Social Icons

Γατάκια….


Η ελληνική υπήρξε στην αρχαιότητα η πιο διαδεδομένη γλώσσα στην Μεσόγειο και στην Νότια Ευρώπη.
«Κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει!»
Αυτή είναι η πιο γνωστή παροιμία που λέγεται για την Ελληνική μας γλώσσα. Τι όμως σημαίνει αυτό;


Υπολογίζεταιότι ένας μορφωμένος ομιλητής γνωρίζει περίπου 20.000 λεξικές οικογένειες τής μητρικής του γλώσσας. Όμως, η Ελληνική γλώσσα για κάθε λεξική της οικογένεια - από τη φύση, την παράδοση και την καλλιέργεια τής γλώσσας αυτής - έχει ένα πλήθος παραγώγων και συνθέτων λέξεων, άρα ο μέσος μορφωμένος Έλληνας γνωρίζει, χρησιμοποιεί και καταλαβαίνει τριπλάσιο τουλάχιστον αριθμό λέξεων!
Με απλά λόγια ο Έλληνας έμπειρος ομιλητής μπορεί να εκφράσει με ακρίβεια τα συναισθήματα και τις σκέψεις του σε αντίθεση με άλλους έμπειρους ομιλητές.
Το διαδίκτυο έχει τεράστια δύναμη και τεράστιες δυνατότητες. Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για ενημέρωση, για ψυχαγωγία, για επικοινωνία, για μάθηση…  
Παράλληλα όμως έχει πάρα πολλά αρνητικά - σκοτεινά σημεία, τα οποία πρέπει να προσέχουμε και να αποφεύγουμε. Όπως μαθαίνουμε και στο σκάκι κάθε κίνηση που γίνεται έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, έτσι λοιπόν πρέπει να την «ζυγίζουμε» και να αποφασίσουμε αν είναι καλό να παιχθεί ή όχι.
Ένα από τα πιο γνωστά Ελληνικά σκακιστικά μπλοκ σταμάτησε να δημοσιεύει άρθρα επειδή κάποια «γατάκια», μόνο έτσι μπορείς να χαρακτηρίσεις κάποιον-α με παρόμοια συμπεριφορά, έγραφαν αρνητικά - προσβλητικά σχόλια κάτω από τις δημοσιεύσεις - άρθρα.
Δεν είμαι ψυχολόγος, αλλά σκακιστής και προπονητής. Γνωρίζω ότι για κάθε συμπεριφορά ή γενικότερα πρόβλημα υπάρχει πάντα μια λογική εξήγηση.
Το να μιλάς άσχημα, να φωνάζεις ή ακόμη και να βρίζεις, δείχνει ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου, να αυτό-συγκρατηθείς, να απαντήσεις ή να συζητήσεις με λογικά επιχειρήματα, δεν είσαι καλλιεργημένο άτομο, δεν ξέρεις να χειρίζεσαι την υπέροχη Ελληνική μας γλώσσα. Νοιώθεις ότι σε πλημμυρίζει ένα πλήθος οργής, που με την κάθε ευκαιρία προσπαθείς να ξεσπάσεις και να βγάλεις προς τα έξω, ωθώντας ανθρώπους να συμπεριφερθούν παρόμοια. Όμως δεν είμαστε όλοι έτσι.
Συνήθως η οργή φέρνει κι άλλη οργή και σε εξοργίζει περισσότερο… Υπάρχει ένα πολύ καλό βιβλίο. Ηρεμήστε, πώς να αντιμετωπίσετε την απογοήτευση και το θυμό. Αυτό το βιβλίο θα σου κάνει καλό για αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: