Social Icons

Π.Ο.Α. - πρώτος γύρος


Έπειτα από σκληρές μάχες, δυνατές και πολύωρες παρτίδες ο Σ.Ο.Θ. είναι η ομάδα που περνάει στην Α Εθνική για φέτος! Αλώστε μια φωτογραφία χίλιες λέξεις!


Εεεε… Εντάξει πρωταπριλιά είχαμε ας πούμε και κανένα ψεματάκι. Δικαιολογείται! Η αλήθεια είναι ότι έγιναν πολύ καλές παρτίδες και το ντέρμπι, Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα, κρίθηκε όχι μόνο στην τελευταία παρτίδα, αλλά στις τελευταίες κινήσεις! Την παράσταση έκλεψε η αναμέτρηση Τσιάμης – Κολυτάς. Μια εξαιρετικά μαχητική παρτίδα για γερό στομάχι, την οποία οι θεατές αλλά και οι υπόλοιποι παίχτες των ομάδων παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα!

Για να σας δώσω μια γεύση από την παρτίδα μπορείτε να δείτε το διάγραμμα αριστερά. Αλήθεια ποια είναι η πρώτη κίνηση που σας έρχεται στο μυαλό;
Το μικρό ροκέ (δηλαδή να αλλάξει θέση ο βασιλιάς με τον δεξί λευκό πύργο) θα πει κάποιος. Ναι, συμφωνώ ότι είναι πολύ λογική κίνηση. Μαζί μας συμφωνήσει και ο υπολογιστής, υποστηρίζοντας ότι έπειτα από το μικρό ροκέ τα λευκά έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα.
Μερικοί άλλοι θα πείτε «όχι, δεν συμφωνώ». Με φοβίζει το μικρό ροκέ, μιας και τα κομμάτια του μαύρου είναι πολύ απειλητικά τοποθετημένα εκεί… Τα μαύρα μπορούν να παίξουν Πη6 και Πη5 ή απλά να σπρώξουν το ζ πιόνι, δηλαδή ζ4 και ζ3… Με λίγα λόγια τα μαύρα έχουν την πρωτοβουλία για το πιόνι που θυσίασαν. Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές; Κάθε σκακιστής φυσικά πρέπει να εξετάζει και εναλλακτικές επιλογές. Έτσι θα μας έρθει στο μυαλό η κίνηση β3, Αβ2 και μεγάλο ροκέ (δηλαδή ο βασιλιάς θα αλλάξει θέση με τον λευκό πύργο που βρίσκεται στα αριστερά) ξεγλιστρώντας από τα επιθετικά κομμάτια του μαύρου. Τα μαύρα μπορούν να παίξουν γ5 και γ4 όμως αυτό δεν φαίνεται και τόσο τρομακτικό. Εν τω μεταξύ τα λευκά θα έχουν χρόνο να αντεπιτεθούν από την αντίθετη πτέρυγα. Αυτές λοιπόν είναι οι «λογικές» κινήσεις και αυτό που μάλλον θα έπαιζαν όλοι οι τιτλούχοι παίχτες.
Σε γενικές γραμμές οι επαγγελματίες παίχτες αποφεύγουν τα ρίσκα και οι περισσότερες παρτίδες τελειώνουν ισόπαλες. Οι παρτίδες τους είναι λίγο άχρωμες μερικές φορές και βασίζονται περισσότερο στην μνήμη παρά στην ευφυΐα, την δημιουργικότητα και κυρίως την μαχητικότητα. Αποκλείεται να βλέπατε σε κάποιο μεγάλο τουρνουά μια κίνηση σαν το η4!? που έπαιξαν εδώ τα λευκά. Μια φανταστική έμπνευση η οποία «θολώνει τα νερά», δημιουργεί περιπλοκές και ένταση στα κομμάτια. Η ιδέα είναι να διασπάσει το ισχυρό κέντρο των μαύρων, να φάει ο ίππος στο ε4, να παιχτεί δ3 και κάποια στιγμή μεγάλο ροκέ. Σύμφωνα και με τον υπολογιστή, μιας και δεν θα με πιστεύετε, η συγκεκριμένη κίνηση είναι σωστή. Όμως αυτή η κίνηση αναστατώνει τόσο πολύ τα μαύρα τα οποία υποπίπτουν αμέσως σε σφάλμα.
Έπειτα από πολλές περιπλοκές, η παρτίδα άλλαξε πολλές φορές χέρια αλλά τα μαύρα τελικά κατάφεραν να επικρατήσουν και πιο συγκεκριμένα να κάνουν ματ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ανάλυση της παρτίδας την Πέμπτη 5 Απριλίου στο Σκακιστικό Σύλλογο, στα Ιωάννινα, Δωδώνης 24 στοά ημιώροφος. Στις 20:00 το βράδυ θα δοθεί δωρεάν διάλεξη – εκμάθηση σκακιού και θα παρουσιαστεί η παρτίδα. Στις 21:00 θα γίνει τουρνουά σκάκι γρήγορου σκακιού στο οποίο μπορείτε να συμμετέχετε ή να παρακολουθήσετε δωρεάν.

Γιατί μερικά πράγματα τα κάνουμε για το παιχνίδι και όχι για τα χρήματα.

Οι παρτίδες του τουρνουά θα παρουσιαστούν κατ’ αποκλειστικότητα στην εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγώνας, μέσο της σκακιστικής στήλης του κ. Τσούρη. (Ελπίζω αυτή την φορά να το έχω γράψει σωστά…) :-)

Να σημειωθεί ότι η Ηγουμενίτσα ήταν η μοναδική ομάδα η οποία χρησιμοποίησε περισσότερες κοπέλες από όσες έπρεπε υποχρεωτικά να παίξουν. Εκτός αυτού οι κοπέλες τα πήγαν περίφημα χαρίζοντας αρκετούς πολύτιμους βαθμούς!
Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα, στις παίκτριες, στους παίχτες και τους συνοδούς. Επίσης να πούμε ένα ευχαριστώ σε όλες τις ομάδες που τίμησαν με την παρουσία τους το τουρνουά καθώς και σε όλους τους θεατές.
Ο δεύτερος γύρος του πρωταθλήματος θα γίνει επίσης στην Ηγουμενίτσα στις 29 Απριλίου. Η Κυριακή είναι ημέρα αργίας, έτσι λοιπόν δικαιολογίες δεν χωράνε και σας περιμένουμε όλες και όλους εκεί!

Ακολουθούν φωτογραφίες.

Κάποια εφημερίδα ή ενημερωτικό μπλογκ μπορεί να τις χρησιμοποιήσει. Πρέπον θα ήταν να τοποθετήσετε έναν αντίστοιχο σύνδεσμο προς το συγκεκριμένο μπλογκ, αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.






























Δεν υπάρχουν σχόλια: