Social Icons

Ατυχία….


Η παρτίδα της ημέρας δεν μπορεί να είναι άλλη από την αναμέτρηση Ματροβασίλης Δ. (φωτογραφία) – Ιβαντσούκ. Αναμφισβήτητα όταν δύο κορυφαίοι παίχτες αγωνίζονται μεταξύ τους δημιουργείτε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα! Το πρώτο στην φλεγόμενη σκακιέρα έπεσε από τον Ιβαντσούκ στην 16η κίνηση, θυσιάζοντας την διαφορά. (Έδωσε τον πύργο του για τον αξιωματικό του αντιπάλου.) Με κλειστό το κέντρο οι δύο παίχτες προχώρησαν τα σχέδια τους στις πτέρυγες…
Ο Έλληνας γκρανμέτρ βρήκε έναν εκπληκτικό συνδυασμό κερδίζοντας την βασίλισσα του μαύρου για τρία κομμάτια όμως δεν κατάφερε να δώσει την χαριστική βολή, το τελειωτικό τακτικό χτύπημα… Αντιλαμβάνομαι ότι η κατάσταση στην σκακιέρα είναι εντελώς διαφορετική από το να λύνει κάποιος ένα πρόβλημα στον υπολογιστή του. Ίσως φταίει η κούραση, η πίεση χρόνου ή άλλοι παράγοντες. Την κίνηση που κερδίσει δεν την βρήκα εγώ, αλλά ο υπολογιστή μου. Τα λευκά έπρεπε να παίξουν 35. Πζ7, απειλώντας ματ σε μια κίνηση και τον ίππο στο δ7. Φορσέ είναι η κίνηση Ιζ8 που προστατεύει τον ίππο και το θ7 τετράγωνο. Τώρα τα λευκά πρέπει να βρουν την κίνηση Βζ2! Και πάλι διπλή επίθεση στον ίππο ζ8 και τον αξιωματικό στο γ2. Τα μαύρα, λογικά, θα παίξουν πονηρά με την κίνηση Π:β2 απειλώντας ματ με την κίνηση πβ1, προσέξτε ότι ο μαύρος αξιωματικός ελέγχει τέλεια το θ2 τετράγωνο, και τα λευκά κερδίζουν με την δύσκολη μανούβρα 37. Π:ζ8+ - Ρη7 και Πβ8! Αυτή είναι μια αρκετά δύσκολη ήσυχη κίνηση. Προστατεύει τα λευκά από το ματ και αν 38…Π:β8 τα λευκά πρέπει να παίξουν μόνο Βα7+! Και πάλι διπλή απειλή κερδίζοντας πίσω τον πύργο. Τέλος τα λευκά έχουν και την εκπληκτική κίνηση Πβ7!! Και πάλι διπλή απειλεί! Απειλεί τον πύργο στο β2 και να κάνει ματ στο ζ8, τρώγοντας τον ίππο. Μια εξαιρετικά δύσκολη βαριάντα. Δεν κατηγορώ στο ελάχιστο τον Έλληνα παίχτη απλά σας παρουσιάζω ένα φανταστικό γεωμετρικό μοτίβο.
Τα λευκά προσπάθησαν να περιπλέξουν την μάχη στο τέλος με την κίνηση 38:Π:θ8 και να φάνε υλικό όμως παγιδεύτηκε η βασίλισσά τους. Άτυχη κατάληξη για τα λευκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: