Social Icons

Το Grand prix της FIDE


Η FIDE είναι η παγκόσμια σκακιστική ομοσπονδία, ιδρύθηκε το 1924 και αναγνωρίζεται σήμερα ως επίσημη διοικούσα αρχή στο διεθνές σκάκι. Στόχος της FIDE είναι η ανάπτυξη του σκακιού, και γι’ αυτό προσπαθεί να διοργανώσει ένα μεγάλο τουρνουά σε κάθε ήπειρο.

Τα Grand Prix FIDE είναι μια σειρά από έξι πρωταθλήματα, διάρκειας δυο ετών. Αυτά τα τουρνουά συνδέονται μεταξύ τους και προσφέρουν επιπρόσθετα έπαθλα στους νικητές. Εκτός από τα κύπελλα, οι νικητές συγκεντρώνουν βαθμούς. Στο τέλος του κύκλου των Grand Prix, οι νικητές έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στα προκριματικά του παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Οι πέντε πρώτοι στην βαθμολογία είναι οι:

Όνομα Χώρα Βαθμοί
Λ. Αρονιάν Αρμενία 500
Τ. Ρατζιάμποβ Μπακού Αζερμπαϊτζάν 419
Α. Γκρίτσουκ Ρωσία 363
Δ. Γιακοβένκο Ρωσία 359
Βάνκ γιου Κίνα 353


Στο Αστραχάν, στη νότια Ρωσία, πραγματοποιήθηκε το έκτο και τελευταίο Grand Prix της FIDE. Οι 14 συμμετέχοντες αγωνίσθηκαν με το σύστημα round robin, όπου όλοι παίζουν με όλους.
Νικητής είναι ο Ουκρανός Π. Ελιάνοβ (Pavel Eljanov, φωτογραφία), με απόδοση 2809 ΕΛΟ. Σε 13 αγώνες έκανε μόλις δυο ήττες, έξι ισοπαλίες και πέντε νίκες, φτάνοντας στην κορυφή με έναν ολόκληρο βαθμό διαφορά από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Έπαιξε πολύ καλές παρτίδες, κερδίζοντας πολλές φορές με τα μαύρα κομμάτια, γεγονός αρκετά δύσκολο, ενώ εκμεταλλεύτηκε άψογα τα τεχνικά φινάλε αξιωματικού εναντίον ίππου.




Έκτος τερμάτισε ο Τ. Ρατζιάμποβ, όμως πήρε το μαγικό εισιτήριο για τα ματς υποψήφιων του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Ο Τεϊμούρ γεννήθηκε  το 1987 και παίζει σκάκι από 4 χρόνων. Πρώτος προπονητής του ήταν ο πατέρας του, με τον οποίο μελετούσε έως και 7 ώρες την μέρα. Αυτή η σκληρή δουλειά τον έχει αναδείξει ως έναν από τους κορυφαίους σκακιστές του κόσμου. Αγωνιούμε να δούμε την μελλοντική πορεία του νεαρού και πολλά υποσχόμενου γρανμάστερ από το Αζερμπαϊτζάν. (Στη φωτογραφία: αριστερά Ρατζιάμποβ και δεξιά ο κ. Ιλουμζίνοβ (Ilyumzhinov), πρόεδρος της FIDE.


Οι φωτογραφίες είναι από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.chessbase.com


Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: