Social Icons

Ο «τέλειος» Ίππος εναντίων του «χειρότερου» αξιωματικού


Βλέποντας κάποιος-α την θέση του διαγράμματος αμέσως θα πει ότι τα μαύρα είναι σαφώς καλύτερα μιας και ο πύργος τους από το γ7 υπέρ-προστατεύει το α7 σταματώντας έτσι τις επιθετικές ενέργειες των λευκών κομματιών, η μαύρη βασίλισσα έχει μπλοκάρει το λευκό πιόνι στο δ5 το οποίο εμποδίζει την ακτίνα δράσης του λευκό-τετράγωνου αξιωματικού και ο ίππος στο δ4 στρογγυλοκάθεται στο κέντρο της σκακιέρας…
Όμως στο σκάκι αλλά και στην ζωή τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως δείχνουν με την πρώτη ματιά.
Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν!


Ο Γκάρι Κασπάροβ πριν πολλά χρόνια είχε πει ότι ακόμη και ο χειρότερα τοποθετημένος αξιωματικός είναι καλύτερος από έναν άριστα τοποθετημένο ίππο. Ακούγεται παράλογο, όμως στην πράξη συμβαίνει αρκετά συχνά.
Βλέποντας την θέση από την στρατηγική οπτική γωνία τα μαύρα έχουν τοποθετήσει λάθος την βασίλισσά τους στο δ6. Εκεί πρέπει να πάει ο ίππος.
Αναλύοντας την θέση από την τακτική της πλευρά διαπιστώνουμε ότι τα λευκά κομμάτια είναι πάρα πολύ ισχυρά και δημιουργούν απειλές. Η βασίλισσα κοιτάει το γ7, α7 και γ5, ο πύργος υποστηρίζει την βασίλισσα και ο λευκό-τετράγωνος αξιωματικός είναι απέναντι από τον βασιλιά. Λόγο της παραπάνω δύναμης των λευκών κομματιών η μαύρη βασίλισσα είναι υπερφορτωμένη μιας και πρέπει να μπλοκάρει το δ5 πιόνι αλλά και να υποστηρίζει τον πύργο.
Έτσι λοιπόν τα λευκά έπαιξαν 31. Β:γ7! Και έπειτα από 31…Β:γ7, 32. δ6+ Διπλή απειλή. Σας έχω πει πάρα πολλές φορές ότι οι διπλές απειλές μπορούν να αλλάξουν την έκβαση του παιχνιδιού. Τα μαύρα απάντησαν 32…Β:γ6, το μοναδικό για να μην χάσουν έναν ολόκληρο πύργο και προκύπτει η θέση του επόμενου διαγράμματος.

Τα δεινά των μαύρων δεν έχουν σταματήσει. Τα λευκά φυσικά έχουν κερδίσει ήδη την διαφορά, δηλαδή έχουν πύργο και ο αντίπαλος έχει ίππο, αλλά το πιόνι στο δ6 φαίνετε πανίσχυρο. Λάθος θα ήταν για τα λευκά να φάνε στο γ6 την βασίλισσα και να βοηθήσουν τον «τέλειο» ίππο να ελέγξει το δ8 τετράγωνο προαγωγής. Η σωστή κίνηση είναι το δ7! Το κάρφωμα είναι πιο ισχυρό και από το σπαθί! 




Δεν υπάρχουν σχόλια: