Social Icons

Πώς να βρείτε έναν καλό προπονητή σκακιού;



Με τον GM Σμίρνοβ συνεργαζόμαστε για περισσότερα από δύο χρόνια και τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους προπονητές του κόσμου. Με έχει βοηθήσει ως παίχτη αλλά και ως προπονητή.
            Οι συμβουλές του είναι πάντα αρκετά χρήσιμες και σημαντικές. Πρόσφατα έγραψε ένα σημαντικό άρθρο, κατά τη γνώμη μου, σχετικά με τον ιδανικό προπονητή. Έτσι αποφάσισα να το μεταφράσω στα Ελληνικά για να είναι κατανοητό σε όλους.
            Εάν θέλετε να βελτιωθείτε στο σκάκι ή απλά ψάχνετε τον ιδανικό προπονητή, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να το διαβάσετε ώστε να βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα. Θα μάθετε τι να ζητήσετε από τον προπονητή σας και ποιος προπονητής είναι ο ιδανικός για εσάς.


Γράφει ο γκρανμέτρ Ίγκορ Σμίρνοβ

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Ας είμαστε ρεαλιστές: χωρίς ένα καλό προπονητή οι πιθανότητές σας να γίνετε παίχτες με τίτλο (Διεθνής Μετρ ή Γκρανμέτρ) είναι εξαιρετικά ελάχιστες.

"Για να βρείτε το δρόμο, ρωτήστε αυτούς που τον έχουν περάσει" - έτσι λέει μια σοφή κινεζική παροιμία.

Φυσικά, μπορείτε να προσπαθήσετε να τα ανακαλύψετε όλα μόνοι σας: Να διαβάστε βιβλία, να παίξετε παιχνίδια, να αναλύσει τα λάθη σας και να προγραμματίσετε την προπόνησή σας, κλπ. Ίσως αργά ή γρήγορα θα έρθετε στις σωστές αποφάσεις.

ΑΛΛΑ το σκάκι είναι διαγωνισμός. Οι αντίπαλοί σας - που διδάσκονται από καλούς προπονητές, και των οποίων η εκπαίδευση είναι πιο αποτελεσματική - θα σας νικήσουν.

Αυτό μας φέρνει πίσω στο πρώτο ερώτημα: Πώς να βρείτε ένα καλό προπονητή σκακιού;

Αυτή η ερώτηση με απασχολούσε συνέχεια όσο ήμουν ενεργός παίκτης. Στην πραγματικότητα αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους αποφάσισα να γίνω προπονητής σκάκι. :)

Το 2004 τελείωσα την Σχολή Αθλητισμού στην περιοχή μου και από εκείνη τη στιγμή άρχισα να κάνω την πρακτική μου εξάσκηση.

Συνολικά, έχω αρκετά μεγάλη εμπειρία τόσο ως μαθητής αλλά και ως προπονητής σκακιού. Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικές συμβουλές.

Ένας προσωπικός προπονητής σκακιού θα πρέπει να εκτελέσει τα ακόλουθα πράγματα για σας:

    Να αναλύσει τα παιχνίδια σας και να εντοπίσει πάνω σε τι πρέπει να δουλέψετε, να κάνετε προπόνηση.
    Ανάπτυξη ενός προσωπικού προγράμματος προπόνησης.
    Να κάντε ζωντανά μαθήματα μέσο του διαδικτύου.
    Να σας δώσει εργασίες – ασκήσεις – στόχους για το σπίτι.
    Να απαντήσει στις ερωτήσεις σας που θα προκύψουν μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail).
    Να ελέγξει την τελευταία εργασία σας, και να σας δώσει συμβουλές σχετικά με τι δουλειά σας.
    Να ετοιμάσει το επόμενο μάθημα σας στο διαδίκτυο με βάση το σχέδιο της προπόνησής σας και τις τρέχουσες ανάγκες σας (που έχουν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια των σημείων 1 και 5-6).
    Να σκεφτεί για τη συνολική σας πρόοδο και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο πρόγραμμα προπόνησης σας.
    Να προγραμματίσει τη συμμετοχή σας σε τουρνουά.
    Να παρακολουθήσει την τρέχουσα προπόνησή σας στο σκάκι (να διαβάζει ειδήσεις για το σκάκι, να παρατηρεί τα σημαντικά τουρνουά, να παρατηρεί τις νέες «τάσεις της μόδας», νέα ανοίγματα κτλ).

Ένας προσωπικός προπονητής σκακιού θα πρέπει να εκτελέσει όλες αυτές τις εργασίες τακτικά, ακόμη και αν έχει μόνο 1 ώρα μάθημα την εβδομάδα!

Με τη χρήση της παραπάνω λίστας των στοιχείων, θα είναι ευκολότερο για σας να αξιολογήσετε ένα συγκεκριμένο προπονητή, και να αποφασίσετε αν αυτός είναι κατάλληλος για τις προσωπικές σας ανάγκες.

Σήμερα υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που σας προσφέρουν υπηρεσίες από διάφορους προπονητές σκακιού. Πρόσφατα επισκέφθηκα μια τέτοια ιστοσελίδα, και διάβασα στις περιγραφές των προπονητών. "Είμαι πολύ δημοφιλής προπονητής και έχω περισσότερους από πενήντα (50) μαθητές". Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω γι 'αυτό ...

Ρίξτε μια ματιά στην λίστα μας παραπάνω. Είναι αυτό δυνατό να κάνει όλα τα πράγματα τις λίστας σε 50 μαθητές; Φυσικά και όχι!

Στην πραγματικότητα, «οι 50 μαθητές +" σημαίνει ότι το πρόσωπο αυτό διδάσκει όλους τους μαθητές του πολύ επιφανειακά! Τελικά το ότι έχει τόσους πολλούς μαθητές είναι στα πλεονεκτήματά του; LOL

Ας προχωρήσουμε στην επόμενη συμβουλή:

Ένας προσωπικός προπονητής σκακιού θα πρέπει να είναι προπονητής

Αυτό δεν είναι αστείο. :)

Ένας ισχυρός παίχτης (IM ή GM) μπορεί να σας δείξει μερικές – βαριάντες - γραμμές στο άνοιγμα, μπορεί να παίξει μαζί σας, αλλά δεν μπορεί να είναι ο δάσκαλός σας.

Μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντα του προπονητή (βλέπε τη παραπάνω λίστα μας); Φυσικά και όχι! Δεν έχει καν επίγνωση των καθηκόντων του ...

Μπορεί ένας GM να κατανοήσει τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες σας; Λοιπόν, ήταν στην ίδια κατάσταση με εσάς, αλλά ίσως αυτό συνέβη πριν από 50 χρόνια!

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι ο προπονητής σας πρέπει να συλλέγει χρήσιμα παιχνίδια / θέσεις που είναι κατάλληλα για την προσωπική σας εκπαίδευση για ένα ορισμένο θέμα. Ένας ενεργός παίκτης – σκακιστής - έχει τέτοιες συλλογές για κάθε σημαντικό θέμα; Όχι! Γιατί απλά δεν το χρειάζεστε.

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα σε έναν ενεργό παίχτη και σε έναν προπονητή σκακιού. Η προπονητική απαιτεί διαφορετικές δεξιότητες και γνώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί «προπονητές» σκάκι, δυστυχώς, δεν έχουν καμία ιδέα για το πώς να διδάξουν.

Έτσι, όταν ψάχνετε για ένα προσωπικό προπονητή - επιλέξτε ένα πραγματικό προπονητή.

-------->

Μιλήσαμε για προπονητές σκακιού, και ελπίζω ότι κατανοήσατε το συγκεκριμένο θέμα. Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα ΜΑΘΗΤΗ σκακιού. Υπάρχει 1 σημαντικό πράγμα που θα ήθελα να τονίσω εδώ.

Ένας μαθητής σκακιού συνήθως δεν ξέρει τι πραγματικά χρειάζεται.

"Για να βρείτε το δρόμο, ρωτήστε αυτούς που τον έχουν περάσει".

Πώς μπορείτε να ξέρετε τι χρειάζεστε για να προχωρήσετε στο επόμενο επίπεδο
εάν δεν έχετε πάει ποτέ σε εκείνο το επίπεδο;

Φυσικά, μπορεί να απολαμβάνεται τα σημεία του παιχνιδιού στα οποία είστε καλοί. Και μπορεί να νοιώθετε άβολα στα σημεία που έχετε αδυναμίες. Αυτό είναι φυσιολογικό για όλους τους σκακιστές.

Εάν δεν σας αρέσει η άμυνα, και δεν ξέρετε καλά το συγκεκριμένο θέμα, και αυτό το θέμα σας φαίνεται δύσκολο και νοιώθετε άβολα, τότε δεν θα το τελειοποιήσετε ποτέ. Σε αυτό το σημείο θα επέμβει ο προσωπικός σας προπονητής και θα σας δείξει πώς να διορθώσετε την αδυναμία σας. Θα σας υποδείξει τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε. Όταν κάνετε τη συγκεκριμένη προπόνηση θα εξαλείψετε την αδυναμία σας και αυτό θα σας οδηγήσει σε ωραίες νίκες… Θα αρχίσετε να απολαμβάνετε την άμυνα! :)

Ένας μαθητής συνήθως δεν ξέρει τι πραγματικά χρειάζεται.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μπορείτε να το παραδεχτείτε και να προχωρήσετε ή να μείνετε ε τις αυταπάτες σας. Η επιλογή είναι δική σας.

Σας συνιστώ να βρείτε ένα καλό προπονητή και στη συνέχεια να βασιστείτε σ 'αυτόν.

Διαφορετικά, θα καταλήξετε να είναι στην ίδια κατάσταση όπως οι περισσότεροι παίκτες σκακιού. Το πιο τυπικό σενάριο είναι: ένας προπονητής που δεν ξέρει πώς να διδάξει, και απλά ικανοποιεί τις επιθυμίες ενός μαθητή ο οποίος δεν ξέρει τι χρειάζεται.

Δυστυχώς, αυτή είναι η πιο ακριβής περιγραφή των περισσότερων μαθημάτων σκάκι εκεί έξω, και είναι επίσης ο λόγος που η πλειοψηφία των παικτών που υποφέρουν από ασταθή αποτελέσματα και δεν σημειώνουν πρόοδο.

Ωστόσο, τώρα έχετε μια καλύτερη εναλλακτική λύση! :) Μπορείτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές από αυτό το άρθρο και να ξεχωρίσετε από το πλήθος!

Αν δεν έχετε κάποιον καλό προπονητή στην περιοχή σας (ή αν είναι απλά πάρα πολύ ακριβός για σας) - μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη σειρά μαθημάτων μου "Αυτοδίδακτος Grandmaster". Θα αντικαταστήσει τον προπονητή σας και θα σας επιτρέψει να οργανώσετε μια δική σας αποτελεσματική αυτό-εκπαίδευση και σωστή προπόνηση. Σημείωση: Η σειρά μαθημάτων διατίθεται μόνο στα Αγγλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: