Social Icons

Διατηρώντας τον τίτλο…


Έχω μια απορία. Τώρα τον Ανάντ θα τον φωνάζουμε κανονικά «κλασικό παγκόσμιο πρωταθλητή» ή απλώς πρωταθλητή στο γρήγορο σκάκι;

            Η ουσία είναι ότι ο Βισβάναθαν Άναντ εξακολουθεί να είναι ο ένας και μοναδικός Π.Π. στο σκάκι από το 2007 και μετά. Αν και οι παρτίδες του κανονικού ματς δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μαχητικότητα, δεν μπορεί να πει κάποιος το ίδιο και για τις παρτίδες γρήγορου σκακιού.
            Σε αυτές ο Ανάντ πραγματικά ξύπνησε και έπαιζε πιο μαχητικά διεκδικώντας τη νίκη. Μάλλον συνειδητοποίησε ότι αν έληγαν και τα rapid παιχνίδια με ισοπαλία, τότε θα κρίνονταν το στέμμα του Π.Π. αλλά και μισό εκατομμύριο δολάρια σε μερικές παρτίδες blitz
            Η ήττα του Γκέλφαντ οφείλετε σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι ο ελλιπής ή προβληματικός τρόπος στο να λαμβάνει αποφάσεις και ο δεύτερος παράγοντας είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Φυσικά και είναι ένας εξαιρετικός παίχτης με πάρα πολλές γνώσεις γύρο από το σκάκι. Ίσως να γνωρίζει περισσότερα από τον Ανάντ, όμως όταν χρειάσθηκε να πατήσει λίγο γκάζι για να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από την ισοπαλία, εκεί έμεινε από βενζίνη…
            Ούτε για μια στιγμή δεν πίστεψε ότι μπορεί να κερδίσει το Π.Π. αφού κλότσησε μακριά ή αγνόησε όλες τις ευκαιρίες που του δόθηκαν. Χαρακτηριστική είναι η τρίτη γρήγορη παρτίδα.

Διάγραμμα 1

            Στο διάγραμμα 1 βλέπουμε τη θέση έπειτα από την 21 κίνηση του λευκού Αε3. Μια πάρα πολύ ωραία προληπτική κίνηση. Ο Γκέλφαντ σε ολόκληρο το ματς έκανε πολύ καλές προληπτικές κινήσεις και σίγουρα αξίζει κάποιος να μελετήσει αυτές τις παρτίδες για να βελτιώσει την προληπτική του σκέψη. Αυτή η κίνηση αποτρέπει όλες τις θυσίες που ίσως σκέφτονται να κάνουν τα μαύρα με τον ίππο τους στο γ5.
Αναμφισβήτητα τα λευκά έχουν πολύ μεγάλο πλεονέκτημα επειδή, προς το παρόν, τα κομμάτια του μαύρου είναι ανοργάνωτα. Κάποιος αναλυτής του καναπέ θεώρησε λάθος την κίνηση Πγ7. Προφανώς δεν το θεώρησε ο ίδιος αλλά ο υπολογιστής του… Διαφωνώ κάθετε, διότι αυτή είναι μια πάρα πολύ μαχητική κίνηση. Τα μαύρα σκέφτονται να παίξουν Ιε4 – Ιζ6 και η5. Έπειτα ο πύργος από το γ7 θα μπορεί να έρθει στο η7 τετράγωνο και να συμμετέχει στην επίθεση.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως είναι γιατί ο Γκέλφαντ έχει καταναλώσει περίπου 20 λεπτά για να φτάσει σε αυτή τη θέση. Η θέση ήταν κλειστή και δεν χρειάστηκε να μετρήσει σχεδόν ούτε μια βαριάντα.

Διάγραμμα 2

Θα ήθελα να πω στο φίλο μου το Σβίλντερ ότι, στις προηγούμενες κινήσεις, ο Γκέλφαντ έβαλε τον πύργο του στο β2 προφανώς για να υπέρ-προστατεύει το πιόνι η2. Δεν έχει όμως μεγάλη διαφορά από την κίνηση Πβ3 και θα συμφωνήσω μαζί του ότι είναι απλά θέμα γούστου το που θα πάει ο πύργος.
Η συγκεκριμένη θέση είναι εξαιρετικά τακτική, διότι πολλά κομμάτια απειλούνται ή τρώγονται. Σε αυτή τη θέση προφανώς και πρέπει να καταναλώσουμε χρόνο για να μετρήσουμε τις βαριάντες, τις σκακιστικές συνέχειες. Ο Γκέλφαντ χωρίς να σκεφτεί ούτε 3 δευτερόλεπτα έφαγε ακαριαία τον αξιωματικό στο β8.
Φυσικά δεν λέω ότι είναι εύκολο να βρει κάποιος τη σωστή συνέχεια εδώ. Όμως αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή της παρτίδας και μπορεί είτε να κερδίσουμε, είτε να χάσουμε. Έτσι χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο και να σκεφτούμε πολύ σοβαρά την απάντησή μας. Τα λευκά πίστεψαν, υποσυνείδητα, ότι η θέση των μαύρων αποκλείετε να χάνει. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που έπαιξαν πολύ γρήγορα.
Η σωστή κίνηση για τα λευκά είναι να φάνε τον ίππο στο ε4. Ο Ισραηλινός παίχτης διαπίστωσε, με πικρία, πόσο ισχυρός είναι αυτός ο ίππος στο ε4 στην αμέσως επόμενη κίνηση και αναγκάστηκε να τον ανταλλάξει.

Διάγραμμα 3

Ότι έγινε - έγινε… Αλίμονο εάν μπορούσαμε να παίζουμε πάντα τις καλύτερες κινήσεις στο σκάκι. Αν το κάναμε αυτό τότε δεν θα χάναμε ποτέ. Υπάρχει ένας πολύ απλός κανόνας στο μέσο του παιχνιδιού που πρέπει να ακολουθούμε. Πάμε πάντα τα κομμάτια μας εμπρός. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό. Έτσι δεν δικαιολογείτε η κίνηση που έπαιξαν τα λευκά, Π8β3. Εδώ φαίνετε πάλι η έλλειψη αποφασιστικότητας του λευκού. Με τον πύργο στην τρίτη γραμμή τα λευκά φοβούνται υπερβολικά την προώθηση του δεμένου ελεύθερου πιονιού στο ε4. Παίζουν προληπτικά χωρίς να χρειάζεται.
Η ψυχολογία στο σκάκι, και ειδικά στις παρτίδες μεταξύ ανθρώπων, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Δυστυχώς είναι ελάχιστα τα βιβλία που μιλάνε για την ψυχολογία στο σκάκι. Έχω κλείσει μια συμφωνία με έναν γνωστό – διακεκριμένο Έλληνα ψυχολόγο και προπονητή αυτό-βελτίωσης, ώστε να αναπτύξουμε μια σειρά μαθημάτων για την ψυχολογία στο σκάκι. Πιστεύω η δουλειά μας να είναι έτοιμη μέσα στο 2012… Θα υπάρξει περισσότερη ενημέρωση επί του θέματος. :-)

Διάγραμμα 4

Ο φίλος μου ο Νικόλας με έμαθε όταν κάνω άμυνα να αλλάζω τα πιόνια και όχι τα κομμάτια. Στην θέση του διαγράμματος ο Ανάντ παίζει την κίνηση Ιζ3+. Όχι μόνο αλλάζει τα ελαφρά κομμάτια αλλά χάνει και το α7 πιόνι του. Δείχνει πραγματικά τόσο σίγουρος και γεμάτος αυτοπεποίθηση.
Η απλή λύση ήταν το Ιε6 με διπλή απειλή στο πιόνι και στον πύργο. Τα λευκά θα αναγκαστούν να αλλάξουν πιόνια. Έπειτα η ισοπαλία είναι βέβαιη.
Έπειτα από την κίνηση Ιζ3+ η θέση του μαύρου χάνει, όμως ο Γκέλφαντ έχει λιγότερο από 1 λεπτό στο ρολόι του και δεν μπορεί να αξιοποιήσει την υπεροχή του.

Δεν πειράζει αγαπητέ Γκέλφαντ, ίσως την άλλη φορά το πιστέψεις πιο πολύ! :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια: