Social Icons

Tal Memorial


Σε λίγα λεπτά ξεκινάει ο προτελευταίος γύρος στο Tal Memorial. Μπορείτε να δείτε ζωντανά τα παιχνίδια και τις αντιδράσεις των κορυφαίων παιχτών, πατώντας εδώ.

Έπειτα από 2-3 γύρους συνεχόμενων ισοπαλιών ο κορυφαίος Ουκρανός παίχτης, Ιβαντσούκ (φωτογραφία), κατάφερε να κερδίσει τον Αμερικάνο Νακαμούρα. Ο τελευταίος, παίζοντας με τα λευκά, επέλεξε μια ήσυχη συνέχεια στο άνοιγμα, χωρίς την γνωστή μαχητικότητά του. Ο Ιβαντσούκ πείρε γρήγορα το πλεονέκτημα των δύο αξιωματικών και απέκτησε πολύ ισχυρή πίεση στο κέντρο και στην πτέρυγα της βασίλισσας. Οι παίχτες βρέθηκαν σε μεγάλη πίεση χρόνου λίγο πριν την ολοκλήρωση των σαράντα κινήσεων, όμως τα μαύρα κατάφεραν να βρουν το νικηφόρο σχέδιο, αξιοποιώντας την ποζισιονέλ υπεροχή τους (υπεροχή στην θέση – καλύτερη τοποθέτηση των κομματιών). Λίγα δευτερόλεπτα πριν πέσει η σημαία τους βρήκαν και το τελευταίο ισχυρό τακτικό χτύπημα Π:γ3! Θυσιάζοντας ολόκληρο τον πύργο.
Στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα, έπειτα από τις 40 πρώτες κινήσεις οι παίχτες παίρνουν αυτόματα επιπλέον χρόνο. Έτσι ο Αμερικανός σκακιστής, τραγική φιγούρα του χθεσινού γύρου, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να φάει τον πύργο μαύρου, διότι το β πιόνι προάγετε σε μια πανίσχυρη βασίλισσα. Έτσι πήρε την δυσάρεστη απόφαση να εγκαταλείψει την μάχη και να δώσει ολόκληρο τον βαθμό στον αντίπαλό του.
Απογοητευτική είναι και η πορεία του παγκόσμιου Πρωταθλητή Ανάντ, ο οποίος παίζει πολύ συντηρητικά και έχει κάνει μόνο ισοπαλίες. Ίσως να κρατάει την προετοιμασία του και την ενέργειά του για το προσεχές Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εναντίων του Γκέλφαντ. Το αποτέλεσμα είναι ότι χάνει λίγους βαθμούς ΕΛΟ και στερεί πολλά συναισθήματα χαράς από τους θαυμαστές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: