Social Icons

Μάχες και νίκες!


Με τέσσερις νίκες εξελίχθηκε ο πρώτος μαχητικότατος γύρος στο Tal memorial. Ο μοναδικός που την γλίτωσε ήταν ο Κάρλσεν. Ο νεαρός Νορβιγός δεν ακολούθησε το γνωστό ρητό «όποιος το ροκέ του κάνει την παρτίδα δεν τη χάνει» αφήνοντας το βασιλιά του στο κέντρο ως έρμαιο των επιθέσεών των μαύρων κομματιών.

Ο Κάρλσεν σώθηκε επειδή έπαιζε με τον Κράμνικ! Ο Ρώσος είναι ένας παίχτης που δεν φημίζεται για τις επιθετικές του ικανότητες, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του.
Διάγραμμα 1
Έπειτα από 17 κινήσεις (!) τα λευκά έχουν αναπτύξει μόνο τον ίππο τους ενώ όλα τα άλλα κομμάτια είναι στην πρώτη γραμμή. Η πιο μαχητική κίνηση εδώ είναι το Ιδ5. Μια κίνηση που ανέλυσα λίγο με τον υπολογιστή. Η ιδέα είναι να απομακρύνει τον ίππο ζ4 από τον έλεγχο του δ3, ώστε να μπορέσει να δώσει ένα θανατηφόρο σαχ.
Φυσικά αυτή η συνέχεια δεν κερδίζει, αλλά οδηγεί σε ένα αμφίρροπο παιχνίδι με πολλές επιθετικές δυνατότητες για τα μαύρα. Είμαι πεπεισμένος ότι ο Κράμνικ είδε αυτή τη συνέχεια όμως αντί να προτιμήσει το κολύμπι στα ανοιχτά, επέλεξε να πλατσουρίσει ως εκεί που πατώνει. Κατά τη γνώμη μου έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει το νούμερο ένα.
Διάγραμμα 2
Από μερικές κινήσεις πριν ο Μορόζεβιτς σχεδίαζε να θυσιάσει τον πύργο του για τον αντίπαλο μαύρο-τετράγωνο αξιωματικό. Ο βασιλιάς του μαύρου είναι εκτεθειμένος και δέχεται επίθεση.
Στη συνέχεια τα μαύρα έδωσαν τους δύο τους πύργος για την βασίλισσα του λευκού αλλά το εξωτερικό ελεύθερο α πιόνι αποδείχτηκε άξιο να δώσει τη νίκη στα λευκά. Μια πραγματικά εξαιρετική παρτίδα που πρέπει να παρακολουθήσετε.
Η επίσημη σελίδα του τουρνουά βρίσκεταιεδώ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα βίντεο, πατώντας εδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: