Social Icons

Αποτελέσματα έβδομου γύρου


Δυστυχώς λόγο του θεάτρου 3 διαγωνιζόμενοι δεν κατάφεραν να έρθουν την Κυριακή να παίξουν τα παιχνίδια τους και έτσι οι αγώνες τους έχουν αναβληθεί. Την Τρίτη παίζουν οι Καίσαρης – Μπενάτσης στις 17:00 το απόγευμα.
            Ο Δ. Ξυλογιάννης δίδαξε τακτική και ο Α. Μπέμπης δίδαξε στρατηγική!


Στην θέση του διαγράμματος τα λευκά έχουν ίππο και πιόνι για τον πύργο του μαύρου. Αν και μειονεκτούν στο υλικό μόνο τα λευκά παίζουν για νίκη! Ο υπολογιστής δείχνει ότι τα μαύρα κερδίζουν. Συγκεκριμένα λέει -+ 1,80. Οι άνθρωποι όμως καταλαβαίνουν πιο στρατηγικά το σκάκι και μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς ότι τα λευκά θα καταφέρουν να παίξουν εύκολα θ4, η3 και Ιζε2. Έπειτα απλά αν μετακινούν τον βασιλιά τους στο η2, θ2, ζ3, ζ1 δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος γι’ αυτά… Η εκτίμηση του υπολογιστή βασίζεται στον υλικό παράγοντα και έτσι δεν μας βοηθάει να κρίνουμε αντικειμενικά την θέση.
Ο νεαρός Αλέξανδρος έπαιξε αρκετά ποιοτικές παρτίδες στο πρωτάθλημα δείχνοντας αρκετή ωριμότητα αλλά και μαχητικότητα. Θα μπορούσε να είχε συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς όμως αυτό θα γίνει στην πορεία… Το πιο σημαντικό στο σκάκι είναι να παίζεις καλές παρτίδες! Συγχαρητήρια!

Ο κ. Βόβας με τα μαύρα έχασε μια ωραία ευκαιρία να περιπλέξει την θέση στην 13η κίνηση. Στο διάγραμμα βλέπετε την θέση, όπου τα λευκά μόλις έχουν φάει στο δ5. Τα μαύρα θα μπορούσαν να παίξουν Π:δ5!? Και στο Αε4 απλά να θυσιάσουν την διαφορά με Πθδ8! Έτσι θα μπλόκαραν την θέση και θα μπορούσαν να αποκτήσουν αρκετή πίεση πάνω στο δ4 πιόνι καθώς και δυνατότητες αντεπίθεσης στην πτέρυγα του βασιλιά. Προσωπικά θα προτιμούσα να παίζω με τα μαύρα εδώ.
Όμως ο Γιώργος απλά έπαιξε την κίνηση ε:δ5 και η επίθεση του λευκού είναι ασταμάτητη…

Ένας από τους καλύτερους παίχτες του κόσμου, ο οποίος πραγματικά είχε διδάξει τη θυσία διαφοράς ήταν ο Τίγκραν Πετροσιάν. Στο διάγραμμα βλέπετε μια από τις πιο γνωστέ του παρτίδες. Για να αποφύγει την επέλαση των λευκών πιονιών έπαιξε την κίνηση Πε6! Τα μαύρα δημιουργούν ένα ισχυρό μπλοκάρισμα στα λευκά τετράγωνα και ένα ιδανικό τετράγωνο στο δ5 για τον ίππο τους. Μπορείτε να δείτε πιο κάτω ολόκληρη την παρτίδα και πραγματικά αξίζει να την μελετήσετε σοβαρά. Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε πολλές παρτίδες με τον αείμνηστο Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Πετροσιάν, να κάνει παρόμοιες θυσίες διαφοράς.


Θα ήθελα να δώσω και μια συμβουλή εδώ μεταξύ σοβαρού και αστείου. Βλέπω πάρα πολλές παρτίδες, από παίχτες κάτω του 2000 ΕΛΟ, οι οποίες χάνονται αμέσως μόλις μετακινήσουν ένα πιόνι. Έτσι λοιπόν η συμβουλή είναι «μην τα κουνάτε ποτέ!». Αφήστε τα στην ησυχία τους!!!
Στην θέση του διαγράμματος βλέπετε την ιδέα των μαύρων, τα οποία εχουν στηρίξει ολόκληρη την άμυνά τους σε αυτή την κίνηση του πιονιού, β6. Γι’ αυτό το λόγο στην προηγούμενη κίνηση έφαγαν τον αξιωματικό στο β5. Αν πάνε πίσω τα λευκά τότε όλα θα είναι μέλη - γάλα για τα μαύρα. Δυστυχώς όμως τα κομμάτια πάνε και εμπρός… Έπειτα από την αποφασιστική θυσία του πύργου στο γ7 τα λευκά κερδίζουν φορσέ.


Επίσης να δώσουμε συγχαρητήρια στους δυο πιο νεαρούς παίχτες Ν. Σταύρου και Γ. Ντάμπο οι οποίοι τα πήγαν εξαιρετικά σε αυτό το πρωτάθλημα! Είναι το δεύτερο συνεχόμενο τουρνουά που παίζουν και όλα δείχνουν ότι μπορούν να αντιμετωπίζουν με επιτυχία μεγαλύτερους παίχτες σε ηλικία αλλά και ΕΛΟ.

Ξυλογιάννης – Βόβας 1-0
Ντάμπος – Βαγγέλης 0-1
Μπέμπης – Μπλέτσιος ½ - ½
Σταύρου – Μαρτίνης 1-0
Ζαβέρδας – Γεωργίου 1-0 Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: