Social Icons

Μυστικά που δεν σου λέει ο υπολογιστής σου!



Στη φωτογραφία βλέπετε το χαμόγελο του νικητή! Έπειτα από μια πολύ καλή στρατηγική μάχη, στο 7ο παιχνίδι, ο Γκέλφαντ κατάφερε να ανοίξει το σκορ και να προηγηθεί.


Διάγραμμα 1

Έπειτα από ένα βαρετό άνοιγμα δεν συμβαίνουν και πολλά στη θέση. Μπορούμε να πούμε ότι τα λευκά έχουν μια απειροελάχιστη υπεροχή λόγο της μικρής υπεροχής στην ανάπτυξη, καθώς και της μικρής πρωτοβουλίας στην πτέρυγα της βασίλισσας. Τα λευκά έχουν μια αδυναμία στο δ4, την οποία δεν μπορούν να πιέσουν γρήγορα τα μαύρα, ενώ τα μαύρα έχουν μια αδυναμία στο α6, την οποία πιέζουν ήδη τα λευκά.
            Έτσι μπορούμε να κρίνουμε με απλό τρόπο ότι τα λευκά έχουν μια μικρή διαρκή υπεροχή. Αν και η υπεροχή των λευκών είναι μικρή η θέση των μαύρων είναι εξαιρετικά δύσκολη διότι δεν έχουν κάποιον σαφή τρόπο να βρουν αντί-παιχνίδι, δηλαδή να επιτεθούν σε κάτι. Σε αυτό το σημείο τα μαύρα έχουν διάφορες επιλογές ώστε να πετύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους. Θα πρέπει να απαλλαγούν από την αδυναμία στο α6, ίσως να αλλάξουν από ένα πιόνι στην πτέρυγα της βασίλισσας, έτσι ώστε σιγά-σιγά να περάσει στα χέρια τους η πρωτοβουλία.
            Η επιλογές των μαύρων είναι Πγ7, Ιζδ7, Ιγ4 και Ιβδ7 (που έπαιξαν στην παρτίδα). Αν και σε γενικές γραμμές ο Ανάντ φημίζεται για την αγάπη και την κατανόηση που δείχνει στα αλογάκια του, στην συγκεκριμένη στιγμή της παρτίδας έπαιξε τρομερή πατάτα!
            Κατά το Νικόλα τα μαύρα πραγματοποιούν «την πρώτη υποχώρηση». Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι το σωστό είναι να πηγαίνουμε τα κομμάτια μας εμπρός. Η κίνηση Ιβδ7 πηγαίνει απλά ένα κομμάτι προς τα πίσω και αυτό δεν είναι καλό στο 90% των περιπτώσεων.
            Επίσης κατά το Νικόλα υπάρχουν «οι άχρηστοι ίπποι στο κέντρο της σκακιέρας». Και φυσικά είναι παράλογο το σχέδιο που επέλεξαν τα μαύρα, δηλαδή να τοποθετήσουν τον ίππο τους στο ε4. Ίσως ο Ανάντ θέλει να παίξει Ιε4 και ε5 ανοίγοντας τον αξιωματικό του από το β7 όμως τα υπόλοιπα κομμάτια του δεν είναι σε θέση να τον βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.
            Η πρώτη κίνηση που πρέπει να πέρασε από το μυαλό Ινδού σκακιστή είναι το Πγ7, η πιο λογική κίνηση. Απλά να διπλώσει τους πύργους του στην ανοιχτή στήλη. Όμως αυτό δεν στέκει τακτικά διότι έπειτα από 19…Πγ7, 20.Πζγ1 – Παγ8, το α6 πιόνι πέφτει. Άρα αυτή η ιδέα απορρίπτεται για τακτικούς λόγους.
            Η επόμενη κίνηση που έπρεπε να σκεφτεί ήταν το Ιγ4. Μια πολύ καλή ποζιτιονέλ κίνηση η οποία σταματά την δράση του αξιωματικού και της βασίλισσας. Τα λευκά θα δυσκολευτούν να διώξουν αυτό τον ίππο. Γιατί με το β3 ο ίππος πάει στο α3 και χαλάει τη συνεργασία των λευκών κομματιών, και γιατί εάν φάνε αυτό τον ίππο τότε ανοίγει ο αξιωματικός από το β7 με οδυνηρές συνέπειες για τα λευκά…
            Επίσης ενδιαφέρον έχει και η κίνηση Ιζδ7, με την οποία τα μαύρα φέρνουν ένα ακόμη κομμάτι να βοηθήσει στην εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην πτέρυγα της βασίλισσας.

Διάγραμμα 2

            Τα λευκά παίζουν πολύ σωστά την κίνηση Βγ2 ελέγχοντας την ανοιχτή στήλη και στοχεύοντας το γ7 τετράγωνο. Λάθος θα ήταν να φάνε τον ίππο στο ε4 και να αλλάξουν το χαρακτήρα της θέσης. Θυμάστε αυτό που είπαμε λίγο πριν; «Οι άχρηστοι ίπποι στο κέντρο της σκακιέρας».

            Διάγραμμα 3

            Τα μαύρα προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν λίγο αντί-παιχνίδι, κάτι που έπρεπε να είχαν σκεφτεί ήδη από το διάγραμμα 1. Τώρα είναι αργά και τα Γκέλφαντ θα μετατρέψει σύντομα την υπεροχή θέσης σε υπεροχή υλικού… Η παρτίδα από αυτό το σημείο και έπειτα είναι απλά θέμα τεχνικής.

Συμπερασματικά ο Ανάντ έχασε την παρτίδα διότι επέλεξε λάθος σχέδιο στην 19η κίνηση. Δεν υποστηρίζω ότι ήταν εύκολη στιγμή, όμως με ενοχλεί που ούτε ένας ξένος «κομπιουτεράκιας» αναλυτής δεν το σχολίασε. Το 19…Ιβδ7 είναι μια από τις βασικές κινήσεις που προτείνει το κάθε σκακιστικό πρόγραμμα, όμως είναι πολύ άσχημο να κοιτάμε μόνο τις προτάσεις του υπολογιστή και να κλείνουμε το διακόπτη του μυαλού μας…
Θα ήταν θετικότατο εάν εκφράζατε τη δική σας γνώμη ή εκδοχή ή σχόλιο για την παρτίδα.
Ο Ντίαζ δεν έχασε την ευκαιρία να εκφραστεί καλλιτεχνικά Μπορείτε να δείτε μια όμορφη φωτογραφία εδώ.  Παρομοιάζει το Γκέλφαντ με γάτα και τον Ανάντ με χρυσόψαρο… Δεν μπορώ να ανεβάσω την φωτογραφία εδώ επειδή προστατεύεται με πνευματικά δικαιώματα. Το site που αναφέρω πιο πάνω είναι από τα πιο γνωστά ξένα σκακιστικά ειδησεογραφικά site και αν γνωρίζεται Αγγλικά αξίζει να το επισκέπτεστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: