Social Icons

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…


Η 25η Μαρτίου είναι Εθνική Εορτή και τιμούμε τους Ήρωες της επανάστασης του 1821. Όλους αυτούς του Ήρωες που έδωσαν την ζωή τους, ώστε η πατρίδα μας να είναι ελεύθερη.
Επίσης δείτε εδώ.
Καθώς και εδώ.

                            ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ  ΚΑΛΛΙΜΑΧΗΣ 

Ο Σκαρλάτος Καλλιμάχης (1773 – 1821) καταγόταν από τη Μολδαβία, περιοχή που τότε ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στα σύνορα με τη Ρωσσία. Ο παππούς του Ιωάννης και ο πατέρας του Αλέξανδρος  χρημάτισαν διοικητικοί προϊστάμενοι (οσποδάροι, ηγεμόνες ή «πρίγκηπες») της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μολδαβία, έχοντας συγγενέψει  με τους Έλληνες (τις οικογένειες Υψηλάντη,  Σούτσου και Μαυροκορδάτου) και έχοντας κτίσει αρχοντικό στο «Φανάρι» της Κωνσταντινούπολης. Αφού διατέλεσε Διερμηνέας του Οθωμανού Σουλτάνου  (1801-1806), ο Σκαρλάτος Καλλιμάχης  έγινε για μιά μακρά περίοδο ηγεμόνας της Μολδαβίας. Η περίοδος αυτή  διακόπηκε για ένα έτος, όταν τον είχαν φυλακίσει οι Ρώσσοι σε ένα ρωσσοτουρκικό πόλεμο. Το 1819, όμως, κατηγορήθηκε για φιλορωσσικές ενέργειες και ανακλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου, χάρη στις διπλωματικές του ικανότητες, αθωώθηκε πανηγυρικά.
Το 1821, όταν  ξεκίνησε την Επανάσταση στη Μολδαβία ο Υψηλάντης, οι Οθωμανοί τον όρισαν διοικητικό υπεύθυνο στην άλλη, νοτιότερη ηγεμονία της Βλαχίας, για να  «διευθιετήσει την κρίση», αλλά δεν πρόλαβε να αναλάβει καθήκοντα, γιατί ξέσπασε, εν τω μεταξύ, και η Επανάσταση στην Πελοπόννησο και ασκήθηκαν αντίποινα στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης.
Πολλοί σφαγιάστηκαν (όπως ο πατριάρχης Γρηγόριος) και άλλοι  εξορίστηκαν και τέθηκαν σε περιορισμό. Ο αδελφός του Σκαρλάτου εξορίστηκε στα βάθη της Ασίας, ενώ ο ίδιος και ο γέρος πατέρας του τέθηκαν σε περιορισμό στην Κλαυδιούπολη του Εύξεινου Πόντου. Εκεί τον καλούσε συχνά ο Έπαρχος και έπαιζαν σκάκι γιατί ήταν πολύ καλός σκακιστής. Ήταν συνήθεια των Οθωμανών διπλωματών και αξιωματούχων να παίζουν σκάκι (που το ονομάζουν «σατράντζι», από την περσική καταγωγή της ονομασίας του).
 Ένα βράδυ, ενώ έπαιζαν σκάκι, ο Έπαρχος του  είχε  στημένη … παγίδα ματ. Είχε εκδοθεί φιρμάνι και είχαν σκοτώσει τον αδελφό του αλλά δεν του το είχαν πει. Αποσύρθηκε  για μια στιγμή ο Έπαρχος και μπήκαν στο δωμάτιο ο δήμιοι διαβάζοντας  και τη δική του θανατική καταδίκη.  Τον έπνιξαν  «με μεταξένιο σχοινί», καθώς έμεινε στην Ιστορία. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι ο τελευταίος Έλληνας «πρίγκηπας» των παραδουνάβιων ηγεμονιών (Μολδαβίας και Βλαχίας) πέθανε από αποπληξία.
Οι Καλλιμάχηδες είχαν στη φύση τους να μην υπολογίζουν το κόστος, να  αποζητούν τα αξιώματα  και συνέχισαν να ασχολούνται με τα κοινά της Μολδαβίας.
Η περιοχή καταγωγής τους  αποτελεί σήμερα, μετά   ενάμισι αιώνα, την  ανεξάρτητη «Δημοκρατία της Μολδαβίας».

Στο νέο βιβλίο: «Έλληνες σκακιστές του 19ου αιώνα» ο Παναγής Σκλαβούνος ανακάλυψε και παρουσιάζει την άγνωστη αυτή στιγμή του θανάτου  του Σκαρλάτου  Καλλιμάχη την περίοδο της ελληνικής Επανάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: