Social Icons

Οι πιο εντυπωσιακές παρτίδες!


Τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια για το παγκόσμιο κύπελλο παίχτηκαν σήμερα, αν μπορεί κανείς να κάνει μια τέτοιου είδους δήλωση σε μια διοργάνωση που αγωνίζονται οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες του κόσμου. Η μάλλον οι κορυφαίοι αθλητές και η κορυφαία αθλήτρια του κόσμου! Ναι αυτή η χαριτωμένη Πόλγκαρ μπορεί να τραβήξει πάνω τις όλα τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο σημερινός γύρος ήταν τόσο μαχητικός γιατί πολλά από τα φαβορί ήταν «με την πλάτη στον τοίχο» και έπρεπε να κερδίσουν τα παιχνίδια τους. Ο Ιβαντσούκ με τα λευκά κομμάτια ήθελε να επικρατήσει απέναντι στον Μπού για να περάσει στην επόμενη φάση, αλλά τελικά αρκέστηκε στην ισοπαλία. Στο Ναβάρα αρκούσε και η ισοπαλία αλλά κατάφερε να επικρατήσει απέναντι στον Ζερεμούχ. Ο Γιακοβένκο έδειξε αδύναμος στο να πραγματοποιήσει κάτι ουσιαστικό απέναντι στον Ρανζάμποβ και την Ινδική άμυνα του βασιλιά… Όλες οι παρτίδες ήταν εξαιρετικά μαχητικές και πραγματικά είναι αξιοσημείωτος ο τρόπος αλλά και οι προσπάθεια που καταβάλουν οι κορυφαίοι παίχτες όταν πρόκειται να κερδίσουν μια παρτίδα, ανεξάρτητα ποιο χρώμα κομματιών έχουν.
Ευτυχώς έλειπε ο Κράμνικ από αυτή την διοργάνωση και δεν έγιναν πολλές ισοπαλίες. Αυτός ο άνθρωπος επηρεάζει και τους γύρο του και κάνουν ισοπαλίες… Θυμάστε τα προκριματικά για το παγκόσμιο πρωτάθλημα… Ευτυχώς από το παιχνίδι βγήκε νωρίς και ο Λέκο, χάνοντας με τα λευκά ένα ισόπαλο συμμετρικό φινάλε. Και ο Κάμσκυ βαδίζει στα ίδια χνάρια. Και αυτός προσπαθεί να έχει ισόπαλες πιονοδομές και ένα πολύ μικρό πλεονέκτημα. Τι γίνετε όμως όταν απέναντί του έχει έναν εξαιρετικό και μαχητικό παίχτη όπως ο Σβίλντερ; 

Ο Σβίντλερ επέλεξε ένα μαχητικό σύστημα στην ισπανική με 6…Αγ5. Τα μαύρα παίζουν δυναμικά, αδιαφορώντας για το χτύπημα στο κέντρο με δ4, αδιαφορώντας για το κάρφωμα στο η5 και θυσιάζοντας, σε πολλές συνέχειες, μέχρι και το β5.

Τα μαύρα δίνουν το κέντρο όμως τοποθετούν τους αξιωματικούς τους στις μεγάλες διαγώνιες και θέλουν να αναγκάσουν τα λευκά να σπρώξουν κάποιο από τα πιόνια αφήνοντας πίσω του αδυναμίες.
Η παρτίδα παίρνει έναν πολύ δυναμικό χαρακτήρα με δυνατότητες και για τους δύο παίχτες. Ένα πολύ σωστό στυλ παιχνιδιού δημιουργώντας μια πολύ όμορφη παρτίδα για τους θεατές! Ένα εντελώς αντίθετο στυλ από αυτό του Κράμνικ που παίζει για ισοπαλία από την πρώτη κι όλας κίνηση…

Ο Κάμσυ τα πήγαινε καλά μέχρι εδώ, δηλαδή ακολουθούσε το παιχνίδι που επέβαλε ο Σβίλτερ και γινότανε μια μάχη για το κέντρο. Έπειτα από μερικές αλλαγές, το παιχνίδι παραμένει πολύ περίπλοκο και οξύ. Τα λευκά έπρεπε απλά να οπισθοχωρήσουν με τον αξιωματικό τους στο ε3, δημιουργώντας κάποιες δυνατότητες να επιτεθούν μέσω της ζ στήλης.
Όμως ο χαρακτήρας του Κάμσυ φάνηκε πολύ καθαρά σε αυτή την παρτίδα… Σε μια τόσο περίπλοκη και τακτική θέση απλά δεν υπάρχει χρόνος να φάει κάποιος υλικό. Η ενεργητικότητα των κομματιών παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο. Μόλις ο Κάμσκυ έφαγε τον πύργο ο Σβίντλερ έπαιξε αμέσως την φανταστική κίνηση Πε2!!
Ελπίζω ο Κάμσυ να βάλει μυαλό και να τοποθετεί πάντα ενεργητικά τα κομμάτια του από εδώ και πέρα.




Ο Νίλσεν, παίχτης της ΑΕΚ, κατάφερε στριμώξει αρκετά τον Γκασίμοφ. Σε αυτή την θέση και οι δύο παίχτες είναι σε πίεση χρόνου όμως η θέση των μαύρων είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Αργά σταθερά και μεθοδικά τα λευκά κατάφεραν να κάμψουν κάθε αντίσταση των μαύρων.
Δυστυχώς ή ευτυχώς ισόπαλη δεν είναι μια θέση με ίσο υλικό…



            Η πρώτη επίμαχη θέση. Είναι πολύ αξιόλογο που η Πόλγκαρ παίρνει την απόφαση να μετακινήσει ένα πιόνι μπροστά από τον βασιλιά της. Θέλει να προκαλέσει την ανταλλαγή του μαύρο-τετράγωνου αξιωματικού για τον ίππο ή να αναγκάσει τον αντίπαλό της να θυσιάσει.
            Τα λευκά είναι υποχρεωμένα να θυσιάσουν το κομμάτι αλλιώς θα βρεθούν σε πολύ άσχημη κατάσταση και τα μαύρα θα έχουν πολύ καλό έλεγχο του κέντρου και πολλές δυνατότητες επίθεσης.

Τα μαύρα ανάγκασαν τα λευκά να θυσιάσουν έχοντας προβλέψει αυτό τον αμυντικό σχηματισμό. Αν τα μαύρα προλάβουν να παίξουν Αζ8 και Αη7 όλα έχουν τελειώσει για τα λευκά.
Έτσι τα λευκά αναγκάζονται να αρχίσουν τα πυροτεχνήματα!

Η θέση είναι μονόδρομος. Αυτή είναι η μοναδική ελπίδα για τα μαύρα, επιστρέφοντας δηλαδή το υλικό. Τα εξαιρετικά ενεργητικά κομμάτια των λευκών δημιουργούν πολύ ισχυρές απειλές.

Η θέση είναι ακόμη αρκετά περίπλοκη και οι δύο παίχτες έχουν μερικές δυνατότητες για νίκη. Όμως μόνο η Πόλγκαρ καίγεται για την νίκη, ενώ η ισοπαλία είναι υπέρ αρκετή για τον Ντομίγκεζ.

Τώρα τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά και τα μαύρα έχουν πραγματικές τύχες με τους δύο πανίσχυρους αξιωματικούς.

Τα πιόνια από το κέντρο και από την πτέρυγα του βασιλιά έχουν εξαφανιστεί όμως οι αδυναμίες στην θέση του λευκού βασιλιά και να εξερετικά δραστήρια κομμάτια του μαύρου δείχνουν ότι έχουν το πάνω χέρι. Από αυτό το σημείο η Πόλγκραν αρχίζει να δημιουργεί ασφυκτική πίεση στα λευκά.

Τα μαύρα αλλάζουν πορεία. Ο βασιλιάς τους οδηγείτε ξανά προς το κέντρο και το σχέδιο των μαύρων είναι να στερήσουν τα διαθέσιμα τετράγωνα από τον πύργο ζ1. Εάν κάποιος από τους πύργους εγκαταλείψει τις ακριανές κάθετες τα λευκά θα δεχτούν επίθεση ματ.

Επίθεση με τον βασιλιά! Ναι ακόμη και ο βασιλιάς μπορεί να κάνει επίθεση.

Η Πόλγκαρ κέρδιζε με πολλούς τρόπους όμως δεν μπορούμε να την κατηγορήσουμε που δεν βρήκε το τελειωτικό χτύπημα, την χαριστική βολή. Και οι δύο παίχτες είχαν μεγάλη πίεση χρόνου.
Ο Ντομίγκεζ έπαιξε έξυπνα και παρέτεινε την μάχη σε ένα φινάλε πύργο και αξιωματικό εναντίων πύργο. Η θέση είναι ισόπαλη, γενικά, αλλά ο λευκός βασιλιάς ήταν ήδη σε άσχημη θέση και σε ένα πραγματικό παιχνίδι, έπειτα από πολλές ώρες εξαντλητικής προσπάθειας τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο φαίνονται από τον καναπέ του σπιτιού μας…
Τελικά η Πόλγκαρ κατάφερε να κερδίσει το παιχνίδι και οδήγησε το ματς σε μπαραζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: