Social Icons

Το φινάλε ανόμοιων αξιωματικών δεν είναι ισοπαλία!



Παίζουν τα μαύρα και κερδίσουν.
Η άσκηση απευθύνεται σε πολύ προχωρημένου σκακιστές. Όχι για να μην λέτε μερικοί ότι δεν βάζω και δύσκολες ασκήσεις…


Γενικότερα το σκάκι δεν είναι ισοπαλία. Είναι πραγματικά ένα τόσο έξυπνο, όμορφο και πολύπλοκο παιχνίδι που σου δίνει εξαιρετικές δυνατότητες να δοκιμάσεις αλλά και να ξεπεράσεις τον εαυτό σου!
Σε κάθε θέση υπάρχουν πολλές δυνατότητες και κρυμμένες ιδέες που μπορούν να οδηγήσουν την παρτίδα σε νίκη!
Ας υποθέσουμε ότι σε ένα φινάλε η μια παράταξη έχει έναν αξιωματικό που κινείται στα λευκά τετράγωνα και η άλλη παράταξη έχει έναν αξιωματικό που κινείται στα μαύρα τετράγωνα. Επίσης και οι δύο παρατάξεις έχουν πιόνια.
Συνήθως η παρτίδα θα γίνει ισοπαλία διότι η αμυνόμενη παράταξη, αυτή που αμύνεται, αυτή που έχει λιγότερα πιόνια, θα καταφέρει να κάνει ισοπαλία μπλοκάροντας τα επικίνδυνα πιόνια του αντιπάλου.
Πράγματι εάν συνεργαστούν σωστά ο αξιωματικός και ο βασιλιάς θα κάνουμε με επιτυχία το μπλοκάρισμα. Αυτό είναι πολύ γνωστό σχεδόν σε κάθε επίπεδο σκακιστών. Όμως οι περισσότεροι σκακιστές δεν γνωρίζουν τον πραγματικό λόγο, ή την τεχνική όπου γίνεται ισοπαλία αυτό το φινάλε. Και έτσι πιστεύουν ότι κάθε θέση φινάλε, με ανόμοιους αξιωματικούς είναι ισοπαλία…
Τεράστιο λάθος! Στο σκάκι ισχύει η αναλυτική – μαθηματική σκέψη. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε θέση είναι διαφορετική. Φυσικά οι κανόνες ισχύουν σχεδόν πάντα και μας βοηθάνε να βρούμε το δρόμο μας, αλλά δεν συνεπάγεται ότι ο κανόνας ισχύει πάντα χωρίς εξαιρέσεις…
Για παράδειγμα, στα Γιάννενα συνήθως βρέχει. Ε αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και μερικές μέρες που έχει μόνο ήλιο! Έτσι λοιπόν όταν έχουν φινάλε ανόμοιων αξιωματικών δεν σημαίνει ότι η παρτίδα θα γίνει ισοπαλία.

Η πρώτη κίνηση είναι το θ3+!

Ο σταυρός σημαίνει ότι τα μαύρα κάνουν σαχ, και το θαυμαστικό ότι είναι πολύ καλή κίνηση. Η ιδέα αυτής της κίνησης, διότι πρέπει να κάνουμε κινήσεις στο σκάκι με κάποια ιδέα - με κάποια λογική, είναι να διώξει μακριά το λευκό βασιλιά.

Ρ:θ3 - Ρ:ζ3.
Αε6

Αυτή η κίνηση είναι μοναδική, διότι τα μαύρα απειλούσαν να σπρώξουν το η πιόνι τους. Τώρα βλέπουμε ότι τα λευκά κομμάτια έχουν μπλοκάρει τέλεια το η5 πιόνι.
Όμως τα μαύρα παίζουν τη φανταστική κίνηση β3!! Αυτή η κίνηση αξίζει δύο θαυμαστικά.



Τα λευκά είναι υποχρεωμένα να φάνε με το α πιόνι και έπειτα τα μαύρα τρέχουν γρήγορα και τρώνε με το βασιλιά τους το γ2 πιόνι. Τα μαύρα κερδίζουν εύκολα από εδώ και πέρα. Εάν δεν καταλαβαίνεται το γιατί, παρακαλώ να το μελετήσετε μόνοι σας. Εάν προσπαθήσετε πραγματικά και πάλι δεν το καταλαβαίνεται, τότε μπορείτε να περάσετε από το Σύλλογο Ιωαννιτών Σκακιστών για να σας δείξω τη λύση.

Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο κέρδισαν τα μαύρα;

Απλά, διότι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα δεύτερο μέτωπο. Μπορεί τα δύο κομμάτια του λευκού να έχουν μπλοκάρει το η πιόνι, αλλά τα αδυνατούν να υποστηρίξουν το γ2 πιόνι τους.

Ως συμπέρασμα θέλω να σας μείνει ότι δεν είναι ισοπαλία το κάθε φινάλε ανόμοιων αξιωματικών. Και γενικότερα αν έχουμε ίσα πιόνια ή κομμάτια πάλι δεν σημαίνει ότι η παρτίδα θα γίνει ισοπαλία. Ψάξτε, προσπαθήστε, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει, δοκιμάστε, πειραματιστείτε! Έτσι θα βρείτε το δρόμο σας και θα πετυχαίνεται περισσότερες νίκες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: