Social Icons

Τα κομμάτια στο κέντρο!



Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν.

Πολλοί από εσάς θα αναρωτιέστε γιατί ορισμένοι παίχτες είναι καλύτεροι από κάποιους άλλους. Ποιο είναι εκείνο το χαρακτηριστικό γνώρισμα, το δυνατό τους σημείο, που τους επιτρέπει να δημιουργούν πολλά υποσχόμενες θέσεις και τελικά να τις κερδίζουν;


Το δυνατό τους σημείο δεν είναι άλλο από την στρατηγική! Καταλαβαίνω ότι αυτή η λέξη μπορεί να ηχεί στα αυτιά τους σαν μια πολύ αφηρημένη έννοια, ενώ άλλοι να την έχουν αποδώσει στο μυαλό τους ως «βαρετό παιχνίδι».
Η στρατηγική ερμηνεύεται με απλούς κανόνες. Ο κάθε κανόνας δεν ξεπερνά το στενό όριο της μιας πρότασης. Και όμως αυτοί οι πολύ απλοί κανόνες μπορούν να δώσουν άλλο νόημα, βάθος και ποιότητα στο παιχνίδι μας.
Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες, τον οποίο μαθαίνουμε στον πρώτο χρόνο ενασχόλησής μας με το σκάκι είναι: «Τα κομμάτια στο κέντρο!».

Διάγραμμα 1


Τι άραγε να σημαίνει αυτό; Είναι πολύ απλό. Βάζουμε όλα τα κομμάτια μας στο κέντρο της σκακιέρας. Κέντρο ονομάζονται τα τέσσερα τετράγωνα, το ε4, ε5, δ4 και δ5, τα οποία είναι με πράσινο χρώμα στη φωτογραφία. Δεν είναι ανάγκη να τοποθετήσουμε ένα κομμάτι σε ένα από αυτά τα τετράγωνα, όμως είναι σημαντικό «η ακτίνα δράσης του» να βρίσκεται εκεί. Δηλαδή να μπορεί να φάει ένα αντίπαλο πιόνι, εάν αυτό βρεθεί εκεί.

Διάγραμμα 2


Καλή η θεωρία, αλλά τι γίνεται με πιο συγκεκριμένα παραδείγματα; Εξετάζοντας τη δεύτερη εικόνα – διάγραμμα διαπιστώνουμε ότι τα λευκά έχουν πολύ καλύτερο έλεγχο στο κέντρο. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να επιτεθούν.

Διάγραμμα 3


Στο τρίτο διάγραμμα, όπου είναι και η αρχική ερώτηση, παίζουν τα λευκά και κερδίζουν. Τα μαύρα μόλις έπαιξαν τον ίππο τους στην άκρη της σκακιέρας. Από τον στρατηγικό κανόνα γνωρίζουμε ότι αυτές οι κινήσεις δεν είναι καλές. Εφόσον τα μαύρα έχουν κάνει το ίδιο στρατηγικό λάθος ήδη δύο φορές, τα λευκά μπορούν να εμπλακούν σε έναν αγώνα δράσης και απειλών.

Διάγραμμα 4


Χρειάζεται όμως λίγη προσοχή, διότι η κίνηση του πιονιού στο β4 αφήνει αδύνατο τον ίππο στο γ3 και δίνει μια τακτική δυνατότητα στο μαύρο να απειλήσει τον ίππο πρώτα με Πγ8. Τα λευκά δεν μπορούν απλά να μετακινήσουν τον ίππο ή να τον προστατεύσουν, διότι τα μαύρα, με την τελευταία τους κίνηση, έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό τετράγωνο «πάτημα» για τον ίππο, στο γ4.

Διάγραμμα 5


Έτσι λοιπόν τα λευκά βρίσκουν την κίνηση Βδ4, η οποία προστατεύει τον ίππο στο γ3, αλλά ταυτόχρονα παίρνει και τον έλεγχο του τετραγώνου γ4. Βλέπετε; Για ακόμη μια φορά τα λευκά ακολουθούν τον κανόνα, τα κομμάτια στο κέντρο, και έτσι βρίσκουν την καλύτερη κίνηση.

Τα λευκά τελικά έφαγαν το κομμάτι και κέρδισαν την παρτίδα.

Κανείς δεν πρέπει να αγνοεί τους κανόνες. Σίγουρα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αναμφισβήτητα μια άλλη ικανότητα των καλών παιχτών είναι να μπορούν να παρακάμπτουν τους κανόνες. Όμως εδώ χρειάζεται προσοχή. Ένας κανόνας εφαρμόζεται περίπου οκτώ (8) στις δέκα (10) φορές. Εάν κάποιος προσπαθεί συνεχώς να βρει κάποια εξαίρεση, τότε απλά αγνοεί τον κανόνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν τον έχει καταλάβει, δεν τον έχει εμπεδώσει και φυσικά δεν μπορεί να τον εφαρμόσει…

Γι’ αυτό λοιπόν οι στρατηγικοί κανόνες υπάρχουν, για να εφαρμόζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: