Social Icons

Είναι άσχετοι;



Είναι τόσο άσχετοι θα αναρωτηθεί κανείς; Πώς είναι δυνατόν να παραβλέπουν ματ σε λίγες κινήσεις;
Πριν αρχίσουμε τις επιπλήξεις ας δούμε για ποιους μιλάμε.
A)    M. Carlsen. Είναι το νούμερο ένα στην παγκόσμια βαθμολογία της FIDE με το μαγικό ΕΛΟ (2843).
B)     L. Aronian. Πρόκειται για τον κορυφαίο παίχτη της Αρμενίας και κάτοχο του χρυσού μεταλλίου στην πρόσφατη σκακιστική Ολυμπιάδα. Είναι το νούμερο 2 λίστα ΕΛΟ της FIDE με 2816.
C)    Wang Hao. Είναι το νούμερο 15 στο κόσμο με ΕΛΟ 2742. Οι παίχτες με βαθμολογία πάνω από 2700 ονομάζονται και super granmasters. Είναι ένας ανεπίσημος τιμητικός τίτλος, ο οποίος υπογραμμίζει το πόσο καλά μπορούν να παίξουν αυτοί οι παίχτες σε όλα τα στάδια του παιχνιδιού.


Διάγραμμα 1

Στο διάγραμμα 1, ο Wang Hao αμυνόμενος σε ένα δύσκολο φινάλε πύργων παίζει την κίνηση Ρθ7. Έπειτα από την απάντηση των λευκών Ρζ7 (βλέπετε διάγραμμα 2) Αναγκάζετε να σταματήσει το ρολόι διότι δεν μπορεί να αποφύγει την κίνηση Πθ1 η οποία κάνει ματ!

Διάγραμμα 2


Διάγραμμα 3


Διάγραμμα 3. Σε μια αρκετά περίπλοκη θέση ο Μάγκνους, με τα λευκά, παίζει την κίνηση Αζ4 ώστε να αιχμαλωτίσει τον πύργο στο ζ3. Αυτή η κίνηση όμως είναι πολύ μεγάλο λάθος και χάνει την παρτίδα έπειτα από τις κινήσεις: Π8:ζ4!, η:ζ4 – Ιζ4 και προκύπτει το διάγραμμα 4. 

Διάγραμμα 4

Τα λευκά δεν μπορούν με τίποτα να σταματήσουν το ματ στο η2. Αν για παράδειγμα δώσουν σαχ στο α8 με τον πύργο, τα μαύρα θα παίξουν απλά Αζ8! Θέλει λίγο προσοχή εδώ γιατί εάν τα λευκά παίξουν Ρθ7 ακολουθεί Ιη5+ σαχ και διπλή απειλή (σημείωση: πέφτει η βασίλισσα στο θ3).
Όμως ο Αρονιάν συνεχίζει τις αβλεψίες και παίζει Αγ3. Τελικά η παρτίδα έληξε ισόπαλη.

Τελικά είναι άσχετοι; Μήπως και οι κορυφαίοι παίχτες στον κόσμο κάνουν λάθη;
Η αλήθεια είναι ότι το σκάκι είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα. Η δυσκολία του σκακιού σε συνδυασμό με την ανθρώπινη φύση, αναπόφευκτα οδηγούν στην διάπραξη σφαλμάτων. Τα λάθη που έγιναν στις δυο προηγούμενες παρτίδες εξηγούνται με πολύ απλό τρόπο. Στην πρώτη ο Wang Hao έκανε άμυνα για πολλές ώρες σε ένα πολύ δύσκολο φινάλε και τελικά εκεί που πίστευε ότι τελικά κράτησε την ισοπαλία, έχασε την αυτοσυγκέντρωσή του ή με άλλα λόγια «έμεινε από δυνάμεις» και διέπραξε ένα τεράστιο ολίσθημα.
Στη δεύτερη παρτίδα ο Κάρλσεν βρίσκονταν σε πίεση χρόνου και σε δύσκολη θέση. Θέλησε να αναχαιτίσει τα επιθετικά κομμάτια του μαύρου και γι αυτό έπαιξε την κίνηση Αζ4.
Ο Αρονιάν, έκανε λάθος, διότι δεν πρέπει να πρόσεξε ότι στο σαχ με τον πύργο στο α8 μπορεί να παίξει Αζ8. Δεν το πρόσεξε είτε απο κούραση, είτε επειδή "πίστεψε" τον αντίπαλό του!

Αυτή όμως είναι η ομορφιά του σκακιού. Αυτά είναι τα αθέατα παρασκήνια στις ισχυρές μάχες τα οποία μας συναρπάσουν. Και επειδή άλλο είναι να το περιγράφει κάποιος και άλλο είναι να το ζεις, πρέπει να επισκεφτείς το Σύλλογο Ιωαννιτών Σκακιστών την Κυριακή στις 12:00 και να παίξεις μια παρτίδα σκάκι!

Είναι ένα παλικάρι που περνάει σχεδόν κάθε χρόνο από το Σύλλογο. Όταν του προτείνω να παίξουμε μια παρτίδα ή να συμμετέχει σε κάποιο τουρνουά μου απαντάει: «αυτή την περίοδο κάνω προπόνηση. Θα έρθω σε 1-2 μήνες». Αυτό το σκηνικό έχει επαναληφθεί για 3-4 χρόνια. Φυσικά αυτός δεν έχει παίξει ούτε μια ζωντανή παρτίδα!

Με τι σημερινή ανάλυση θέλω να σας ενθαρρύνω να παίζετε και να μην φοβάστε ότι θα κάνετε κάποιο λάθος. Άλλωστε ακόμη και οι κορυφαίοι παίχτες του κόσμου διαπράττουν σφάλματα!
Μην φοβάστε να κάνετε λάθη, αλλά να προσπαθείτε να μην κάνετε τα ίδια λάθη. Γιατί όπως λέει και μια αρχαία παροιμία: Το να κάνουμε ένα σφάλμα είναι ανθρώπινο, αλλά δεν ταιριάζει σε ένα σοφό άνθρωπο να κάνει το ίδιο σφάλμα για δεύτερη φορά.

2 σχόλια:

Papaveri είπε...

Βαγγέλη καλημέρα!
Παρακολουθώ την ιστοσελίδα σου, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Να προσθέσω δύο ρητά για τη συγκεκριμένη ανάρτηση:
Λατίνων:
"Errare humanum est!"
Αρχαίων Ελλήνων:
"Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού!"
Επίσης στα σχόλια της παρτίδας του M. Carlsen να διορθωθεί:
"Ο Πύργος εάν δώσει σαχ στο "α1" ο Μαύρος αμύνεται με Αζ8!"
Αντί για "Πα1+" να γραφεί "Πα8+"
Επαναλαμβάνεται δύο φορές στο κείμενο.
Μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα μου στη διεύθυνση:
http://papaveri48.blogspot.gr/
Φιλικά,
Carlo de Grandi (Papaveri)


Kesaris είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο και τις διορθώσεις! Προσωπικά το θεωρώ φυσιολογικό να ξεφεύγουν κάποια λάθη. Επειδή όμως είναι ενοχλητικό για τους αναγνώστες, κάποια στιγμή θα προσλάβω κάποιον που να επιμελείται τα κείμενα πριν δημοσιοποιηθούν. Μέχρι τότε η βοήθεια από εσάς είναι πολύτιμη. :)