Social Icons

Μεγάλες αντιδράσεις για το Διασυλλογικό πρωτάθλημα σκακιού


    

       Πολλά σωματεία της Βόρειας Ελλάδας, είναι ενοχλημένα για τα γεγονότα στο διασυλλογικό πρωτάθλημα Α Εθνικής κατηγόριας σκακιού. Πιστεύουν ότι το πρωτάθλημα έχει υποβαθμιστεί, οι προτάσεις που κάνουνε δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, οι επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά…

            Έτσι λοιπόν πήραν την απόφαση να προβούν σε μαζική αποχή από το πρωτάθλημα, στέλνοντας ταυτόχρονα μια επιστολή προς την Ε.Σ.Ο. (Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία) και προς όλα τα σκακιστικά σωματεία της Ελλάδας. 

            Παρακάτω θα βρείτε ολόκληρο το κείμενο όπως έχει σταλεί στην Ε.Σ.Ο. και στα σωματεία της Ελλάδας.




 


ΟΜΑΔΙΚΌ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2010

Προς το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο.

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι σύμβουλοι

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Ομαδικό Πρωτάθλημα Σκάκι Α΄ Εθνικής κατηγορίας σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω :

Α. Τα τελευταία εφτά χρόνια είμαστε μάρτυρες συνεχών αλλαγών και πειραμάτων στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής που κατά τη γνώμη μας πλήττουν σοβαρά την αξιοπιστία και την ουσία του κορυφαίου πρωταθλήματος, όπου για τα δεδομένα του σκακιού, οι ομάδες επενδύουν πολύ σοβαρά οικονομικά ποσά. Συνεχείς αλλαγές αριθμού ομάδων, σκακιέρων, γύρων, προγραμμάτων, προδιαγραφών και οικονομικών συνθηκών έχουν απαξιώσει το θεσμό.

Β. Μεμονωμένα η συλλογικά σας αποστείλαμε κατά καιρούς πολλές προτάσεις οι οποίες κατά κανόνα αγνοήθηκαν. Το Νοέμβριο του 2009 συναντηθήκαμε και συντάξαμε μία επιστολή με κάποιες από τις προτάσεις μας. Σας αναφέραμε ότι ο συγκεκριμένος τύπος πρωταθλήματος βρίσκεται στα όρια του και ότι πρέπει να γίνουν άμεσες αλλαγές. Μείωση ομάδων και σκακιέρων, διαχωρισμό πρωταθλημάτων. Οι προτάσεις μας παραπέμφθηκαν στις καλένδες και αποφασίσατε να συνεχίσετε με το ίδιο σύστημα.

Γ. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στον Αθλητικό χώρο ανέτρεψαν τα πάντα. Η επιχορήγηση της ΕΣΟ μειώθηκε πάλι κατά περίπου 30%. Μας ζητήσατε να συμπαρασταθούμε στην ΕΣΟ και να διαμαρτυρηθούμε και είναι απόλυτα κατανοητό. Ταυτόχρονα όμως οι κάθε λογής επιχορηγήσεις, ενισχύσεις προς τα σωματεία μειώθηκαν ή πάγωσαν κατά 100%. Δεν θα πρέπει και η Ομοσπονδία να υποστηρίζει και να αντιλαμβάνεται την κατάσταση στα Αθλητικά σωματεία μέλη της;

Δ. Το Δ.Σ. της ΕΣΟ στη συνεδρίαση του Μαρτίου πήρε κάποιες αποφάσεις που παρέτειναν τη λύση του προβλήματος. Τελικά μας ενημερώσατε ότι το διασυλλογικό θα γίνει στην Αθήνα χωρίς να τηρούνται οι μίνιμουμ όροι που προέβλεπε η σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΟ. Ακόμα και σήμερα δεν είναι ξεκάθαροι όλοι οι όροι. Διευκρινίζουμε εδώ ότι το θέμα μας δεν είναι ο τόπος διεξαγωγής. Οι σημερινές συνθήκες, με την Ελλάδα σε καθεστώς χρεωκοπίας, το συγκεκριμένο διασυλλογικό με τους συγκεκριμένους όρους θα είχε μεγάλα προβλήματα όπου και να διοργανωνόταν.

Με βάση τα παραπάνω και τις επιστολές μας που προηγήθηκαν σας δηλώνουμε ότι αδυνατούμε να μετέχουμε στο διασυλλογικό αυτό για τους παρακάτω λόγους :

1. Γιατί αυτός ο τρόπος διεξαγωγής που δε χρηματοδοτείται, πλήττει την ποιότητα του πρωταθλήματος και θέλουμε να τον αλλάξετε άμεσα.

2. Γιατί έχουν αλλάξει βασικοί όροι της αρχικής προκήρυξης, υπάρχουν ασαφείς όροι που πλήττουν το κύρος και τη νομιμότητα του πρωταθλήματος.

3. Γιατί δεν εξασφαλίσατε ισότιμους, δίκαιους και ανεκτούς οικονομικούς όρους.

4. Γιατί σαν σωματεία, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή κατάσταση πρέπει να ιεραρχήσουμε τις δαπάνες να διασφαλίσουμε τη συνέχεια μας και την λειτουργία μας.

5. Γιατί είναι προτιμότερο και ουσιαστικότερο σήμερα να ενισχύσουμε την ανάπτυξη σε σχέση με τον πρωταθλητισμό από τις αλόγιστες και αδύνατες δαπάνες.

Δεν επιθυμούμε την αντιπαράθεση, αναζητούμε την κατανόηση και τη συνειδητοποίηση του που ήμασταν και του που βρεθήκαμε.

Έστω και την ύστατη στιγμή σας υποβάλλουμε την παρακάτω πρόταση :

Α. Αναβολή ή αναστολή του διασυλλογικού.

Β. Έκτατη Γενική Συνέλευση που θα αποφασίσει την διεξαγωγή του πρωταθλήματος με τρόπο οικονομικότερο και ισότιμο για όλα τα Σωματεία, χωρίς να αποκλείεται ως τόπος διεξαγωγής πάλι η Αθήνα.

Γ. Συνολική αλλαγή φιλοσοφίας με δραστική μείωση ομάδων για το 2011.

Το επιχείρημα ότι δε μπορεί να αλλάξει ο προγραμματισμός είναι άτοπο τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Μέσα σε ένα μήνα αναθεωρήθηκε δυσάρεστα και ανατράπηκε ολόκληρη η ζωή και ο προγραμματισμός δεκάδων χρόνων εκατομμυρίων εργαζομένων, μικρομεσαίων συνταξιούχων, κλπ. Αναθεωρήθηκε και πάγωσε όλο το σύστημα και η διαδικασία ενισχύσεων στον αθλητισμό. Και ας μην λησμονούμε ότι πριν τρία χρόνια η Ε.Σ.Ο. ανέστειλε το διασυλλογικό της για οικονομικούς λόγους, σε πολύ καλύτερη οικονομική περίοδο και με 16 ομάδες στην Α’ Εθνική.

Ελπίζουμε να βρούμε ανταπόκριση από την πλευρά σας και να μπορέσετε να δείτε την αθλητική αλλά και την πολιτικό-κοινωνική υπόσταση της απόφασης και του αιτήματος μας.

Επιφυσυλασσόμαστε παντός δικαιώματός μας για την υπεράσπιση των σωματείων μας.

Την επιστολή υπογράφουν οι παρακάτω

1. Μ.Α.Π.Ο. «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΡΟΥΚΗΣ
2. Σ.Ο. ΚΑΒΑΛΑΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΙΟΓΚΑΣ
3. Ο.Φ.Σ. ΚΑΒΑΛΑΣ - ΤΑΣΟΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑΣ
4. Σ.Α. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ
5. ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ
6. ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΜΑΝΩΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
7. Σ.Ο. ΞΑΝΘΗΣ - ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΑΧΠΑΤΖΙΔΗΣ
8. Σ.Ο. ΠΟΛΙΧΝΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
9. ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ Σ.Φ. ΣΥΚΕΩΝ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗΣ



Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: