Social Icons

Παρτίδες από τον δεύτερο γύρο


Ο Βασίλης παίζει πολλά μπλιτσάκια – γρήγορο σκάκι – και αυτό έχει ως συνέπεια να παίζει πάρα πολύ γρήγορα σε όλες τις στιγμές τις παρτίδας. Όμως είναι κάποιες στιγμές που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και απαιτούν να πάρουμε μια σημαντική απόφαση. Στην θέση του διαγράμματος παίζουν τα λευκά και έφαγαν στο ε5. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στρατηγικό λάθος γιατί ο μαύρο-τετράγωνος αξιωματικός είναι ίσως το καλύτερο κομμάτι που έχουν τα λευκά. Εκτός αυτού καταστρέφουν ίσως το μοναδικό ισχυρό σχέδιο που έχουν, δηλαδή την προώθηση ε5.



            Ο Άλκης παίζει μαχητικά αλλά και ριψοκίνδυνα. Στήνει μια παγίδα στα λευκά αλλά δυστυχώς γι’ αυτόν δεν έχει υπολογίσει όλες τις συνέχειες. Η καλύτερη κίνηση στην θέση του διαγράμματος είναι το Ββ5, προτείνοντας αλλαγές. Έπειτα από αυτό τα μαύρα έχουν μια σταθερή και διαρκή μικρή πίεση. Αλλά ως συνήθως όλοι οι νεαροί παίχτες υπεραγαπούν την βασίλισσά τους και δεν θέλουν να την αποχωριστούν.
            Ίσως ήταν καλύτερο για τον Βασίλη να παίξει απλά β3 για να σταθεροποιήσει την θέση του αλλά προφανώς θα μέτρησε όλη την συνέχεια και αποδέχτηκε το συνδυασμό του μαύρου.

            Και τώρα έρχεται η διπλή απειλή στον αξιωματικό αλλά και στον ίππο. Τα μαύρα όμως έχουν παραβλέψει την κίνηση Αδ1 η οποία σώζει το πρώτο κομμάτι και απειλεί την βασίλισσα. Τα τακτικά από εδώ και πέρα δουλεύουν τέλεια για τον λευκό!


            Έτυχε να περνάω τυχαία διπλά από την παρτίδα και στην θέση του διαγράμματος είδα τον Βασίλη να παίζει αστραπιαία την κίνηση Πε2. Δεν λέω κερδίζει και αυτό αλλά είναι κάποιες στιγμές στο παιχνίδι όπου πρέπει να την τελειώσουμε την θέση. Και η θέση τελειώνει απλά με την κίνηση Ι:ε8-Ιζ3+ και τα λευκά έχουν δύο τρόπους να σώσουν τον πύργο. Είτε Ρθ1 και αν Ι:ε1 τον αγνοούμε και παίζουμε Ιζ6+. Πρέπει να το φάει αλλιώς κάνουμε ματ στην τελευταία γραμμή και έχουμε Α:ζ6, Β:ζ6 και το ματ του λευκού είναι άπιαστο είτε με Πβ8+ είτε με την βασίλισσα και τον αξιωματικό. Σας ζάλισα ε; Μπορείτε απλά να δείτε την παρτίδα λίγο πιο κάτω…

            Δυστυχώς ή ευτυχώς εάν κάνεις μια λάθος κίνηση, μπορείς να καταστρέψεις ολόκληρη την παρτίδα σου, ακόμη και αν έχεις παίξει πολύ καλά όλες τις προηγούμενες κινήσεις. Αυτό συνέβη στο διάγραμμα 2 και λίγο έλειψε να συμβεί και στο διάγραμμα 4…

Δεν υπάρχουν σχόλια: