Social Icons

Σπουδές από τον κ. Λιάκο



Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 3 κινήσεις.
Επίπεδο δυσκολίας: Δύσκολο.


Η σπουδή απευθύνεται σε σκακιστές που παίζουν τέσσερα με πέντε χρόνια σκάκι.

            Ήταν πολλές οι φορές που ο φίλος κ. Βασίλης με έχει παροτρύνει να δημοσιεύσω σπουδές και να τελικά τον άκουσα!
Σπουδές ή καλλιτεχνικά φινάλε είναι μια σκακιστική σύνθεση, δηλαδή μια κατασκευασμένη θέση από έναν συνθέτη. Αυτές οι δέσεις δεν μπορούν να προκύψουν σε πραγματικές παρτίδες. Το κάθε κομμάτι και το κάθε πιόνι που υπάρχει παίζει ένα συγκεκριμένο ρόλο στη λύση του προβλήματος. Δηλαδή τίποτα δεν είναι περιττό.
Συνήθως η μια παράταξη μπορεί να κερδίσει με αμέτρητους τρόπους, μιας και έχει πολύ περισσότερο υλικό, όμως μας ζητείται να βρούμε το συντομότερο δρόμο.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των σπουδών είναι ότι πρέπει η πιο σύντομη τους λύση να είναι και μοναδική.

Υπάρχουν σπουδές που η λύση τους είναι εκπληκτική. Δηλαδή μπορεί να σε εντυπωσιάσει ακόμη αν κάποιος σου πει τη λύση αμέσως. Όμως είναι πολύ καλύτερα να προσπαθήσεις να την βρεις μόνος σου.

Η συγκεκριμένη σπουδή μου πήρε περίπου 10’ για να την λύσω…

 Ο τρόπος σκέψης είναι να μελετήσετε τα σαχ. Βλέπουμε τα σαχ γιατί ψάχνουμε εικόνες ματ. Εάν δείτε κάποια εικόνα ματ, προσπαθήστε να τη δημιουργήσετε. Εάν δεν λειτουργεί, ψάξτε για κάποια άλλη εικόνα. Θα φτιάξω στο μέλλον κάποιο ειδικό μάθημα για το πώς να λύνουμε σπουδές.

Θα αναρωτιέστε βέβαια ποιος είναι ο λόγος να λύσουμε κάποια σπουδή, μιας και δεν θα προκύψει ποτέ σε μια κανονική παρτίδα. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για να λύσουμε σπουδές.

Λύνοντας σπουδές αποκτάμε ιδέες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο φινάλε ή σε εικόνες ματ.
Αναπτύσσουμε την ικανότητα στο μέτρημα βαριαντών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: