Social Icons

Πώς κερδίζουμε;


Πώς μπορούμε να κερδίσουμε μια παρτίδα σκακιού; Αυτή είναι μια ερώτηση που απασχολεί το 99,9% όσων παίζουν σκάκι! Και δεν αναφέρομαι σε όσους παίζουν χρόνια σκάκι ή καθημερινά, αλλά και σε όσους έχουν ξεκινήσει πρόσφατα ή σε όσους παίζουν πολύ σπάνια… Όλοι οι τρόποι που εφαρμόζουν, οι στρατηγικές, τα τακτικά κόλπα και οι παγίδες που βάζουν στον αντίπαλο έχουν έναν και μόνο σκοπό… Τη νίκη! 

Παρακολούθησα όλες τις παρτίδες από το σκακιστικό τουρνουά εις μνήμη του Καπαμπλάνκα και έβγαλα μερικά συμπεράσματα για τον τρόπο που οι κορυφαίοι παίχτες στον κόσμο κερδίζουν τις παρτίδες τους. Αν εξαιρέσουμε τις παρτίδες, περίπου οι μισές, όπου έγιναν ισοπαλία, στις οι υπόλοιπες παρτίδες είτε έγινε επίθεση είτε υπήρχε κάποιο τακτικό χτύπημα όπως η διπλή απειλή ή το κάρφωμα.
Έτσι λοιπόν αυτές είναι δύο πολύ σημαντικές ικανότητες που πρέπει να έχει κάποιος-α που παίζει σκάκι και θέλει να κερδίσει! Στις παρακάτω παρτίδες έχω βάλει ένα μικρό εισαγωγικό σχόλιο για να σας περιγράψω την παρτίδα και να τονίσω κάποιο σημείο που κατά την γνώμη μου πρέπει να προσέξετε. Για να αποκτήσετε κάποιες ικανότητες θα πρέπει και μελετήσετε τις παρακάτω παρτίδες και να καταλάβετε ακριβώς γιατί γίνετε η κάθε κίνηση. Για περισσότερη ανάλυση μπορείτε να ψάξετε σε πολλές διεθνής ιστοσελίδες όπως εδώ ή εδώ.

1 σχόλιο:

Νik Tep είπε...

"Ποτέ και σε καμία περίπτωση μην πάτε πίσω τα κομμάτια σας!!! Αφήστε τον Dvoretsky και τον Karpov να λένε… Αυτοί δεν ξέρουν!!! Τα κομμάτια πάντα μπροστά! Ποτέ πίσω! Αλώστε γνωρίζετε ποτέ καμία μάχη, οποιαδήποτε μάχη, στην παγκόσμια ιστορία που να κέρδισε αυτός που υποχώρησε;;;"
Ναι ξερουμε πολλες περιπτωσεις: Οι Ρωσοι με τον Ναπολεοντα που εφαρμοσαν την καμμενη γη, οι Ρωσοι με τους Γερμανους που τους κερδισαν λογω του χειμωνα κλπ...
και αν δεν θελουμε να κερδισουμε τι γινεται?
αν θελουμε απλα να παιξουμε?
και αν ενας πολυ καλος αντιπαλος μας κανει ενα βλακωδες λαθος και στησει, οπως συμβαινει σε αγωνες σιμουλτανε, θα πεσουμε με τα μουτρα να φαμε το κομματι και να κερδισουμε?
μετα τι θα δειχνουμε απο την παρτιδα?