Social Icons

Η παρτίδα!!!

Δεν γνωρίζω τι σκέφτηκε ο Γκρίσουκ και δεν έπαιξε κάτι πολύ σταθερό στον τελευταίο γύρο. Αντί για το μη αποδεκτό γκαμπί της βασίλισσας επέλεξε την άμυνα Γκρίνφελτ. Ίσως ήθελε να διεκδικήσει και αυτός την νίκη και να μην οδηγήσει την παρτίδα στην «παράταση» και στο γρήγορο σκάκι.



Γενικά λένε ότι αν παίξει κάποιος με έναν παίχτη που έχει 2700+ δεν μπορεί να βγάλει καλή θέση με τα μαύρα. Στους παίχτες που έχουν πάνω από 2700+ ΕΛΟ οι παρτίδες κρίνονται στις νίκες με τα λευκά κτλ…Γενικά υπάρχει μια αλήθεια σε αυτό όμως το τουρνουά των διεκδικητών έδωσε μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Μόνο την τελευταία παρτίδα κατάφερε να κερδίσει ο Γκέλφαντ με τα λευκά. Δηλαδή στις 55 περίπου παρτίδες μόνο μια κέρδισαν τα λευκά! ΑΑΑ… θυμήθηκα έπαιζε και ο Κράμνικ στο τουρνουά. Ας αφαιρέσουμε λοιπόν καμία δεκαριά ισοπαλίες που έκανε, γι’ αυτόν δεν έχουν σημασία τα χρώματα. Λευκά μαύρα ισοπαλία θα κάνει…
Προ εκπλήξεων βρέθηκε ο Γκρίσουκ όταν είδε την καινούργια κίνηση του Γκέλφαντ 13.β3! Έπειτα από αυτή την κίνηση τα κομμάτια του μαύρου είναι λίγο συμπιεσμένα και δεν έχουν ενεργητικό παιχνίδι.
Στην 23 κίνηση τα μαύρα έπρεπε να επιμείνουν στην θυσία διαφοράς και να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τα κεντρικά πιόνια των λευκών. Καλή κίνηση είναι το 23…Βδ7 με ηδέα να σταματήσει το ε4. Τα μαύρα πάντα θέλουν να θυσιάσουν την διαφορά στο δ5 ή στο δ4. Ίσως και το 23…ζ5. Με ιδέα πάλι να θυσιάσουν την διαφορά, να δώσουν τον πύργο τους δηλαδή για έναν αξιωματικό του λευκού.
Ο Γκρίσουκ έγινε πλεονέκτης και σκέφτηκε ωραία πάω να του φάω ένα πιόνι, στο β3 και μετά θα κερδίσω… Συνήθως αυτές είναι και οι στιγμές όπου χάνετε η παρτίδα. Το 23…Πβ5 δεν ήταν καλή απόφαση διότι τα μαύρα χάνουν χρόνο μέχρι να φάνε το πιόνι και τα λευκά κινητοποιούν το πανίσχυρο κέντρο τους. Μια πανέμορφη παρτίδα από τον Μπόρις Γκέλφαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: