Social Icons

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο!


Πιστεύω ότι έχετε δει την γνωστή Ελληνική ταινία «το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στο σενάριο παρουσιάζετε μια ευτυχισμένη ομάδα μαθητριών που έχουν κάνει την ζωή των καθηγητών δύσκολη, όλη μέρα διασκεδάζουν, γελάνε κτλ. Ώσπου μια μέρα έρχεται ο αυστηρός δάσκαλος Παπαμηχαήλ και τις ταράζει όλες στις σφαλιάρες…
            Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με μερικούς σκακιστές. Κάθε φορά που κάνουν μια απειλή, οποιαδήποτε απειλή, μπορείς να διακρίνεις την έξαψη στο πρόσωπό τους, τον ενθουσιασμό στα μάτια τους και το πλατύ χαμόγελο στα χείλη τους… Ναι συμφωνώ ότι είναι πολύ σωστό να σκεφτόμαστε πρώτα τις απειλές και να προσπαθούμε να τις πραγματοποιήσουμε. Όμως οι τακτικές απειλές πρέπει να συμβαδίζουν με τις στρατηγικές αρχές.

            Στην θέση του διαγράμματος βλέπετε μια παρτίδα μου από το διαδίκτυο. Βρισκόμαστε στο άνοιγμα και όπως γνωρίζουμε στο άνοιγμα πρέπει να αναπτύξουμε τα κομμάτια μας. Έτσι λοιπόν οι κινήσεις Βδ3, Αη5, Πε1 ή έστω και το Ιγ3 έχουν ενδιαφέρον και πρέπει να τις υπολογίσει ο λευκός. Όχι όμως την κίνηση που παίχτηκε στην παρτίδα, δηλαδή το ε5. Αυτή η κίνηση κάνει επίθεση και αυτό γίνετε στο μέσο του παιχνιδιού, όχι στο άνοιγμα.

      


    Οι παίχτες που δίνουν συνέχεια απειλές είναι πολύ επικίνδυνοι. Όταν ο αντίπαλός σας δίνει συνέχεια απειλές πρέπει να είσαστε εξαιρετικά προσεκτικοί εάν δεν θέλετε να χάσετε την παρτίδα γρήγορα. Όταν παίζετε με έναν τέτοιον αντίπαλο θα πρέπει είτε να του αλλάξετε τα πολύ επιθετικά κομμάτια, είτε να κάνετε κάποιες πιο ισχυρές απειλές.
Στην θέση του διαγράμματος βλέπετε ότι τα μαύρα έχουν πολύ ισχυρή πίεση στην διαγώνιο θ1-α8 και τα λευκά πρέπει αν είναι εξαιρετικά προσεκτικά. Αντί τα λευκά να προσέξουν, έπαιξαν μια παράλογη κίνηση που απλά δίνει μια απειλεί στην βασίλισσα του μαύρου, δηλαδή το Ιδ4. Και εκεί που φαίνονταν να διασκεδάζουν τα λευκά με τις συνεχόμενες απειλές, ήρθε ένα τρομερό αντί-χτύπημα από την πλευρά του μαύρου και τελείωσε την θέση πολύ γρήγορα.

Μπορείτε να βρείτε την λύση;

Εάν δυσκολεύεστε νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να επισκεφθείτε τον Σκακιστικό Σύλλογο της περιοχής σας.
Ο Σ.Ι.Σ. βρίσκετε στα Ιωάννινα, Δωδώνης 21 στοά ημιώροφος, τηλ 26510-83473.
Ο Σ.Ο.Θ. βρίσκετε στην Ηγουμενίτσα, στο κέντρο νεότητας. Περισσότερες πληροφορίες στο e-mail chessmaster917@yahoo.gr

Ακολουθεί ολόκληρη η παρτίδα με την τελική εικόνα ματ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: