Social Icons

London Chess Classic 2010

Σήμερα ξεκίνησε το πολύ ισχυρό London Chess Classic 2010.

 

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στο σκάκι είναι ο έλεγχος του κέντρου είτε με τα πιόνια μας ή με τα κομμάτια μας. Ένα κομμάτι (π.χ. το άλογο)  που είναι στο κέντρο της σκακιέρας είναι πιο ισχυρό από το ίδιο κομμάτι (άλογο) που είναι στην άκρη, για του απλούς λόγους ότι το κεντρικό κομμάτι ελέγχει περισσότερα τετράγωνα και μεταφέρεται πιο εύκολα από την μία μεριά ή την άλλη.

Εντύπωση προκαλεί η στρατηγική ενός από τους καλύτερους παίχτες της Αγγλίας, του Ν. Σόρτ, ο οποίος έπαιζε χωρίς να δίνει καμία σημασία στο κέντρο. Υποδειγματικό είναι το πώς χειρίσθηκε το παιχνίδι ο Ρώσος Β. Κράμνικ.

Επίσης εντυπωσιακή είναι η απλότητα με την οποία ο L. McShane εναντίων του Κάρλσεν. Ο Νορβηγός σκακιστής έδειχνε σαν να μην ξέρει τι κάνει, μετακινώντας πολλές φορές τα κομμάτια του, χάνοντας πολύτιμο χρόνο στο άνοιγμα. Είναι μια εντελώς αντίθετη παρτίδα από την πρώτη. Με κάθε τους κίνηση τα λευκά ελέγχουν το κέντρο και μάχονται να δώσουν περισσότερη ζωή στα κομμάτια τους.

 

            Ο Μ. Άνταμς δεν παίζει τόσο συχνά σκάκι τον τελευταίο καιρό, όμως είναι εξαιρετικός στο παιχνίδι θέσεων και στην κατανόηση του σκακιού. Ο βρετανός εικοσάχρονος  D. Howell είναι αρκετά ταλαντούχος σκακιστής πρόσφατα άρχισε να συμμετέχει στα κορυφαία σκακιστικά τουρνουά. Από την αρχή της παρτίδας, ο νεαρός Howell με τα μαύρα κομμάτια, προσπάθησε να αποφύγει τις κύριες γραμμές της άμυνας Βερολίνου. Με αυτή την άμυνα τα μαύρα ελπίζουν στην ισοπαλία. Μόνο ο ίδιος ο Howell μπορεί να μας το εξηγήσει. Αν τα μαύρα προσπαθούσαν για τη νίκη, σίγουρα έπρεπε να επιλέξουν κάποια άλλη γραμμή. Ίσως μια κύρια συνέχεια στην ισπανική ή το γκαμπί Μάρσαλ. Προσέξτε παρακαλώ την κίνηση 14…Ιδ3. Τα μαύρα δεν έχουν αναπτύξει τον αξιωματικό τους στο γ8 και προσπαθούν να κερδίσουν ένα πιόνι. Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που υπακούει σε κανόνες της λογικής. Η παράλογη κίνηση των μαύρων τιμωρείται υποδειγματικά από τον Άνταμς.
            Ο Άναντ έβγαλε ένα επιπλέον πιόνι στην παρτίδα του, όμως ο Νακαμούρα έπαιξε με πολύ ακρίβεια και διατήρησε την ισορροπία.

http://www.londonchessclassic.com/


Play online chess









Δεν υπάρχουν σχόλια: