Social Icons

Σκακιστικό γλωσσάριο

Αλλαγή Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται η αλληλοεξουδετερώσει μετάξι δυο κομματιών ίσης άξιας. Δηλαδή αν φάμε έναν πύργο του αντίπαλου μας και αυτός μας φάει τον δικό μας πύργο.

Ανάπτυξη Ονομάζεται η μετακίνηση των κομματιών από την αρχική του θέση, σε κεντρικά τετράγωνα. Μπορεί ένας παίχτης να απόκτηση υπέροχη στην ανάπτυξη, αν έχει μετακινήσει περισσότερα κομμάτια του από τις αρχικές θέσεις. Αυτό το γεγονός μπορεί να κρίνει ακόμη και την παρτίδα!
Άνοιγμα Η πρώτη φάση του παιχνιδιού. Τα κομμάτια αναπτύσσονται σε επιθετικές θέσεις. Ανάλογα από την θέση των πιονιών ή ακόμη και τον κομματιών το κάθε άνοιγμα έχει την δική του ονομασία.
Ανταλλαγή έχει ακριβώς την ίδια σημασία με την αλλαγή.
Ανοιχτή κάθετος ή αλλιώς ανοιχτή στήλη. Ονομάζεται μια γραμμή, π.χ. από το α1 μέχρι το α8 που δεν έχει πιόνια. Είναι πολύ σημαντικό να της ελέγχεται με τους πύργους σας. Η κατοχή μιας ανοιχτής στήλης μπορεί να είναι καθοριστική για την έκβαση της παρτίδας.
Αξιολόγηση ο κάθε σκακιστής έχει την δυναμικότητα του. Κάποιοι κερδίζουν συνεχεία και κάποιοι σημειώνουν νίκες πιο σπάνια. Έτσι λοιπόν ο καθηγητής φυσικής Άρπαντ Έλο, δημιούργησε ένα σύστημα αξιολογήσεις, που πήρε το όνομα του. Εκτός από το σκάκι το ΕΛΟ χρησιμοποιείται σε πολλά παιχνίδια υπολογιστών που διαγωνίζονται πολύ παίχτες. Π.χ. το τάβλι.
Απομονωμένο πιόνι Ονομάζεται το πιόνι που δεν έχει κάποιο πιόνι, του ίδιου χρώματος, στις διπλανές του στήλες. Αν είναι σε κάποια ακριανή στήλη συνήθως είναι αδυναμία. Αν είναι σε κάποια κεντρική στήλη, τότε θεωρείται ισχυρό, διότι ελέγχει το κέντρο. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα πρέπει να μελετήσετε το γκαμπί της βασίλισσας.
Ένα πιόνι που είναι ένα τετράγωνο μακριά από το τετράγωνο προαγωγής του είναι πάντα επικίνδυνο!
Βαρύ κομμάτι Ονομάζονται οι πύργοι ή η βασίλισσα. Έχουν αυτό το όνομα τους επειδή μπορούν να κάνουν ματ μόνο με τον βασιλιά.
Γκαμπί Όταν ένας από τους δυο παίχτες προσφέρει υλικό, συνήθως ένα πιόνι, ώστε να κερδίσει χρόνο. Χρόνο στην ανάπτυξη ή χρόνο ώστε να επιτεθεί στον αντίπαλο βασιλιά.
Σχεδόν πάντα αναφέρεται στο άνοιγμα, γι αυτό και πολλά ανοίγματα εμπεριέχουν αυτή την λέξη. Γκαμπι της βασίλισσας, γκαμπι του Έβανς.
Γκραν μαιτρ Είναι ο πιο υψηλός τίτλος στο σκάκι. Από τους αναρίθμητους θαυμαστές και λάτρεις του σκακιού μόνο λίγοι είναι αυτοί που έχουν αποκτήσει αυτό τον τίτλο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ένας γκραν μαιτρ έχει περίπου 2550 μονάδες ΕΛΟ.
Επίσης υπάρχει και ένας ανεπίσημος τίτλος, αυτός του σούπερ γκραν μαιτρ, ώστε να τονιστεί η διάφορα τον είκοσι περίπου κορυφαίων παιχτών στον κόσμο που έχουν ξεπεράσει της 2700 μονάδες ΕΛΟ.
Ο τίτλος του γκραν μαιτρ αποδίδεται από την FIDE.
Γραμμή Ονομάζεται η οριζόντια σειρά τετράγωνων από την μια πλευρά της σκακιέρας ως την άλλη. Π.χ. α4 - θ4.
Διαγώνιος Αποτελείται από μια σειρά τετράγωνων, που το καθένα βρίσκεται πλάγια στο άλλο. Όπως κινείται ο αξιωματικός. Π.χ. α1 – θ8.
Διαφορά Όταν ανταλλάσσουμε κομμάτια διαφορετικής άξιας. Π.χ τον πύργο μας για έναν ίππο.
Διαρκές σαχ Όταν ένας βασιλιάς απειλείται και έχει μόνο ένα τετράγωνο διαφυγής. Στο τετράγωνο που πάει ξανά απειλείται και επιστρέφει στο αρχικό του τετράγωνο, στο οποίο ξανά απειλείται. Όταν γίνουν τρεις επαναλήψεις η παρτίδα λήγει ισόπαλη.
Διπλή επίθεση Όταν ένα κομμάτι επιτίθεται σε ιδώ αντίπαλα κομμάτια την ίδια στίμη. Είναι μια πολύ σημαντική μέθοδος για να αποκτήσουμε Υλίκη υπέροχη.
Διπλό σαχ Όταν δυο δικά μας κομμάτια απειλούν ταυτόχρονα τον αντίπαλο βασιλιά.
Διπλωμένα πιόνια Δυο πιόνια που βρίσκονται στην ίδια κάθετο. Τριπλωμένα πιόνια είναι τρία πιόνια στην ίδια κάθετο.
Εγκατάλειψη Όταν ένας παίχτης συνειδητοποιεί ότι το ματ είναι αναπόφευκτο.
Ελαφρύ κομμάτι Ο αξιωματικός ή ο ίππος. Λέγεται έτσι γιατί δεν μπορεί να κάνει ματ μαζί με τον βασιλιά μόνο. Χρειάζονται είτε δυο αξιωματικοί είτε αξιωματικός και άλογο.
Ελεύθερο πιόνι το πιόνι που δεν έχει κανένα εχθρικό πιόνι μπροστά του ή σε διπλανή κάθετο.
FIDE παγκόσμια σκακιστική ομοσπονδία.
Η πτέρυγα της βασίλισσας ονομάζεται η πλευρά της σκακιέρας που υπάρχουν οι κάθετες α, β, γ, δ.
Η πτέρυγα του βασιλιά ονομάζεται η υπόλοιποι σκακιέρα. Αυτή δηλαδή με της κάθετες ε, ζ, η, θ.
Θυσία όταν ένας παίχτης προσφέρει υλικό, για να έχει κάποιου αλλού είδους αντάλλαγμα. Χρόνο στην επίθεση, να αποκτήσει ενεργητικότερα κομμάτια ή να κάνει ματ.
Κάρφωμα ονομάζεται η επίθεση σε ένα κομμάτι που δεν μπορεί να μετακινηθεί, χωρίς να αφήσει πίσω του ένα κομμάτι ( συνήθως ) μεγαλύτερης άξιας εκτεθειμένο.
Κομμάτι Ο βασιλιάς, η βασίλισσα κτλ. Ωστόσο κανένας σκακιστής δεν θεωρεί τα πιόνια κομμάτια.
Ματ ο σκοπός του παιχνιδιού. Ένας βασιλιάς δέχεται σαχ και δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή την απειλή.
Μέσον της παρτίδας ονομάζεται η δεύτερη, και πολυπλοκότερη, φάση του παιχνιδιού, μετά το άνοιγμα.
Ο κανόνας των 50 κινήσεων Αν γίνουν 50 κινήσεις χωρίς να μετακινηθεί κανένα πιόνι ή αν δεν αλλαχθεί κανένα κομμάτι, τότε η παρτίδα λίγη με ισοπαλία.
Πατ όταν ο βασιλιάς δεν έχει να κάνει κάποια νόμιμη κίνηση, αλλά δεν απειλείται. Για να συμβαίνει ποτ ο παίχτης δεν μπορεί να κάνει καμία απόλυτος νόμιμη κίνηση.
Προαγωγή όταν ένα πιόνι φτάσει στον τελικό του προορισμό, δηλαδή στην τελευταία γραμμή του αντίπαλου, και μετατρέπεται σε ένα άλλο κομμάτι, π.χ. βασίλισσα.
Προηγμένο σκάκι ( Advance chess ) Ο κάθε παίχτης έχει στην διάθεση του έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και η παρτίδα παίζεται σε κανονική μορφή χρόνου σκέψης. ( 90’ + 30 )
Πρωτοβουλία όταν ένας παίχτης κάνει επίθεση και δημιουργεί απειλές. Η πρωτοβουλία δίνη πολλές επιλογές σε αυτόν που την έχει, όμως πρέπει να την αξιοποιήσει, αλλιώς κινδυνεύει να την χάσει.
Ροκέ η μοναδική ειδική κίνηση του βασιλιά που μετακινείται κατά δυο τετράγωνα και ο πύργος τοποθετείται δίπλα του. 
Σαχ όταν ένα κομμάτι επιτίθεται στον βασιλιά.
Σαχ εξ αποκαλύψεως όταν ένα κομμάτι μετακινείται, επιτρέποντας το κομμάτι που είναι πίσω του να δώσει σαχ.
Σιμουλτανέ αγώνας επιδείξεις. Κάποιος γκραν μαιτρ παίζει ταυτόχρονα με πολλούς αντίπαλους.
Σκακιστικό Όσκαρ καθιερώθηκε επίσημα το 1968. Είναι μια ψηφοφορία που αναδεικνύει τον καλύτερο σκακιστή της χρονιάς.
Σκακιστικό χρονόμετρο είναι ένα ειδικό ρόλοι, που χρησιμοποιείται στις επίσημες παρτίδες.
Σούβλισμα όταν ένα κομμάτι υψηλής άξιας, π.χ. ο βασιλιάς, δέχεται επίθεση και καθώς μετακινείται αφήνει πίσω του εκτεθειμένο ένα άλλο κομμάτι.
Στρατηγική μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.
Συνδυασμός μια σειρά κινήσεων που έχει ως αποτέλεσμα να κερδίσουμε υλικό ή να κάνουμε ματ.
Τακτική όταν τα κομμάτια αλληλοαπειλούνται. Σε αντίθεση με την στρατηγικοί ο παίχτης προσπαθεί να έχει άμεσα αποτελέσματα, π.χ. να κερδίσει υλικό. Οι πιο συνηθισμένες τακτικές έχουν απόχτηση δική τους ονομασία, π.χ. διπλή επίθεση.
Τέμπο μονάδα χρόνο που ισοδυναμεί με μια κίνηση.
Τσούγκσβανγκ στα γερμανικά σημαίνει κίνηση εξαναγκασμού. Ο παίχτης εξαναγκάζεται να παίξει επειδή είναι η σειρά του. Η κίνηση που θα κάνει είναι κακή, όμως δεν έχει άλλη επιλογή.
Τουρνουά Λινάρες είναι ένα κλειστό τουρνουά στο οποίο η διοργανώσει επιλέγει τους παίχτες. Συμμετέχουν μόνο παγκόσμιας κλάσης παίχτες.
Τυφλό σκάκι μια παρτίδα όπου οι παίχτες ή ο ένας από τους δυο δεν βλέπει την σκακιέρα. Οι παίχτες βλέπουν νοερά την θέση και τις εξελίξεις, σύμφωνα με την σκακιστική σημειογραφία.
Υλικό όλα τα κομμάτια και τα πιόνια που διαθέτει ο κάθε παίχτης. Όταν λέμε ότι κάποιος έχει υλική υπέροχη εννοούμε ότι διαθέτει κάτι επιπλέον, π.χ. ένα πιόνι ή ένα κομμάτι.
Φιανκετο ονομάζεται η ανάπτυξη του αξιωματικού την μεγάλη διαγώνιο, π.χ. Αξιωματικός στο η2.
Φινάλε η τελευταία φάση της παρτίδας. Εδώ τα λάθη δεν συγχωρούνται.

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: