Social Icons

Εις μνήμην του θρυλικού Αλιέχιν!



Ο Αλεξάντερ Αλιέχιν ήταν ο τέταρτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι. Έμεινε γνωστός στην ιστορία για το θυελλώδες, ευρηματικό και εξαιρετικά επιθετικό στυλ του. Είχε, αλλά και έχει ακόμη, πολυάριθμους θαυμαστές. Ένας από αυτούς είναι και ο γνωστός σε όλους μας Γκάρι Κασπάροβ. Ο Γκάρι τρέφει μεγάλο θαυμασμό για το Ρώσο προκάτοχό του, και ήταν αυτός που τον ενέπνευσε να δημιουργήσει το δικό του στυλ.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να διοργανώνουν ισχυρά τουρνουά και φυσικά αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό, όμως οι παίχτες από την Ρωσία έχουν χάσει την παλιά τους αίγλη και η «κατρακύλα» έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Οι εποχές όπου στις πρώτες θέσεις του τουρνουά καταλαμβάνονταν αποκλειστικά από γνωστά Ρωσικά ονόματα έχουν εκλείψει προ πολλού.
Τα ονόματα του τουρνουά αναμφισβήτητα είναι εντυπωσιακά, αλλά δεν είναι τα ονόματα αυτά που κάνουν τη διαφορά. Όπως έγινε και στους πρόσφατους ποδοσφαιρικούς αγώνες, ούτε η Ρεάλ, αλλά ούτε και η Μπαρτσελόνα κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό του Champions League μόνο και μόνο με τη φήμη τους… Για να έρθουν τα αποτελέσματα αλλά και για να μείνει ευχαριστημένο το κοινό, δεν αρκεί η «φανέλα», αλλά χρειάζεται συνεχής προσπάθεια.
Γι’ ακόμη μια φορά τα κριτήρια ισοβαθμίας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για το ποιος θα τερματίσει πρώτος και ποιος δεύτερος. Έτσι λοιπόν στην κορυφή της βαθμολογίας βρέθηκε ο Αρονιάν και στη δεύτερη θέση ο Γκέλφαντ. Και οι δύο σημείωσαν πεντέμισι (5,1/2) βαθμούς σε εννέα αγώνες.
Αυτή βέβαια είναι η δική μου άποψη για το τουρνουά. Προσπάθησα να κάνω μια μικρή περιγραφή από τη δική μου οπτική γωνία. Στο πάνω αριστερό μέρος υπάρχει μια ανώνυμη ψηφοφορία. Εσείς ποιο θεωρείτε καλύτερο τουρνουά από τα δύο; Το “FIDE Gran Prix” ή το “Alechine memorial”;

Ακολουθούν δύο παρτίδες από τους νικητές του τουρνουά.
Caruana – Topalov 0-1

Aronian – Kramnik1-0

Δεν υπάρχουν σχόλια: