Social Icons

Γιαννιώτικο … Σεπούκου


Με την ονομασία χαρακίρι, ή σεπούκου, ονομάζεται ο ιαπωνικός τελετουργικός τύπος αυτοκτονίας που καθιερώθηκε από τους σαμουράι. Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η ήττα του Συλλόγου μας, στον πρώτο γύρο του κυπέλλου Ελλάδας. Την Κυριακή 6 Ιουνίου, τέσσερις σκακιστές από την Λάρισα, αντιμετώπισαν τέσσερις Γιαννιώτες, σε ισάριθμες σκακιέρες.




Στην τέταρτη σκακιέρα μετά από μια λάθος απόφαση βρέθηκα στην άμυνα για ολόκληρη την παρτίδα. Μετά από μάχη κατάφερα να ηρεμίσω τα πράγματα και εκεί που όλα έδειχναν ότι μπορώ να κρατήσω την ισοπαλία, σε ένα δύσκολο φινάλε, προέκυψε η θέση του διαγράμματος. Τα μαύρα έχουν μεν ένα πιόνι λιγότερο, όμως ο πύργος τους είναι πολύ ενεργητικά τοποθετημένος στο δ4, διαθέτουν το έψιλον ελεύθερο πιόνι και υπάρχουν δυνατότητες, με την επίθεση μειονότητας στην πτέρυγα της βασίλισσας. Ένοιωθα τόσο σίγουρος που έπαιξα 38… ε5. Όμως μετά από 39. Rd2 ο λευκός αναγκάζει τον μαύρο να κάνει αλλαγές πύργων και το φινάλε πιονιών είναι τελείως χαμένο. Βρείτε τι έπρεπε να παίξουν τα μαύρα.
Στην πρώτη σκακιέρα, ο αγαπητός Γ. Παπαγεωργίου, παίζοντας μια εκπληκτική παρτίδα με τα λευκά κομμάτια έχει βασίλισσα, ενάντιων ίππου και αξιωματικού. Σας διαβεβαιώνω ότι μπορεί να κερδίσει τον οποιοδήποτε σκακιστή σε αυτή την θέση, ακόμη και χωρίς να βλέπει την σκακιέρα! Όμως, έπαιξε το τραγικό 36. η4 και μετά από 36... Rδ1 εγκατέλειψε, διότι το ματ στην τελευταία γραμμή είναι αναπόφευκτο.
Ο αγαπητός Θ. Μπάσιος με τα μαύρα κομμάτια έβγαλε μια θέση ήσυχη, χωρίς περίπλοκες. Όμως δεν έκανε την μανούβρα του ίππου την κατάλληλη στιγμή, με αποτέλεσμα να χάσει ένα πιόνι και την παρτίδα.

Στην τρίτη σκακιέρα έπαιζε ο δυναμικός Μ. Παππάς. Μετά από πολλές ώρες μάχης προέκυψε το διάγραμμα, δίπλα. Είναι η σειρά του λευκού να παίξει. Μπορείτε να βρείτε την κίνηση που, αστραπιαία, έπαιξε ο Γιαννιώτης σκακιστής;
Να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλα τα παιδία που αγωνίσθηκαν, να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που ήρθατε να μας παρακολουθήσετε και να ευχηθούμε, στο Σύλλογο της Λάρισας, καλή συνεχεία στο κύπελλο.
Να σας υπενθυμίσω ότι η παρακολούθηση των αγώνων είναι ελεύθερη στο σύλλογο μας, Δωδώνης 21, Στοά ημιώροφος. (τηλ. 26510 83473)

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: