Social Icons

Ματς


Δεν θα μπορούσε να μην τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας ένα ματς ανάμεσα σε δύο ισχυρούς τοπικούς σκακιστές. Αγωνίζονται οι M. Pappas με ΕΛΟ 1928 και ο κ. G. Vovas με ΕΛΟ 1708.
            Γράφω τα ονόματά τους στα αγγλικά για να αποφύγω τα ορθογραφικά λάθη… :-)
            Το ματς θα διαρκέσει έξι παρτίδες με χρόνο κλασικό χρόνο σκέψης, δηλαδή 1 ώρα + 30 λεπτά + 30 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση, τα οποία θα προστίθενται στο συνολικό χρόνο από την πρώτη κίνηση.
Έχουν ήδη παιχτεί τέσσερις παρτίδες και το σκορ είναι ισόπαλο σε 2-2. Θα αναρωτιέστε τώρα πώς μπορεί να κριθεί μια παρτίδα ανάμεσα σε δυο ισχυρούς τοπικούς παίχτες. Είναι πολύ απλό. Οι παρτίδες κρίνονται συνήθως με απλές ή διπλές απειλές.
Επίσης θα σας πω τρεις πολύ βασικούς κανόνες για να μην χάνεται καμία παρτίδα! 1. Να ρωτάτε πάντα τι απειλεί ο αντίπαλός σας. 2. Να κάνετε ροκέ και 3. Να περνάτε το κέντρο με τα κομμάτια σας.
Στην πρώτη παρτίδα του ματς ο νεαρός Μιχαήλ υποτίμησε τόσο πολύ τον αντίπαλό που, δεν ρωτούσε ή μάλλον δεν ενδιαφερόταν καν για το τι έπαιζε ο αντίπαλός του και τελικά έχασε όλα του τα κομμάτια…
Ο Μιχαήλ φημίζεται για την δημιουργικότητα και την φαντασία του, αλλά δεν διακρίνεται το σχεδιασμό την μεθοδικότητα. Έτσι έπαιξε την φανταστική ιδέα (βλέπετε το διάγραμμα 1) Αθ6?! Προσπαθώντας να ξεγυμνώσει την αντίπαλο βασιλιά. Όμως έπρεπε να είχε προετοιμάσει αυτή την ιδέα με Πε1. Στην παρτίδα ακολούθησε 14.Αθ6?!-η:θ6, 15.Βζ6-Αε5! Και τα μαύρα κερδίζουν πιόνι.
Για «ανεξήγητους» λόγους τα μαύρα έχασαν το επιπλέον πιόνι τους και η παρτίδα συνεχιστικέ για πολύ ώρα… Στην θέση του διαγράμματος 2 τα λευκά αδιαφορούν εντελώς για της απειλές των μαύρων και τρώνε ένα πιόνι στο θ7, πιστεύοντας στην νίκη! Τα μαύρα έκαναν μια διπλή απειλή και ανάγκασαν τα λευκά να εγκαταλείψουν! Μπορείτε να βρείτε την κίνηση των μαύρων;
Παίζουν τα μαύρα και κερδίζουν.
Στην τρίτη παρτίδα για κάποιον ανεξήγητο λόγο ο κ. Vovas δεν κάνει το ροκέ του αγνοώντας τον κανόνα «όποιος το ροκέ του κάνει την παρτίδα δεν την χάνει!». Τα μαύρα έκαναν μια καταιγιστική επίθεση και τον τιμώρησαν.
Στην τέταρτη παρτίδα είδαμε μια τυπική θέση της ινδικής του βασιλιά. Αν η επίθεση των μαύρων αποτύχει ή αναχαιτιστεί, τότε τα λευκά κερδίζουν εύκολα…
Το σκορ είναι ισόπαλο και απομένουν δυο παρτίδες για να ανακηρυχθεί νικητής. Επάνω αριστερά υπάρχει μια ψηφοφορία στην οποία μπορείτε να συμμετέχετε  ανώνυμα για το ποίος πιστεύεται ότι θα κερδίσει τελικά το ματς…

Ευχαριστούμε τον κ. Μ. Παππά για τις παρτίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: