καμία πειστική εξήγηση για το αποκλεισμό του. Τι θα πείς μετά στο παιδί σου; Τι εξήγηση θα του δώσεις; Και μετά μου λέτε ότι: "Έτσι λοιπόν όταν φας πάγκο δεν πρέπει να μπεις σε ένα blog και να γράψεις άσχημα πράγματα." (!) Ε, όχι, το ξεφωνίζεις και δημοσιοποιείς όλα τα γεγονότα όχι μόνο στα blogs, αλλά τυπώνεις και φέιγ-βολάν και ενημερώνεις όσους περισσότερους μπορείς (!). Για να μην την πάθουν και άλλοι στη συνέχεια, αλλά κυρίως για να υποστηρίξεις το παιδί σου που το αγαπάς και που είναι η στοιχειώδης υποχρέωση κάθε γονιού όταν αυτό αδικείται. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει αιωνίως να κρατάς κακία και να είσαι μουτρωμένος, αλλά τα γεγονότα πρέπει να γίνονται γνωστά.
Έχετε βρεθεί ποτέ σε παρόμοια θέση; Δεν γνωρίζω την οικογενειακή σας κατάσταση και το εάν είστε πατέρας, αλλά φαίνεται ότι δενγνωρίζετε καθόλου από παιδική ψυχολογία και το τι ζημιά μπορεί να προκληθεί. Πάντως θα σας συμβούλευα να εντρυφήσετε στο θέμα καθόσον είστε και δάσκαλος παιδιών.

Kesaris είπε...

Χαίρομαι πολύ που μπήκατε στον κόπο να γράψετε κάτι που σας απασχολεί και σας προβληματίζει. Μην μου μιλάτε στον πληθυντικό, δεν είναι απαραίτητο.
Δεν είμαι πατέρας αλλά θέλω να αποκτήσω τα δικά μου παιδιά.
Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η παιδαγωγική παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε όλες τις δραστηριότητες που συμμετέχει ένα παιδί. Όμως θέλω για ένα λεπτό να αλλάξετε την οπτική γωνία που βλέπετε τα πράγματα και να έρθετε στην θέση του αρχηγού.
Η πιο δύσκολη θέση σε μια ομάδα είναι αυτή του αρχηγού. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να διαλέξεις ανάμεσα σε περίπου ισάξιους παίχτες. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να μπαίνουν σαφή κριτήρια για το ποιος έχει προτεραιότητα να παίξει στην ομάδα. Αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να μπαίνουν από την αρχή της χρονιάς.
Με ρωτήσατε εάν έχω μείνει εκτός ομάδας. Ναι έχω μείνει. Παλαιότερα είχα ασχοληθεί με την κωπηλασία. Σε λιγότερο από ένα χρόνο είχα καταφέρει να ξεπεράσω τους συναθλητές μου και ο προπονητής μου με πρότεινε να τρέξω με τους μεγαλύτερους σε ηλικία από εμένα. Μάλιστα βγήκα και πέμπτος σε όλη την Ελλάδα.
Την επόμενη χρονιά αλλάξαμε προπονητή ο οποίος βαριόταν να ασχοληθεί μαζί μας, μας έβαζε απλά να τρέχουμε στο γήπεδο, χωρίς να μας επιβλέπει και έτσι έχασα ένα μέρος του ενθουσιασμού μου. Μερικά από τα παιδιά της ομάδας πήγαιναν σε ένα αθλητικό σχολείο με αποτέλεσμα να κάνουν πολλές διπλές προπονήσεις. Ο πατέρας μου δεν ήθελε να πάω συνέχεια για προπόνηση ώστε να διαβάζω τα μαθήματά μου… Οι επιδόσεις μου έπεσαν και τελικά ο προπονητής μου με έδιωξε από την ομάδα και την δεύτερη χρονιά δεν έτρεξα καν στους αγώνες. Και τώρα θα με ρωτήσετε πως ένοιωσα. Στην αρχή απογοητεύτηκα λίγο αλλά η ζωή συνεχίζεται!
Σύντομα βρήκα κάτι άλλο να κάνω και ασχολήθηκα με το τένις. Όμως ακόμη και σήμερα χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω αγώνες κωπηλασίας, και φυσικά δεν έχασα την αγάπη μου για την γυμναστική! Έτσι λοιπόν δεν νομίζω ότι μπορεί να προκληθεί κάποια παιδική ζημιά, αλλά μια μικρή απογοήτευση η οποία θα κάνει το παιδί σας πιο δυνατό στην ζωή του! Άλλο πράγμα είναι να μην σε βάλει κάποιος σε μια ομάδα και άλλο πράγμα είναι να σε διώχνει το αφεντικό από την δουλειά σου.
Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι εάν δεν τα πάτε καλά με κάποιον αρχηγό ή με κάποια ομάδα μην τα βάζετε με το σκάκι! Δώστε στον εαυτό σας, αλλά κυρίως στο παιδί σας, περισσότερες επιλογές και προοπτικές. Ζητήστε να δημιουργηθεί και δεύτερη ομάδα. Ζητήστε να πάρετε μεταγραφή σε κάποιον άλλο σύλλογο. Συμμετέχετε σε ατομικά διεθνή τουρνουά συνδυάζοντας σκάκι και διακοπές.
Όλα τα παιδιά στην αρχή έχουν περίπου τις ίδιες επιδόσεις. Δεν προωθείτε ένα παιδί με έξτρα προπονήσεις, απλά ο γονιός του ενδιαφέρετε να το στείλει σε περισσότερες προπονήσεις. Για παράδειγμα έγινε ένα προπονητικό καμπ στα Γιάννενα με τον Πρωταθλητή Ελλάδας. Γιατί δεν φέρατε το παιδί σας; Γιατί δεν βρίσκετε ένα δεύτερο προπονητή μέσο διαδικτύου; Είναι απλά επιλογή σας.
Εάν θέλετε να εκφράσετε την διαμαρτυρία σας να το κάνετε! Αλλά να το κάνετε κόσμια όπως ακριβώς το προηγούμενό σας μήνυμα. Διάβασα κάποια υβριστικά σχόλια σε κάποιο άλλο μπλογκ. Αυτό όχι μόνο δεν είναι σωστό αλλά είναι και παράνομο. Μπορεί κάποιος να σας κάνει μήνυση. Δεν εννοώ εσάς συγκεκριμένα, μιλάω για όποιον βρίζει κάποιον άλλον ή προσποιείτε πως είναι κάποιος άλλος. Εάν έχετε περισσότερα παράπονα ή ενστάσεις θα χαρώ να μου τα στέλνετε να τα δημοσιεύω.
Πιστεύω όμως στον διάλογο και στην θετική διάθεση να φτιάξουμε κάτι που δεν είναι 100% σωστό. Μην αφήνετε την οργή σας να ξεχειλίσει ώστε να δράσετε. Εάν κάτι δεν σας αρέσει ή δεν σας φαίνεται σωστό συζητήστε το! Θίξτε το ως θέμα.

LOG BOOK είπε...

Συμφωνώ απόλυτα για το ότι η θέση του αρχηγού είναι η πιό δύσκολη σε οποιαδήποτε οργάνωση. Η ευθύνη που νοιώθει ένας αρχηγός για την ομάδα του τον οδηγεί πολλές φορές σε αδικίες. Το θέμα είναι να μην είναι εγωϊστής και να παραδέχεται τα λάθη του έστω και εκ των υστέρων και να συζητάει (αιτιολογεί) τις επιλογές του. Τα περισσότερα επίσης από τα λεγόμενά σας στο σχόλιό σας με βρίσκουν σύμφωνο. Απλώς διαφώνησα μαζί σας στο σημείο που αναφέρατε στην κύρια ανάρτηση ότι δεν θα πρέπει να τα κοινοποιούμε στα blog. Φυσικά κόσμια και άναφέροντας γεγονότα ή θέτοντας ερωτήματα. Η αλήθεια και η πληροφόρηση δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν.