Social Icons

Πώς να κερδίζω στο σκάκι;


Π
ώς μπορείς να κερδίσεις έναν καλύτερο παίχτη; Πώς μπορείς να κάμψεις την αντίστασή του και να υπερνικήσεις τις ιδέες του; Φυσικά είναι ερωτήματα που απασχολούν τον κάθε σκακιστή…
Αλλά έχω και άλλη μια ερώτηση. Πώς μπορείς να κερδίσεις τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι;
Φυσικά δεν μπορεί ο καθένας να κερδίσει τον πιο ισχυρό παίχτη του κόσμου. Ο κ. Γιάννης Νικολαίδης σε μια διάλεξη στον Σκακιστικό Σύλλογο Ιωαννίνων είχε δηλώσει ότι: «Ο βασιλιάς που δέχεται επίθεση είναι ίδιος για όλους.» Εννοούσε ότι όταν κάποιος δέχεται επίθεση στον βασιλιά του φοβάται και είναι πιθανόν να γίνει ματ.
Έτσι λοιπόν η καλύτερη στρατηγική είναι να επιλέξεις να επιτεθείς στον αντίπαλο βασιλιά. Μπορεί να φαίνετε πρωτόγονο, μπορεί να σε αποκαλέσουν «κανίβαλο» ή «βάρβαρο» αλλά λίγο - πολύ αυτή είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική στο σκάκι.

Παρακαλώ κοιτάξτε την θέση στο διάγραμμα. Η τελευταία κίνηση του Ανάντ ήταν 18.α5. Οι αναλυτές τις παρτίδας καταδίκαζαν τα Μαύρα, λέγοντας ότι η θέση τους είναι πολύ άσχημη, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν κάτι αποτελεσματικό εδώ… Έπειτα από λίγο καταδίκαζαν ακόμη περισσότερο τα μαύρα, μέχρι που είπαν ότι αυτή θα είναι η τελευταία παρτίδα που παίζει ο Νακαμούρα με τα μαύρα κ.α. Σίγουρα είναι σκληρά λόγια… Για να παίξει κάποιος την Ινδική Άμυνα του βασιλιά πρέπει να έχει φαντασία, ενέργεια και δημιουργικότητα. Ο Αμερικάνος σκακιστής βρήκε τον σωστό δρόμο, εσείς θα τα καταφέρετε; Πριν συνεχίσετε παρακαλώ σκεφτείτε από μόνοι σας πώς θα συνεχίζατε, πώς θα κάνατε επίθεση στον παγκόσμιο πρωταθλητή. Μην είστε απλά παθητικοί δέκτες. Κάθε πληροφορία που σας λένε πρέπει να την αξιολογείτε, να την κρίνετε και έπειτα να την δέχεστε ή να την απορρίπτετε.

Μου άρεσε πάρα πολύ η δήλωση που έκανε ο Νακαμούρα ότι: «είμαστε άνθρωποι και από τους ανθρώπους περιμένεις να κάνουν λάθη.» Εάν ο Παγκόσμιο Πρωταθλητής στο σκάκι κάνει λάθη, φανταστείτε πόσα λάθη κάνουν οι γκρανμέτρ, πόσα λάθη κάνουν οι παίχτες χωρίς κάποιο τίτλο, οι παίχτες συλλόγων κτλ. Όσο κατεβαίνουμε την σκακιστική πυραμίδα τα λάθη πολλαπλασιάζονται με γεωμετρικούς ρυθμούς! Βέβαια πρέπει να μάθει κάποιος πώς να αναγνωρίζει τα λάθη του αντιπάλου του ή πώς να τον αναγκάζει να κάνει λάθη… Η παρτίδα Ανάντ – Νακαμούρα είναι ένα πάρα πολύ καλό μάθημα! Σας συμβουλεύω να παρακολουθήσετε πολύ προσεκτικά το βίντεο που ακολουθεί και να μελετήσετε την παρτίδα.



Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο – συνέντευξη τύπου – ανάλυση του παιχνιδιού από τον ίδιο τον Νακαμούρα. Το βίντεο είναι στα Αγγλικά. Η μεγαλύτερη βιβλιογραφία για το σκάκι είναι στα Αγγλικά. Μπορείτε να κάνετε λίγη πρακτική εξάσκηση ή απλά να παρακολουθήσετε τις κινήσεις στις σκακιέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: