Social Icons

Μπόμπι Φίσερ


Στις 15 Ιουλίου θα κυκλοφορήσει η νέα ταινία για τον θρυλικό Μπόμπι Φίσερ, στην Αμερική. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε θα έρθει στην Ελλάδα αλλά ελπίζουμε σύντομα.

 


Ο Ρόμπερτ Τζέιμς "Μπόμπι" Φίσερ (Robert James "Bobby" Fischer, 9 Μαρτίου 1943 - 17 Ιανουαρίου 2008) ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, και ο μοναδικός αμερικανός που κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIDE. Έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής την 1 Σεπτεμβρίου 1972 και απώλεσε τον τίτλο στις 3 Απριλίου 1975, όταν αρνήθηκε να τον υπερασπιστεί απέναντι στον Σοβιετικό Ανατόλι Κάρποβ, επειδή η σκακιστική ομοσπονδία απέρριψε τις καινοτομίες που ζητούσε για τη διοργάνωση. Το άσχημο γεγονός είναι ότι οι καινοτομίες του Φίσερ ήταν πολύ καλές και η Φιντε τις ενσωμάτωσε λίγο αργότερα στο αγωνιστικό της πρόγραμμα. Ακόμη και σήμερα οι αγώνες γίνονται με βάση των ιδεών του Φίσερ. Δηλαδή στα τουρνουά υπάρχει ο συνολικός χρόνος της παρτίδας 1,30’ καθώς προστίθενται 30 δευτερόλεπτα σε κάθε κίνηση, όπως ο ίδιος είχε προτείνει.
Ο Γκάρι Κασπάροβ έγραψε ότι από όλους τους παγκόσμιους πρωταθλητές στο σκάκι, το χάσμα μεταξύ του Φίσερ και των συγχρόνων του ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία. Ήταν επίσης διάσημος για την εκκεντρικότητά του, την αντισυμβατική του συμπεριφορά και τις αντισημιτικές πολιτικές του απόψεις. Παρά την παρατεταμένη απουσία του από το αγωνιστικό σκάκι, ή ίσως εξ αιτίας αυτής, ο Φίσερ βρισκόταν μέχρι το θάνατό του ακόμα μεταξύ των καλύτερων σκακιστών στον κόσμο.
Έχουν κυκλοφορήσει ήδη δύο ταινία για τον Μπόμπι με τίτλο «ψάχνοντας τον Μπόμπι Φίσερ» και «Anything to win». Ακολουθούν τα αποσπάσματα από τις ταινίες.
Θα ήθελα να πω ότι σχεδόν όλα τα παιδάκια, ή μάλλον και αρκετοί μεγάλοι, έχουν προσπαθήσει να φτιάξουν πυργάκι με τα κομμάτια… Δηλαδή να βάλουν το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο. Αλλά αυτό που θα δείτε στην ταινία είναι απίστευτο! Έχουν βάλει όλα τα κομμάτια του σκακιού το ένα πάνω στο άλλο! Ακόμη και τα άλογα!!!
Στο δεύτερο απόσπασμα θα δείτε τον εκπληκτικό Φίσερ να θέλει να κερδίσει. Να κάνει τα πάντα για να κερδίσει! Και όχι να κάνει σύντομες ισοπαλίες όπως κάνουν οι σημερινοί κορυφαίοι παίχτες
Στο τρίτο ΤΡΕΙΛΕΡ θα δείτε την Σούσαν Πόλγκαρ να μηλά, παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών και αδερφή της πιο διάσημης Ντζούντιθ, τον Γκάρι Κασπάροβ, παγκόσμιο πρωταθλητή και τον καλύτερο παίχτη όλων των εποχών! Παρουσιάζουν το σκάκι ως ένα άλυτο παιχνίδι, και έτσι είναι, όμως για εμπορικούς λόγους λένε ότι υπάρχουν πάρα μα άρα πολλές επιλογές και πιθανές κινήσεις σε κάθε κίνηση. Να σας υπενθυμίσω ότι οι καλοί παίχτες σκέφτονται με βάση κάποιον κανόνων. Για παράδειγμα στο άνοιγμα ναι έχει ο αντίπαλός μας περίπου 20 πιθανές απαντήσεις έπειτα από την πρώτη μας κίνηση, αλλά γνωρίζει τη πρέπει να κάνει. Ανάπτυξη! Αμέσως – αμέσως αποκλείονται πάρα πολλές κινήσεις και μένουν 1-2 καλές επιλογές. Τέτοιοι κανόνες υπάρχουν για όλες τις φάσεις του παιχνιδιού και οι καλοί παίχτες τους χρησιμοποιούν για να παίζουν σωστά, γρήγορα και αποτελεσματικά!





Δεν υπάρχουν σχόλια: