Social Icons

Πώς θα βελτιωθώ στο σκάκι;


Smirnov


Το αυθεντικό κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Αυτή είναι μια ερώτηση που απασχολεί το κάθε σκακιστή – σκακίστρια, της κάθε δυναμικότητας.
Ο Ίγκορ Σμίρνοβ κατέχει τον κορυφαίο τίτλο στο σκάκι, του γραν μτερτ, έχει αρκετές επιτυχίες σε σκακιστικά τουρνουά και έχει δημιουργήσει έναν νέο, δικό του τρόπο εκπαίδευσης στο σκάκι. Για να έλθει η βελτίωση στο σκάκι, εκτός από σκληρή προσωπική δουλειά, χρειάζεται και ένας έμπειρος προπονητής ή ένα καλό εκπαιδευτικό DVD ή ένα καλό σκακιστικό βιβλίο, που θα κατευθύνει και θα οδηγήσει τον μαθητή – φιλόδοξο σκακιστή προς την άνοδο και την βελτίωση του παιχνιδιού του.
Αναμφισβήτητα, υπάρχουν πολυάριθμοι καλοί προπονητές σκακιού, πολυάριθμα εκπαιδευτικά DVD και αμέτρητα βιβλία σκακιού. Η μέθοδος εκμάθησης που προτείνει ο Ουκρανός GM δεν έγκειται μόνο στην ποιότητα του υλικού που προσφέρει μια πηγή (προπονητής, DVD, βιβλίο) αλλά και στον σωστό τρόπο μελέτης αυτού του υλικού.
Πώς θα βελτιωθώ στο σκάκι; Πιέστε το κείμενο διαβάστε περισσότερα » ώστε να δείτε ολόκληρο το κείμενο που παρουσιάσθηκε στο μεγαλύτερο περιοδικό της Σλοβενίας "Moj Mikro".
Με τον Ίγκορ συνεργαζόμαστε περίπου έναν χρόνο και είμαι βοηθός προπονητή. Σκεφτόμαστε να μεταφράσουμε όλες τις σειρές μαθημάτων του στα Ελληνικά. Μπορείτε να βρείτε την προσωπική του ιστοσελίδα πατώντας δεξιά στο μπλοκ «How to beat title players”.



Κάθε σκακιστής έχει μια ραγδαία περίοδο ανάπτυξης στο σκάκι για κάποιον καιρό. Μετά, εντελώς ξαφνικά έρχεται μια «ξερή περίοδος» στασιμότητας. Τα αποτελέσματα είναι χαμηλότερα των προσδοκιών και χάνονται παρτίδες από πιο αδύναμους παίχτες… Παρόλα’ αυτά, η προπόνηση συνεχίζεται στους ίδιους αμείωτους ρυθμούς, αλλά η απόδοση στις παρτίδες βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο. Αυτό είναι το επίκεντρο του θέματος! Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση. Ποιο είναι το κλειδί στην βελτίωση και την σκακιστική άνοδο;
Ο Ίγκορ Σμίρνοβ είναι Ουκρανός γκρανμετρ  και ασχολείται με την προπόνηση και την βελτίωση στο σκάκι. Ξεκίνησε να παίζει σε ηλικία 8 ετών και μόλις έναν χρόνο αργότερα έκανε νόρμα παίχτη πρώτης κατηγορίας (περίπου 2000 ΕΛΟ). Έκανε προπόνηση για μερικά χρόνια αργότερα και σε ηλικία 13 ετών έγινε Διεθνής μέτρ.  Μετά εντελώς ξαφνικά η πρόοδος του σταμάτησε. Αυτός φυσικά συνέχισε να εργάζεται και να προπονείται σκληρά έξι με οκτώ ώρες την ημέρα, διαβάζοντας σκακιστική λογοτεχνία και μελετώντας μαζί με καλούς προπονητές. Οι προπονητές του πρότειναν διαφορετικές μεθόδους βελτίωσης και προπόνησης, όμως κανείς δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο πιο απλό ερώτημά του. Πώς θα βελτιωθεί ο Ίγκορ στο σκάκι; Πώς μπορεί ένας σκακιστής να συνεχίσει να βελτιώνεται και να κερδίζει παρτίδες;
Κανένας δεν είχε μια πλήρη και καθαρή απάντηση γι’ αυτόν. Έτσι ξεκίνησε να μελετά ψυχολογία (έχει μάστερ) για να μάθει πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και να βρει μια απάντηση στο ερώτημά του.
Όταν έμαθε για την διαδικασία σκέψης, συνειδητοποίησε ότι οι κλασικές μέθοδοι στην σκακιστική προπόνηση δεν είχαν δραστικά αποτελέσματα. Έτσι βρήκε έναν τρόπο ώστε τις γνώσεις που είχε στο σκάκι να την εφαρμόσει στο πρακτικό παιχνίδι και σύντομα κατέκτησε τον τίτλο του γρανμαστερ. ( Σε ηλικία 20 χρονών).
Αποφάσισε λοιπόν, μετά από την εμπειρία του, να δημιουργήσει έναν νέο τρόπο εκμάθησης, ο οποίος θα είναι αποτελεσματικός και ευχάριστος για τον κάθε έναν παίχτη. Έχει δημιουργήσει έξι εκπαιδευτικά DVD:
·                     "Finding the Best Moves; Quickly!"
·                     "The Grandmaster's Secrets"
·                     "The Grandmaster's Openings Laboratory"
·                     "How to Beat Titled Players"
·                     "Your Winning Plan"
·                     "An Endgame Expert"

Υπάρχει επίσης και ένα δωρεάν μάθημα, αποτελούμενο από τέσσερις ενότητες, «βρείτε τις καλύτερες κινήσεις γρήγορα!» το οποίο είναι στα αγγλικά και μπορείτε να το παρακολουθήσετε απλά αν δώσετε το e-mail σας στην ιστοσελίδα του Ιγκορ. http://chess-teacher.com/
Είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον μάθημα για όλους και δίνει ένα ξεκάθαρο παράδειγμα τις ποιοτικής δουλειάς που υπάρχει στα υπόλοιπα εκπαιδευτικά DVD του. Επίσης το δωρεάν μάθημα περιέχει εικόνα και ήχο, γραπτό κείμενο στο word, πρακτικά παραδείγματα με ερωτήσεις και σχόλια.

Λάθη – Αβλεψίες:

Στο σκάκι ένα χονδρό λάθος ή μια αβλεψία οδηγεί αυτόματα στην ήττα. Ποία όμως είναι η αιτία αυτής της παράλειψης; Οι σκακιστές κάνουν κυρίως λάθη επειδή συγκεντρώνονται μόνο στις δικές τους ιδέες και τα δικά τους σχέδια και δεν εκτιμούν τις ιδέες και τις απειλές του αντιπάλου τους. Σε μια παρτίδα σκάκι πρέπει να σκεφτόμαστε και από την πλευρά του αντιπάλου επίσης.
( Καίσαρης: Από την ανθρώπινη ψυχολογία γνωρίζουμε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι λίγο – πολύ εγωκεντρικοί και αυτό εκδηλώνεται σε διάφορες μορφές ή σε διάφορες φάσεις. Άρα είναι ένα εντελώς φυσιολογικό ένας σκακιστής να κάνει λάθη και αβλεψίες, διότι υποτιμάει τον αντίπαλό του και σίγουρα όλοι οι σκακιστές- σκακίστριες μπορούν να αφηγηθούν στιγμές που το έκαναν αυτό.)

Διαχείριση χρόνου:

Ο Ίγκορ εξηγεί πώς να διαχειρίζεσε τον χρόνο σου σε ολόκληρο το παιχνίδι. Κατά μέσο όρο στα περισσότερα τουρνουά ο χρόνος σκέψης είναι 120 λεπτά για 40 κινήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε σκακιστής έχει περίπου τρία λεπτά για την κάθε κίνηση. Αν σκέφτεσαι περισσότερο από τρία λεπτά την κίνηση θα μπεις σε πίεση χρόνου.
Υπάρχουν οι κρίσιμες στιγμές στο παιχνίδι, στις οποίες είναι απαραίτητο να σκεφτούμε για μια μεγάλη χρονική περίοδο (10 – 20 λεπτά) και άλλες περίοδοι όπου πρέπει να παίξουμε γρήγορα.
Ο Ίγκορ προτείνει:
·        Παίξε γρήγορα στο άνοιγμα, βασιζόμενος στην γνώση που έχεις και τις αρχές του ανοίγματος. Το άνοιγμα είναι η ευκολότερη φάση του παιχνιδιού.
·        Μετά το άνοιγμα κάνε μια παύση ώστε να συνθέσεις ένα σχέδιο. (Καίσαρης: Χρειάζεται τουλάχιστον 10 λεπτά)
·        Μέτρα βαριάντες στις τακτικές θέσεις και σκέψου με γενικές αρχές στις στρατηγικές θέσεις. Πολλοί παίχτες μετράνε βαριάντες σε κάθε θέση και αυτό φυσικά είναι λάθος. (Καίσαρης: Επίσης πολλοί παίχτες δεν καταλαβαίνουν γιατί μετράνε βαριάντες ή τη σημαίνει γιατί μετράω μια βαριάντα. Εγώ έμαθα πρόσφατα, από έναν από τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο και πρόεδρο της επιτροπής προπονητών της FIDE, τον κ. Α. Μηχαλτσίσκιν, ο ποιος λέει το μέτρημα βαριαντών είναι μια διαδικασία προφυλακτικού παιχνιδιού. Με απλά λόγια πρέπει να μετρήσουμε κινήσεις για να δούμε αν μπορούμε να εφαρμόσουμε το σχέδιο μας ή όχι. Αν δηλαδή ο αντίπαλός μας έχει κάποιο τακτικό κόλπο ή άμυνα εναντίων του σχεδίου μας.
·        Μετράμε βαριάντες μόνο αν υπάρχουν ή πρόκειται να δημιουργηθούν επαφές κομματιών.
·        Όταν βρίσκεσαι στην κρίσιμη στιγμή της παρτίδας, την στιγμή όπου μπορείς να χάσεις ή να κερδίσεις την παρτίδα.

Πίεση χρόνου:

Η πίεση χρόνου είναι μια πολύ επώδυνη περίοδος για τον κάθε σκακιστή. Η πίεση χρόνου στο σκάκι σημαίνει να φτάσεις σε πολύ λίγο χρόνο στο ρολόι σου και να κινδυνεύεις να χάσεις την παρτίδα επειδή θα πέσει η σημαία σου.
Με λίγο χρόνο στο ρολόι κάθε καλός σκακιστής κάνει χονδρά λάθη. (Καίσαρης: Π.χ.  δείτε εδώ --> http://kesaris.blogspot.com/2011/03/blog-post_3948.html )
Πώς πρέπει να παίζουμε σε πίεση χρόνου;
·        Απλοποιήστε την θέση.
·        Μην ξεκινάτε τακτικές περιπλοκές.
·        Παίξτε μια «νεκρή κίνηση» για να πάρετε χρόνο. Αυτή η κίνηση δεν αλλάζει την θέση και συνήθως είναι μια κίνηση με τον βασιλιά.

Επίθεση:

Εάν θέλεις να κερδίσεις μια παρτίδα σκάκι, μπορείς να το κάνεις μόνο μέσο της επίθεσης. Για να γίνεις καλός παίχτης και να κερδίζεις ισχυρότερους αντιπάλους πρέπει να επιτίθεσαι.  Αλλά πόσο συχνά έχεις την ευκαιρία να κάνεις επίθεση σε ισχυρότερους αντιπάλους; Όχι και πολύ συχνά…
Ας δούμε πώς και πότε ένας παίχτης σκέφτεται να κάνει μια επίθεση, στην παρτίδα Κέρες – Γίντερ.

Keres,Paul - Winter,William [B29]
Warsaw ol (Men) Warsaw (14), 26.08.1935

1.e4 c5 2.Nf3 Nf6 3.e5 Nd5 4.Nc3 e6 5.Nxd5 exd5 6.d4 d6 7.Bg5 Qa5+ (Διάγραμμα)
            Πότε πρέπει να ξεκινήσουμε μια επίθεση; «Όταν έχουμε πλεονέκτημα στην ανάπτυξη των κομματιών μας.» Πώς έχει κάποιος πλεονέκτημα στην ανάπτυξη; «Συνήθως όταν ο αντίπαλός μας κάνει λάθος.»










8.c3 cxd4
Τα λευκά πρέπει να επιτεθούν και επιπλέον πρέπει να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους.
9.Bd3! dxc3 10.0–0! cxb2 11.Rb1 dxe5 12.Nxe5 Bd6 (Διάγραμμα)
            Πώς να ξεκινήσουμε μια επίθεση;  Για να ξεκινήσεις μια επίθεση πρέπει να ανοίξεις την θέση πρώτα. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.
Α) Με κινήσεις ή αλλαγές πιονιών ή με ποσιτιονέλ θυσίες πιονιών.
Β) Σε θέσεις όπου οι θυσίες ή μετακινήσεις πιονιών δεν είναι εφικτές τότε πρέπει να σκεφτόμαστε τις θυσίες κομματιών. Και έτσι έρχεται η επόμενη κίνηση.
13.Nxf7! Kxf7 14.Qh5+ g6
Αν τα μαύρα παίζουν 14…Kf8 τότε τα λευκά δεν θα έχουν φορσέ – αναγκαστικές κινήσεις.  Σε τέτοιες θέσεις πρέπει να βελτιώσεις την ενεργητικότητα των κομματιών σου, όπως η κίνηση 15.Re1. Αν τα μαύρα αμυνθούν με 15…Bd7, τότε έπειτα από 16.Re3 τα μαύρα δεν έχουν καμία άμυνα εναντίων του Rf3 και Qf7.
15.Bxg6+
Η μόνη φορσέ κίνηση.
15…hxg6 16.Qxh8 Bf5 17.Rfe1
            Βελτιώνοντας την ενεργητικότητα των κομματιών. Αυτό γίνεται αν δεν υπάρχουν φορσέ κινήσεις.
Be4 18.Rxe4 dxe4 19.Qf6+ 1–0


Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε την «αρχή του χρόνου». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις επίθεση με την κάθε σου κίνηση, γιατί δεν αφήνει καθόλου χρόνο στον αντίπαλό σου να φέρει τα κομμάτια του στην άμυνα.
Αυτό είναι ένα σύντομο απόσπασμα από την σειρά μαθημάτων πώς να κερδίσετε τιτλούχους παίχτες.

Γενικές οδηγίες του Ίγκορ για την μελέτη:

  • Πλήρης συγκέντρωση στο μάθημα. (Τα κινητά πρέπει να είναι κλειστά, η μουσική και η τηλεόραση.) (Καίσαρης: Διαφωνώ με την μουσική. Υπήρχαν παίχτες όπως ο Πετροσιάν, ο 9ος παγκόσμιος πρωταθλητής, ο οποίος μελετούσε σκάκι ακούγοντας κλασική μουσική. Η μουσική σε χαμηλή ένταση βοηθάει στην χαλάρωση και κάνει το μάθημα πιο απολαυστικό. ‘Άλλωστε ποιος μπορεί να πετύχει την απόλυτη σιγή σε μια μεγαλούπολη τις μεσημεριανές ή απογευματινές ώρες; Επίσης, σε πιο σκακιστικό ερασιτεχνικό τουρνουά επικρατεί απόλυτη ησυχία; Κάποιος θα χτυπάει δυνατά το ρολόι, κάποιος θα έχει έρθει σε πολύ κοντινή απόσταση από την σκακιέρα σου, κάποιος φίλο σου θα προσπαθεί να σου πιάσει κουβέντα κτλ…
  • Να σταματάμε το εκπαιδευτικό βίντεο και να σκεφτόμαστε την επόμενη κίνηση μας.
  • Να καταγράψουμε τις σημαντικές ιδέες, κάνοντας επανάληψη αργότερα.
  • Να μην μελετήσουμε όλο το υλικό σε μια μέρα ή σε μια φορά, αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα, διότι το μυαλό χρειάζεται ξεκούραση και πρέπει να επεξεργαστεί την πληροφορία.
  • Να επαναλάβουμε το εκπαιδευτικό βίντεο μερικές φορές ώστε να υποστηρίξουμε τις ιδέες και να γίνουν η δεύτερη φύση μας.



Συμπέρασμα:

Ο Ίγκορ Σμίρνοβ εκπροσωπεί έναν νέο και καινοτόμο τρόπο στην βελτίωση στο σκάκι. Το πιο σημαντικό είναι να μάθετε και να αναπτύξετε τον δικό σας τρόπο σκέψης. Βελτιώνοντας τον τρόπο σκέψης μπορείτε να βρείτε την σωστή κίνηση σε κάθε θέση. Επίσης η νέα γνώση που θα λαμβάνεται από τα βιβλία ή τους προπονητές θα μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως στο πρακτικό παιχνίδι και δεν θα είναι θεωρητική γνώση. Τα μαθήματα που προσφέρει ο Ίγκορ απευθύνονται σε παίχτες που ήδη γνωρίζουν τα βασικά για το σκάκι και σε αυτούς που είναι έτοιμοι να βελτιώσουν το παιχνίδι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: