Social Icons

Tal memorial 2011


Χθες, 16 Νοεμβρίου άνοιξε η αυλαία για το 60ο Tal memorial, με συμμετέχοντες τους καλύτερους παίχτες του κόσμου. Anand, Carlsen, Aronian, Nakamura, Ivanchuk, Svidler, Gelfand, Karjakin, Nepomniachtchi και οοοοοο ….. Kramnik.

Ποίος όμως ήταν ο Ταλ;


Γνωστός και ως "ο μάγος από τη Ρίγα", ο Ταλ ήταν μια από τις μεγαλύτερες μεγαλοφυίες στην καταγεγραμμένη ιστορία του σκακιού σε ότι αφορά στην επίθεση . Το επιθετικό του στυλ συνίστατο στους όμορφους συνδυασμούς του, όπου η αληθινή φύση των θέσεων κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του ήταν αδύνατη να προβλεφθεί από τους αντιπάλους του. ο Ταλ έπαιζε εσκεμμένα κινήσεις οι οποίες δημιουργούσαν μέγιστες περιπλοκές και για τις δύο πλευρές. Κατά τα λεγόμενά του, Δεν είναι απαραίτητο να παίξεις καλά. «Πρέπει απλά να παίξεις καλύτερα από τον αντίπαλό σου»!
Το ύφος του Ταλ γοήτευσε τον κόσμο σκακιού, και ο gm Ραγκόζιν ανέφερε: "Ο Ταλ δεν κινεί τα κομμάτια σκακιού με το χέρι, χρησιμοποιεί μια μαγική ράβδο".
Ο Ταλ εκείνη την εποχή προκαλούσε τον φόβο των αντιπάλων γκρανμαίτρ. Ένα αστείο περιστατικό συνέβη σε ένα παιχνίδι του εναντίον του Ούγγρου gm Μπένκο, στα προκριματικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος το 1959. O Μπένκο άρχισε να σκέφτεται ότι ο Ταλ τον υπνώτιζε επειδή δεν είχε καλά αποτελέσματα εναντίον του μέχρι τότε. Έτσι ο Μπένκο πήρε γυαλιά ηλίου και τα φόρεσε πριν ξεκινήσει η παρτίδα. Όμως ο Ταλ, ο οποίος είχε μάθει για το σχέδιο του Μπένκο, δανείστηκε κάτι τεράστια σκοτεινά γυαλιά από τον Πετροσιάν. Έτσι, όταν ο Ταλ έβαλε αυτά τα γελοία τεράστια γυαλιά, δεν γέλασαν μόνο οι θεατές, αλλά και όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες όπως οι διαιτητές, ακόμη και ο ίδιος ο Μπένκο. Αντίθετα όμως από τον Ταλ, ο Μπένκο δεν αφαίρεσε τα γυαλιά του μέχρι τη 20ή κίνηση όταν η θέση του ήταν μάταιη και η νίκη του Ταλ σίγουρη.
Και τέλος ο Ταλ ήταν ο όγδοος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Σκάκι.

«Με το δεξί» ξεκίνησε το τουρνουά ο Κράμνικ… Ο Ρώσος gm φαίνετε ότι δεν τα καταφέρνει καλά στο επιθετικό και δυναμικό παιχνίδι… Ο Nepomniachtchi θα έπρεπε να τον είχε κερδίσει και πριν λίγο καιρό στο πρωτάθλημα Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες, αλλά ο Κράμνικ την γλύτωσε εκεί… Δεν συνέβη όμως το ίδιο και χθες. Αν και είχε τα λευκά ο Κράμνικ με την πρώτη ασυμμετρία στα πιόνια απέκτησε χειρότερη θέση. Στο φινάλε δεν κατάφερε να βρει κάποια δημιουργική άμυνα και έχασε τελικά το παιχνίδι. Σε αυτό το τουρνουά προβλέπω να μην φτάνει ούτε μέχρι την μέση της βαθμολογίας.
Την δεύτερη σφαλιάρα την έφαγε ο άλλος Ρώσος, ο Σβίλντερ. Ο Ουκρανός Ιβντσούκ αναπτέρωσε το ηθικό του αυτή την νίκη, μιας και δεν είχε καταφέρει να βρεθεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου πριν λίγες εβδομάδες. Έχοντας τους δύο αξιωματικούς από την αρχή της παρτίδας ο Ιβαντσούκ διατηρούσε ένα σταθερό πλεονέκτημα. Στο φινάλε ο συνδυασμός των δύο αξιωματικών με το πανίσχυρο ακριανό πιόνι, στην α στήλη, του έδωσαν την νίκη.
Στην φωτογραφία στην πρώτη σειρά βλέπτε τον Ανάντ και την γυναίκα του, λίγο πιο πίσω τον Νακαμούρα και στην δεύτερη σειρά τον Κάρλσεν και τον πατέρα του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: