Social Icons

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού!


Το κορυφαίο ματς, η κορυφαία στιγμή του σκακιού, η σύγκρουση μεταξύ δύο προσωπικοτήτων, ένας αγώνας που μπορεί να έχει μόνο έναν νικητή…
Στην φωτογραφία βλέπετε αριστερά τον Ανάντ και δεξιά των Γκέλφαντ.


Έχουν αποσυρθεί από τον αγωνιστικό στίβο μερικοί «βράχοι» όπως ο Κασπάροβ, χαρακτηρισμός που ο ίδιος έδωσε στον εαυτό του· έχουν απομείνει μερικά «βραχάκια», :), σαν τον Κράμνικ και τον Τοπάλοβ και μερικοί υπεράνω, όπως ο Κάρλσεν που αρνείται πεισματικά να παίξει σε κύκλο διεκδικητών. Έτσι λοιπόν ο μεθοδικός, σταθερός και επίμονος Μπόρις Γκέλφαντ θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Σκακιού, Βισβάναθαν Άναντ, για την διεκδίκηση του τίτλου. Νομίζω, είναι η πρώτη φορά που ένας Ισραηλινός σκακιστής καταφέρνει να φτάσει στον τελικό και να διεκδικήσει το στέμμα του πρωταθλητή (σε κλασικό Π.Π.Σ.).
Όλες οι πιθανότητες είναι υπέρ του Ινδού σκακιστή, λόγο της εμπειρίας του, της σταθερότητά του καθώς και του ακέραιου χαρακτήρα του. Μπορεί το 1995 να μην τα είχε καταφέρει εναντίων του Κασπάροβ, όμως το 2000 κατάφερε να κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIDE, το 2007 κατατρόπωσε τον Κράμνικ (παρακαλώ δείτε αυτήν την γελοιογραφία - πατήστε εδώ) και την αμέσως επόμενη χρονιά του ξανάδωσε το δικαίωμα της ρεβάνς· αποδεικνύοντας του ότι είναι ανώτερος άνθρωπος. Ο Κράμνικ είχε αρνηθεί να δώσει ρεβάνς και στον Κασπάροβ και στον Τοπάλοβ αλλά το πιάτο της εκδίκησης σερβίρετε κρύο… Ο Ανάντ του απέδειξε ότι δεν του ανήκει ο θρόνος του Παγκόσμιου πρωτοπόρου… (Παρακαλώ πατήστε εδώ να δείτε την γελοιογραφία - πατήστε εδώ.)
Το 2010 ήταν η σειρά του Τοπάλοβ να προσπαθήσει, όμως και αυτός αποδείχτηκε λίγος. Ο εγωκεντρικός χαρακτήρας του Βούλγαρου τον ώθησε να πιέσει πάρα πολύ και τελικά έχασε την ευκαιρία του…
«Μηδένα προ του τέλους μακάριζε!» (Σόλων) Από την άλλη μεριά ο Γκέλφαντ αναμφισβήτητα ανήκει στους κορυφαίους σκακιστές του κόσμου με βαθμολογία ΕΛΟ που αγγίζει το 2700. Συμμετείχε στο παγκόσμιο της FIDE το 2007, έχει βρεθεί αρκετές φορές σε κύκλο διεκδικητών και έχει κερδίσει αρκετά κορυφαία τουρνουά.
Η μάχη αναμένετε σκληρή και έτσι θα κάνουμε υπομονή μέχρι το 2012…

Δεν υπάρχουν σχόλια: