Social Icons

Αγγλικές μάχες


Το 4Nations Chess League είναι ένα πρωτάθλημα ομάδων που γίνετε στην Αγγλία. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ομάδες από την Αγγλία, τη Σκοτία, την Ουαλία και την Ιρλανδία. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε το 1993 και σήμερα έχει περίπου 75 ομάδες.

            Στο πρωτάθλημα μπορούν να συμμετέχουν Ευρωπαίοι παίχτες. Σε μια από τις συναντήσεις ο Howell αντιμετώπιζε τον μπλιτσαδόρο Short. Μου έκανε εντύπωση το πώς έχασε ο Σόρτ έπειτα από την περίεργη κίνηση που έπαιξε στο άνοιγμα.
            Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα και πόσα έχω ακούσει γι’ αυτή την κίνηση. Ένας φίλος σκακιστής που πραγματικά είχε εντυπωσιαστεί από αυτήν, δηλαδή το 3…θ6 όπως βλέπετε στο διάγραμμα. Μας μιλούσε επί εβδομάδες και προσπαθούσε να μας πείσει ότι είναι πολύ καλή. Μας έλεγε ότι σταματάει όλες τις επιθετικές ενέργειες του λευκού από το τετράγωνο η5, ότι τα μαύρα είναι έτοιμα να κάνουν επίθεση με τα πιόνια, η5 κτλ. Μας έλεγε ότι εμποδίζει κάθε προώθηση των λευκών πιονιών κ.α. Ε αυτό το πονάκι στο θ6 δεν είναι πονάκι, είναι ο Σούπερμαν!
            Αντικειμενικά τώρα αυτή είναι μια κίνηση πιονιού, άρα δεν είναι η καλύτερη κίνηση στο άνοιγμα. Τα μαύρα επιλέγουν να επενδύσουν χρόνο σε μια τέτοια κίνηση και αφήνουν τα υπόλοιπα κομμάτια τους να ροχαλίζουν! Επίσης αυτή η κίνηση δεν είναι και στρατηγικά σωστή. Τα μαύρα πρέπει να επιδιώξουν να επιτεθούν στην πτέρυγα της βασίλισσας. Ένας έμπειρος παίχτης το καταλαβαίνει αυτό πολύ εύκολα, βλέποντας τα σημάδια. Τα πιόνια και οι αξιωματικοί του μαύρου δείχνουν την πτέρυγα της βασίλισσας, άρα αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση.

            Το σκάκι είναι ένα πολύ πλούσιο παιχνίδι και χρειάζεστε μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσουμε ένα παιχνίδι. Ένα λαθάκι του αντιπάλου σου μπορεί να σου δώσει ένα πλεονέκτημα, όμως πρέπει να δημιουργήσεις κάτι και εσύ. Σε μια προηγούμενη ανάρτηση σας είπα, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ότι το αλογάκι είναι το ιδανικό κομμάτι για θυσίες. Αυτό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Howell και έτσι στην θέση του διαγράμματος θυσίασε τον ίππο του για μερικά πιόνια.
            Στην συνέχεια της παρτίδας τα πιόνια του λευκού έφτασαν απειλητικά, σαν οδοστρωτήρας, στην άμυνα του μαύρου και ο Σόρτ αναγκάστηκε να θυσιάσει τον πύργο του.

            Στο διάγραμμα βλέπετε την τελευταία ενδιαφέρουσα και διδακτική στιγμή. Τα κομμάτια του μαύρου φαίνεται να συνεργάζονται αρμονικά, όμως τα λευκά βρήκαν έναν εξαιρετικό συνδυασμό αποκαλύπτοντας την άσχημη θέση του μαύρου βασιλιά. Έδωσαν τον πύργο τους για το πιόνι ζ5 και τον αξιωματικό και τα μαύρα έχουν ένα δίλημμα. Εάν προσπαθήσουν να προστατεύσουν το ζ7, τότε πέφτει η «ρίζα» στο δ5 και όλα τα υπόλοιπα μαύρα πιόνια. Εάν τα μαύρα προσπαθήσουν να προστατέψουν το δ5 τότε τα λευκά σιγά-σιγά θα τα αναγκάσουν να οπισθοχωρήσουν. Μπορείτε να δείτε και την παρτίδα παρακάτω.

            Εάν δεν καταλαβαίνετε κάποιο σημείο, μπορείτε να ρωτήσετε με ένα απλό σχόλιο. :-)

Η επίσημη σελίδα του πρωταθλήματος είναι εδώ.
            Την φωτογραφία έβγαλε ο Ray Moris-Hill.

Δεν υπάρχουν σχόλια: