Social Icons

Πιο θεαματικό και από το ποδόσφαιρο


Από το καλό στο καλύτερο πηγαίνει το πρωτάθλημα. Μαχητικές παρτίδες, πολλές νίκες και ανατροπή αποτελεσμάτων είναι μερικά από τα καθημερινά φαινόμενα που συμβαίνουν στο χώρο των αγώνων.
Θα τολμήσω να πω ότι τελικά το σκάκι είναι πιο θεαματικό ακόμη και από το ποδόσφαιρο! Παρακάτω θα δούμε μερικές παρτίδες και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Η αιφνίδια αποχώρηση του Morozevich δεν σταμάτησε τους διοργανωτές να βρουν έναν επίσης αξιόλογο παίχτη, τον Μολδαβό Bologan.
Πρώτος στη βαθμολογία, έπειτα και από την χθεσινή του νίκη, είναι ο Wang. Εάν εξαιρέσουμε την παρτίδα με το Κάρλσεν, ο Wang έχει κερδίσει τους υπόλοιπους αγώνες του, με απόδοση ΕΛΟ 2946!

Η επίσημη σελίδα του τουρνουά βρίσκεται εδώ.

Giri – Wang

Μπορούμε να δούμε ένα ακόμη παράδειγμα όπου ένας παίχτης του 2700, ο Γκίρι, δεν κάνει αυτό που του είχε πει ο πρώτος του δάσκαλος στο σκάκι, δηλαδή να κάνει γρήγορα το ροκέ του, και έτσι η θέση του διαλύθηκε σαν χάρτινος πύργος.
Το χειρότερο πράγμα, για αυτούς που δεν κάνουν ροκέ, είναι ότι βρίσκουν λόγους ώστε να δικαιολογήσουν αυτή την καθυστέρηση. Για όσους δεν το γνωρίζουν να το πούμε άλλη μια φορά, το ροκέ είναι η κίνηση όπου ο πύργος αλλάζει θέση με το βασιλιά.
Μερικές φορές δικαιολογείτε να μην κάνουμε ροκέ, όταν δηλαδή εμποδίζουμε και τον αντίπαλο να κάνει το ροκέ του. Αυτή η στρατηγική όμως είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη.

Διάγραμμα 1

Τα κομμάτια του λευκού φαίνονται εξαιρετικά μπερδεμένα. Θα έπρεπε να κάνουν κάτι ώστε να συνεχίσουν την ανάπτυξη. Αντί γι’ αυτό, στη θέση του διαγράμματος, τα λευκά επέλεξαν να παίξουν Ιδ1. Πραγματικά μια πολύ περίεργη κίνηση.

Διάγραμμα 2

Σε αυτή τη θέση τα μαύρα έπαιξαν την πολύ δυνατή κίνηση γ6 και έτσι ελευθερώνονται από την αδυναμία τους. Τα λευκά έχουν χάσει πολύ χρόνο και τώρα τα μαύρα ανοίγουν τη θέση για να πάρουν την πρωτοβουλία.

Διάγραμμα 3

Μερικές κινήσεις αργότερα τα μαύρα έχουν αποκτήσει μια ονειρική θέση. Τώρα τα λευκά δεν μπορούν να κάνουν ροκέ διότι ο αξιωματικός στους στο δ2 κρέμεται.
Σε λίγες κινήσεις τα λευκά έδωσαν ένα πιόνι και τελικά έχασαν την παρτίδα.

Ο Giri είναι ένας πολύ καλός παίχτης, αλλά θα πρέπει στο μέλλον να μην κάνει περίεργα πράγματα.
Επίσης δεν καταλαβαίνω την επιλογή ανοίγματος. Για ποιο λόγο επέλεξε την βαριάντα «Ζέμις», δηλαδή 5.ζ3, και δεν έπαιξε απλά την κύρια γραμμή με 5.Ιζ3. Μπορεί να μην είμαι ο μεγαλύτερος οπαδός του Κράμνικ, αλλά στο συγκεκριμένο σύστημα μας έχει διδάξει πώς να το κάνουμε…
Παρακαλώ επισκεφθείτε την ανάλυση στην chessbase, πατώντας σε αυτόν τον σύνδεσμο.  Ειδικά όσοι παίζετε ινδική του βασιλιά προσέξτε γιατί θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων…
Η ανάλυση είναι στα αγγλικά, αλλά μπορείτε να καταλάβετε μερικά πράγματα ακόμη και αν δεν μηλάτε.






Ακολουθεί το βίντεο – συνέντευξη με τον πρωτοπόρο Wang. Το βίντεο είναι στα Αγγλικά.

Giri – Wang

Giri - Wang
Bacrot - Carlsen
Bologan - Nakamura

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Θα ήθελα να έχουν μια εργασία boob. Χρειάζομαι έναν πλαστικό χειρούργο από την Κωνσταντινούπολη.
gogusestetigi