Social Icons

Η σημασία του κέντρου στο σκάκι


Το πιο σημαντικό σημείο στην σκακιέρα είναι το κέντρο. Ειδικά τα τέσσερα κεντρικά τετράγωνα στην καρδιά της σκακιέρας, δηλαδή το ε4, δ4, ε5 και δ5. Ένα κομμάτι που βρίσκετε εκεί μπορεί να κατευθυνθεί – να μεταφερθεί, να πάει – προς όλες τις πλευρές τις σκακιέρας. Από το κέντρο της σκακιέρας τα κομμάτια ελέγχουν περισσότερα τετράγωνα, είναι δηλαδή πιο ενεργητικά.
Η προσωπική μου συμβουλή είναι να αφήνετε τα κομμάτια σας ενεργητικά σε κάθε περίπτωση. Ακόμη και αν μπορείτε να φάτε ένα πιόνι να το σκέφτεστε πολύ καλά. – Σημείωση: Φυσικά δεν αναφέρομαι σε άτομα – παιδιά που παίζουν σκάκι για 1-2 χρόνια. Απευθύνομαι σε παίχτες που έχουν κατανοήσει την έννοια της ανάπτυξης, του κέντρου και των ενεργητικών κομματιών. Αυτό συμβαίνει συνήθως από τον δεύτερο – τρίτο χρόνο. –

Στο σκάκι υπάρχουν κανόνες. Όποιος τους αγνοεί τιμωρείται και μάλιστα παραδειγματικά!
Στο διάγραμμα 1 βλέπετε την θέση έπειτα από την υπέροχη κίνηση του μαύρου Παδ8! Φυσικά δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ το πιόνι στο α7 γιατί η βασίλισσα του λευκού φεύγει από το κέντρο της σκακιέρας. Εξάλλου οι πύργοι ανήκουν στις ανοιχτές στήλες.
Τα λευκά έπρεπε να φάνε στο ζ6 και να πάνε στο φινάλε. Τα μαύρα έχουν ένα πανίσχυρο αξιωματικό και αυτός αντισταθμίζει τις αδυναμίες τις πιονοδομή τους.






Η αρχή του τέλους για τα λευκά. Η ιδέα των μαύρων φαίνετε ξεκάθαρα. Η λευκή βασίλισσα είναι εντελώς εκτός παιχνιδιού και τα μαύρα κομμάτια είναι εξαιρετικά ενεργητικά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι προσωρινά τα λευκά παίζουν χωρίς βασίλισσα!
Επίσης η λευκή βασίλισσα είναι τακτικός στόχος και τα μαύρα μπορούν να την αιχμαλωτίσουν με την κίνηση Πα8.
Παρακαλώ παρατηρείστε ότι ο αξιωματικός στο ε5 είναι καρφωμένος και δεν μπορεί να φάει στο ζ6 ή στο γ7. Τα κομμάτια των λευκών έχουν παραλύσει και είναι ανήμπορα να αντιδράσουν στης επιθετικές ενέργειες των μαύρων.



Εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση παρακαλώ διαδώστε τη μέσω των κοινωνικών δικτύων facebook tweeter και αφήστε κάποιο σχόλιο.



Μπορείτε να γυρίσετε την σκακιέρα, ώστε να βλέπετε τα μαύρα, πατώντας το κουμπάκι στο κάτω μέρος της σκακιέρας, κάτω από το γράμμα “g

Δεν υπάρχουν σχόλια: