Social Icons

Ανατροπές


Τελικά ο Κάρλσεν «ματώνει»… Είναι πραγματικά εντυπωσιακά τα αποτελέσματα που έχει πετύχει ο νεαρός Νορβηγός τα τελευταία χρόνια. Πραγματικά δεν θυμάμαι να είχε χάσει κάποια παρτίδα. Η βαθμολογία ΕΛΟ του αυξάνονταν ραγδαία και απειλούσε το παλιό ρεκόρ του Γ. Κασπάροβ, το 2851. Χθες όμως τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά.

           
           
 Σας έχω ξαναμιλήσει για την αιώνια μάχη του ίππου με τον αξιωματικό. Σε γενικές γραμμές όλοι οι κορυφαίοι παίχτες θεωρούν τον αξιωματικό καλύτερο, όμως το σκάκι είναι ένα πολύ συγκεκριμένο παιχνίδι και η κάθε θέση είναι ξεχωριστή και απαιτεί προσεκτικούς υπολογισμούς. Στην κίνηση 18 ο Κάρλσεν έπρεπε να παίξει Ιβ5 και όχι Ιε4, γιατί στο ε4 μπορεί να τον φάει ο αξιωματικός του μαύρου και τα κομμάτια που μένουν στο παιχνίδι δίνουν πλεονέκτημα στα μαύρα.
            Στην συνέχεια του παιχνιδιού ο Καριάκιν εκμεταλλεύτηκε το κάρφωμα πάνω στον αξιωματικό δ3 καθώς και τις αδυναμίες στη πτέρυγα του βασιλιά και έκαμψε όλες τις αντιστάσεις του λευκού. Μπορείτε να δείτε και το βίντεο όπου ο Ρώσος σκακιστής αναλύει το παιγνίδι του. Η ανάλυση είναι στα Αγγλικά.

            Εντυπωσιακή είναι και η παρτίδα του Αρονιάν με τν Καρουάνα. Ο Αρονιάν έβγαλε μια εξαιρετική θέση από το άνοιγμα. Τα μαύρα είχαν κάποιο αντί-παιχνίδι με τα κεντρικά πιόνια αλλά η διάσπαση 39.η4 σόκαρε τον νεαρό σκακιστή και τον οδήγησε αμέσως στο λάθος. Στο διάγραμμα βλέπετε την θέση έπειτα από την κίνηση του λευκού, η4. Τα μαύρα πρέπει να φάνε με τον ίππο τους αυτό το πιόνι. Όμως έφαγαν με το θ πιόνι. Στο λάθος του νεαρού συνέβαλε και η πίεση χρόνου. Ο Αρονιάν πραγματοποίησε μια όμορφη επίθεση ματ.

            Έτσι ο Αρονιάν «πατάει γκάζι» και αφήνει πίσω του τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: