Social Icons

Ρεπερτόριο ανοιγμάτων


Το πρόβλημα που έχει ο κάθε σκακιστής. Ένα θέμα που απασχολεί τον κάθε σκακιστή σε κάθε επίπεδο…
Την πρώτη κίνηση στο σκάκι την έχουν τα λευκά. Πόσες πιθανές κινήσεις έχουν στην διάθεση τους;

Η απάντηση είναι είκοσι (20) πιθανές κινήσεις!
Έχουμε οκτώ (8) πιόνια. Αυτά, από την αρχική τους θέση κινούνται είτε κατά ένα είτε κατά δύο τετράγωνα. Άρα οκτώ και οκτώ (8+8) μας κάνει δεκαέξι (16). Τα άλογα είναι τα μόνα κομμάτια που περνάνε πάνω από τα πιόνια μας. Έχουμε δύο άλογα στην αρχή του παιχνιδιού. Το κάθε άλογο μπορεί να κάνει δύο πιθανές αρχικές κινήσεις. Μια προς το κέντρο και μια προς την άκρη στης σκακιέρας. Έτσι λοιπόν, δύο άλογα επί δύο κινήσεις το κάθε άλογο, μας κάνει τέσσερις κινήσεις (4). Δεκαέξι και τέσσερα μας κάνει είκοσι (16+4=20).
Στην πρώτη κίνηση των μαύρων υπάρχουν επίσης είκοσι πιθανές απαντήσεις. Έτσι λοιπόν υπολογίζοντας τις πιθανές θέσεις που μπορούν να προκύψουν από την πρώτη κίνηση των λευκών και την πρώτη κίνηση των μαύρων είναι είκοσι επί είκοσι μας κάνει τετρακόσιες (20*20 = 400), ναι τετρακόσιες πιθανές θέσεις, μόνο από την πρώτη κιόλας κίνηση!
Φανταστείτε πόσες συνέχειες υπάρχουν μέχρι τις δέκα πρώτες κινήσεις που τελειώνει και το άνοιγμα…

Όμως το άνοιγμα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος μιας σκακιστικής παρτίδας…

Έχετε υπολογίσει πόσα χρήματα θα χρειάζονταν για να αγοράσετε όλα τα dvd που πουλάει η Γερμανική εταιρία Chessbase; Σίγουρα θα προτιμούσατε να αγοράσετε μόνο ένα dvd το οποίο θα σας βοηθούσε να καταλάβετε όλα τα ανοίγματα, να μάθετε γι’ αυτά, τις ιδέες τους και να κατανοήσετε με ποια ανοίγματα πρέπει να ασχοληθείτε στο κάθε συγκεκριμένο επίπεδο που βρίσκεστε.
Και είσαστε σίγουροι ότι όλα αυτά τα dvd της chessbase έχουν συνοχή μεταξύ τους; Είσαστε σίγουροι ότι θα σας δώσουν ένα ολοκληρωμένο ρεπερτόριο ανοιγμάτων ή απλώς θα κάνετε πασαλείμματα και θα μισό-μαθαίνεται ένα άνοιγμα;
Αναρωτηθήκατε γιατί βγάζει ο ένας γκρανμέτρ ένα dvd για ένα άνοιγμα και έπειτα βγάζει ένας άλλος γκρανμέτρ κάτι άλλο για το άλλο άνοιγμα; Φυσικά δεν υπονοώ ότι κανένα από αυτά τα dvd δεν αξίζει. Υπάρχουν πάρα πολύ αξιόλογοι προπονητές όπως ο Σίροβ, ο Μπολογκάν, ο Μιχαιλτσίσκιν κ.α. Σίγουρα αξίζει να παρακολουθήσετε μαθήματα από τους συγκεκριμένους.
Δια ροπάλου όμως απαγορεύονται ο Μάρτιν, ο Ντέιβις και μερικοί άλλοι.

Πόσο θα σας κόστιζε να φτιάξετε ή μάλλον να πληρώσετε έναν γκρανμέτρ για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο ρεπερτόριο ανοιγμάτων; Θα σας έδινε εγγύηση επιστροφής των χρημάτων σας;

Ας μην τα πολυλογώ. Παρακαλώ συνδεθείτε εδώ για να δείτε αναλυτικές πληροφορίες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: