Social Icons

Κυπελλούχος Δυτικής Ελλάδας ο Σ.Ι.Σ.


Η συνήθεια γίνεται παράδοση… Εάν δεν κάνω λάθος, είναι η τρίτη ή η τέταρτη συνεχόμενη φορά που τα Γιάννενα κατακτούν το Κύπελλο και προχωράνε στην επόμενη φάση. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε και φέτος στην πόλη της Πρέβεζας με την συμμετοχή τεσσάρων ομάδων, της Πρέβεζας, των Ιωαννίνων, της Κεφαλλονιάς και την ομάδα από την Πάλαιρο.


Οι υπέρ-ομάδες (μεταξύ σοβαρού και αστείου - βλέπε εικόνα) της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας δεν μπόρεσαν να παίξουν φέτος, μιας και η ημερομηνία διεξαγωγής της διοργάνωσης άλλαξε ξαφνικά.
Υπάρχουν μερικές τεχνικές δυσκολίες στην διεξαγωγή των διοργανώσεων, οι οποίες νομίζω ότι αναγνωρίζονται από όλους. Το κυριότερο τεχνικό πρόβλημα, κατά την γνώμη μου πάντα, είναι ότι οι διοργανώσεις ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή δημιουργώντας έτσι προβλήματα επικοινωνίας και συντονισμού. Η αιτία αυτού του προβλήματος, και πάλι κατά την γνώμη μου, είναι η απροθυμία ή η διστακτικότητα των τοπικών Συλλόγων να αναλάβουν τις διοργανώσεις. Εάν εξαιρέσουμε το σχολικό πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν περισσότερα από 200 παιδιά και το οποίο χρειάζεται προετοιμασία αρκετούς μήνες πριν· οι υπόλοιπες διοργανώσεις είναι πιο «απλές», ευκολότερα υλοποιήσιμες, χωρίς να θέλω να προσβάλω την σοβαρότητά τους. Ίσως και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που αφήνουμε αυτές τις διοργανώσεις για την τελευταία στιγμή. Φυσικά το να διαπιστώσουμε απλά μια κατάσταση δεν αρκεί για να την επίλυση του προβλήματος, όμως είναι το πρώτο και το βασικότερο βήμα.
Οι διοργανώσεις που πρέπει να γίνουν, από όσο γνωρίζω, είναι το Σχολικό, το Πρωτάθλημα, το Κύπελλο, τα Νεανικά κάτω τον 18 και τα Νεανικά κάτω των 16. Η Κέρκυρα έχει εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον της για το σχολικό πρωτάθλημα και προσωπικά θα χαρώ πολύ να συμμετέχω ως διαιτητής και να ζήσω για λίγο στον παλμό του Κερκυραϊκού Σκακιού!
Οι διοργανώσεις φυσικά πρέπει να μοιράζονται ισάξια, αλλά μην περιμένετε από κανέναν να σας παρακαλέσει να κάνετε μια διοργάνωση. Απλά διεκδικήσετε ‘τες! Και επειδή δεν ξέρω κατά πόσο είναι πρόθυμοι, οι Σκακιστικοί Σύλλογοι ή οι ενεργοί άνθρωποι που τους απαρτίζουν, να κάνουν τις διοργανώσεις, θα προτείνω στον πρόεδρο στης ΤΕΣΣΔΕ να τις κάνω όλες, σε συνεργασία με τον Σ.Ο.Θ., στην Ηγουμενίτσα. Το καλύτερο θα ήταν ο κάθε Σύλλογος να διαλέξει μια διοργάνωση για την επόμενη χρονιά και να την πραγματοποιήσει.
Την επόμενη Κυριακή 29 Απριλίου έχουμε τον τέταρτο και πέμπτο γύρο για τα προκριματικά του Πανελληνίου πρωταθλήματος. Θα είναι μια καλή ευκαιρία η κάθε πόλη να εκπροσωπηθεί από κάποιον άνθρωπο ή από μια μικρή ομάδα ανθρώπων και να συζητήσουμε το θέμα.

Φτάνει πια με αυτά τα διοικητικά, μιας και δεν μου αρέσει να μιλάω πολύ, και επιστρέφουμε στο σκάκι! Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στην Πρέβεζα για να δω από κοντά τις εξελίξεις, αλλά κρίνοντας από το τελικό αποτέλεσμα Πρέβεζα – Γιάννενα 0-4 και κρίνοντας από την παρτίδα του καλύτερου παίχτη της Πρέβεζας, κ. Ζιώγα, εναντίον του Γιαννιώτη κ. Μπενάτση μπορώ να πω ότι τα Γιάννενα συνέτριψαν αγωνιστικά την διοργανώτρια ομάδα!

Σύντομη περιγραφή παρτίδας

Πρέπει να σας έχω πει χιλιάδες φορές το γνωστό ρητό «όποιος το ροκέ του κάνει την παρτίδα δεν την χάνει!» Όμως πάρα πολλές φορές, και κυρίως η «μαρίδα» (οι παίχτες με ΕΛΟ μικρότερο του 2000) βρίσκουν πάντα κάτι πιο «δημιουργικό», πιο «έξυπνο» ή πιο «χρήσιμο» να κάνουν. Θα μετακινήσουν τα πιόνια τους, θα πάνε τους ίππους στην άκρη της σκακιέρας, θα βάλουν κάποιες μονοδιάστατες απειλές, θα ξεκινήσουν την επίθεση μόνο με την βασίλισσά τους ή γενικότερα με κάποιο άλλο κομμάτι «Ράμπο» κ.α. Είναι πραγματικά εκπληκτική η επινοητικότητα των ανθρώπων και η απροθυμία να μην εφαρμόσουν τον πιο απλό στρατηγικό κανόνα του κόσμο, το ροκέ!
Φυσικά όταν ο αντίπαλός σου παίζει περίεργα πρέπει να τον τιμωρήσεις! Τα λευκά στην συγκεκριμένη παρτίδα βιάστηκαν να τιμωρήσουν τα μαύρα και έμειναν και αυτά χωρίς ροκέ, όμως…

       
     Στην θέση του διαγράμματος παίζουν τα λευκά. Τα λευκά βρήκαν πραγματικά μια φανταστική ιδέα! Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την παρτίδα με ανάλυση από τον Καίσαρη και Μπενάτση παρακάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: