Social Icons

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΑΤ του Δημήτρη Βανδώρου



Έκδοση ελληνικού σκακιστικού ηλεκτρονικού βιβλίου

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι κυκλοφόρησε σε CD, σε τιμή προσφοράς (3 ευρώ) μέχρι τις 31.12.2012, το βιβλίο «Η Τέχνη του Ματ» του Δημήτρη Βανδώρου. Η ποιότητα του CD (γερμανικής κατασκευής) είναι άριστη - όσα CD δοκιμάστηκαν λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Αν, παρ΄ ελπίδα, κάποιo CD έχει πρόβλημα, υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασής του. Στο μέλλον το βιβλίο θα κυκλοφορήσει και σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book). Φυσικά, εξακολουθεί να κυκλοφορεί και σε έντυπη μορφή.


Οι εκδόσεις σε CD και (η μελλοντική) σε e-book αποτελούν πιστή αντιγραφή του πρωτότυπου έντυπου βιβλίου και παρέχουν και τη δυνατότητα εκτύπωσης οποιασδήποτε σελίδας του. Λόγω της μορφής pdf είναι, καταρχήν, συμβατές με όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες κ.α.) που δέχονται CD και e-books, αντίστοιχα. Τιμή πώλησης CD : 3 ευρώ μέχρι τις 31.12.2012, e-book : 4 ευρώ, έντυπου βιβλίου : 8 ευρώ. Παραγγελίες για το έντυπο βιβλίο (εκπτώσεις για παραγγελίες άνω των 10 αντιτύπων) και τις ηλεκτρονικές μορφές του στο mail : chessblogger@gmail.com Κεντρική πώληση του έντυπου βιβλίου : τα καταστήματα «Κάισσα» σε όλη την Ελλάδα.

Παρακαλούμε, εάν το κρίνετε σκόπιμο, να τοιχοκολλήσετε στην πινακίδα του εντευκτηρίου σας και να αναρτήσετε στην ιστοσελίδα σας το εξώφυλλο του βιβλίου και το μονοσέλιδο δελτίο τύπου, τα οποία σας έχουμε αποστείλει ως συνημμένα.

Σας αποστέλλουμε, επίσης, προς ενημέρωσή σας, αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου, βιογραφικό του συγγραφέα και ορισμένα αποκόμματα εφημερίδων. Σχετικές αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε και στην ιστοσελίδα : www.skakistiko.com

Η ύπαρξη πολύ φθηνών, πλην ποιοτικών, ηλεκτρονικών προϊόντων μπορεί να ενισχύσει κάπως τους καταναλωτές στην παρούσα περίοδο της δεινής οικονομικής κρίσης. Εάν οι ηλεκτρονικές εκδόσεις του βιβλίου αυτού έχουν επιτυχή πορεία, ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες εκδόσεις βιβλίων Ελλήνων σκακιστών.

Η πολύ χαμηλή τιμή του CD και του e-book, πιστεύουμε ότι επιτρέπουν να δίδονται ως έπαθλα, ή ακόμη και να διανέμονται σε όλους τους συμμετέχοντες, ή κατηγορίες συμμετεχόντων, σε ορισμένες σκακιστικές δραστηριότητες, όπως, ιδίως, τουρνουά, σιμουλτανέ, μαθήματα κ.α..

Εάν κρίνετε ότι το βιβλίο «Η Τέχνη του ΜΑΤ» και η ιστοσελίδα www.skakistiko.com αποτελούν δύο, μικρές έστω, ψηφίδες της ποιοτικής διάστασης του ελληνικού σκακιού,  ενισχύστε την προσπάθειά μας με τα μέσα που εσείς κρίνετε πρόσφορα.


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ  -  Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΑΤ

Η έκδοση σε CD (pdf), που μόλις κυκλοφόρησε και η μελλοντική σε e-book (pdf) στη συνέχεια, αφορούν στο ίδιο ακριβώς, από την άποψη του περιεχομένου και της μορφής του, βιβλίου, που εκδόθηκε, έντυπο, για πρώτη φορά το 1994 και ανατυπώθηκε το 2002, γνωρίζοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία και αποδοχή από το σκακιστικό κόσμο, ιδίως από τους προπονητές και τους μαθητές τους. Οι εκδόσεις σε CD και e-book παρέχουν και τη δυνατότητα εκτύπωσης οποιασδήποτε σελίδας του βιβλίου. Λόγω της μορφής pdf είναι, καταρχήν, συμβατές με όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες κ.α.) που δέχονται CD και e-books, αντίστοιχα. Η ποιότητα του CD (γερμανικής κατασκευής) είναι άριστη - όσα CD δοκιμάστηκαν λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Αν παρ΄ ελπίδα κάποιο CD έχει πρόβλημα, υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασής του.

Το βιβλίο αποτελεί καρπό πολύχρονης προσπάθειας που ο συγγραφέας είχε ξεκινήσει ήδη το 1985, όταν άρχισε να διδάσκει συστηματικά σκάκι, ιδίως σε αρχαρίους, αλλά και σε προχωρημένους. Από τους δεκάδες συνδυασμούς που χρησιμοποίησε για τη διδασκαλία άρχισε να επιλέγει συστηματικά κάποιους που του φαίνονταν, ενόψει και της διδακτικής του εμπειρίας, οι πιο κατάλληλοι για τη συγγραφή μιας σειράς σημειώσεων. Στην πορεία χρησιμοποίησε περίπου 25 βιβλία και εργάστηκε και στο θεωρητικό μέρος των συνδυασμών, κυρίως σε ό,τι αφορά στον τρόπο μετάδοσης των βασικών εννοιών και κυρίως των «θεμάτων» των συνδυασμών σε νέους σκακιστές και στην καλλιέργεια ενός οξυδερκούς και μεθοδικού τρόπου σκέψης για την ανακάλυψη και την πραγματοποίηση του συνδυασμού στην πρακτική παρτίδα. Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ένα παιδαγωγικά ωφέλιμο βιβλίο, ιδίως όταν απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, πρέπει να επιζητεί την ενεργητική συμμετοχή του αναγνώστη. Μέσα από τη διαδικασία αυτή οδηγήθηκε στη συγγραφή μίας σειράς σημειώσεων το 1988. Τις σημειώσεις αυτές χρησιμοποιούσε έκτοτε για τη διδασκαλία των συνδυασμών στους μαθητές του. Όλες οι ασκήσεις είχαν ήδη δοκιμαστεί αρκετές φορές στη διδακτική πράξη και πέρασαν τη δοκιμασία επιτυχώς. Τις σημειώσεις αυτές έδωσε και σε πολλούς συναδέλφους προπονητές και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Το βιβλίο βασίζεται στις σημειώσεις αυτές.

Ο κύριος κορμός του βιβλίου περιλαμβάνει 18 κεφάλαια, ανάλογα με την εικόνα του ματ. Το πρώτο αναφέρεται στο ματ στην τελευταία οριζόντια, το ένατο στο «αραβικό ματ», το δέκατο στο «ματ του αποπνιγμού» κ.ο.κ. Όλα τα κεφάλαια έχουν την εξής δομή :
1. Διαγράμματα με τις «εικόνες ματ».
2. Ασκήσεις από παρτίδες ισχυρών σκακιστών, όπου η πραγματοποίηση αυτών των εικόνων είναι ο κύριος στόχος ή έχει, έστω, καθοριστική βαρύτητα.
3. Τη «δεύτερη οδηγία» για κάθε άσκηση, δηλαδή μία βοηθητική οδηγία, στην οποία μπορεί να ανατρέξει κανείς σε περίπτωση που δυσκολεύεται να λύσει την άσκηση. Απώτερος στόχος της «δεύτερης οδηγίας» είναι να καθοδηγηθεί ο αναγνώστης στην «ανακάλυψη» των θεμελιωδών εννοιών, καθώς και στη συνειδητοποίηση των στοιχείων εκείνων που μας κάνουν να υποπτευθούμε πως ίσως υπάρχει συνδυασμός σε μία θέση στην παρτίδα.
4. Την «απάντηση» σε κάθε άσκηση, όπου δε δίνεται απλώς επιγραμματικά η λύση, αλλά εκεί αναπτύσσεται ουσιαστικά η θεωρία των συνδυασμών, με έμφαση στην παρουσίαση όλων, τελικά, των «θεμάτων» (κάρφωμα, απομάκρυνση, καθοδήγηση, άνοιγμα γραμμής, κλπ), ενώ συχνά δίνονται και πρακτικές συμβουλές. Ορισμένες φορές αναλύονται και πιθανές απαντήσεις που, αν και - για κάποιο λόγο - δεν είναι σωστές, είναι αξιόλογες και επιπλέον προσφέρονται για τη διατύπωση διδακτικών σχολίων.
Εκτός από το κύριο μέρος του βιβλίου υπάρχουν και τα εξής κεφάλαια :
1) Σύντομη παρουσίαση της σκακιστικής γραφής για όσους δεν τη γνωρίζουν. Ας σημειωθεί ότι σε όλα τα διαγράμματα υπάρχουν οι συντεταγμένες των καθέτων και των οριζοντίων (α,β,γ, … κλπ, 1,2,3 κλπ).
2) Εισαγωγή στην έννοια του συνδυασμού και των βασικών του στοιχείων, πάντοτε μέσα από πρακτικά παραδείγματα.
3) Σχολιασμένη βιβλιογραφία για το θέμα των συνδυασμών, ελληνική και αγγλόφωνη.

Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε νέους σκακιστές, που γνωρίζουν απλώς τους κανονισμούς και έχουν μία, ελάχιστη έστω, πρακτική εμπειρία. Είναι, πάντως, χρήσιμο και σε πιο προχωρημένους σκακιστές που μπορούν να επιλύσουν blind («τυφλά», δηλαδή χωρίς να μετακινούν τα κομμάτια), ενδεχομένως, δε, και χωρίς σκακιέρα, απευθείας από τα διαγράμματα του βιβλίου, τις ευκολότερες ασκήσεις και να επιμείνουν κάπως στις πιο δύσκολες - υπάρχουν, ηθελημένα, διάσπαρτες και κάποιες πραγματικά δύσκολες ασκήσεις. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι τυπικές εικόνες ματ και τα τυπικά «θέματα» των συνδυασμών αποτελούν τη βάση, τα υλικά, για την πραγματοποίηση κάθε συνδυασμού, ακόμη και του πιο περίπλοκου.
Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το βιβλίο για τους προπονητές, ιδίως για όσους διδάσκουν σε αρχάριους. Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν είτε ως κύριο διδακτικό βοήθημα για τη διδασκαλία των συνδυασμών είτε να το συστήσουν στους μαθητές ως παράλληλο βοήθημα, ώστε να λύνουν κάθε φορά στο σπίτι ορισμένο αριθμό ασκήσεων.
Είναι ακόμη ένα πολύ καλό - και πλέον και πολύ φθηνό, ως CD - δώρο για παιδιά (και μεγάλους) που θέλουν να ασχοληθούν με το σκάκι.
Επίσης, μπορεί να δίνεται ως έπαθλο σε σκακιστικά τουρνουά, ή, ως CD, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής του, ακόμη και σε όλους τους μετέχοντες σε μία σκακιστική εκδήλωση ή σε μεγάλες κατηγορίες μετεχόντων.

Πιστεύουμε ότι ανάλογες προσπάθειες πλουτίζουν τη φτωχή ακόμη, αν και αναπτυσσόμενη, ελληνική σκακιστική βιβλιογραφία, και βοηθούν στην ποιοτική βελτίωση του ελληνικού σκακιού. Οι προπονητές γνωρίζουν καλά πόσο απαραίτητη είναι η βιβλιογραφική υποστήριξη στο δύσκολο έργο τους.

Ειδικά η στήριξη της παρούσας ηλεκτρονικής έκδοσης είναι, κατά τη γνώμη μας, ιδιαίτερα σημαντική, για τους ακόλουθους πρόσθετους λόγους :
1. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια πώλησης ελληνικού ηλεκτρονικού σκακιστικού βιβλίου. Η επιτυχία της θα επιτρέψει την πραγματοποίηση σειράς νέων ελληνικών ηλεκτρονικών σκακιστικών εκδόσεων ή και άλλων μορφών ηλεκτρονικής παρουσίασης σκακιστικών θεμάτων.
2. Η έκδοση του βιβλίου σε ηλεκτρονική μορφή επιτρέπει την πώλησή του σε τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτήν της έντυπης έκδοσης. Η δυνατότητα αυτή επιτρέπει στους αναγνώστες, να αγοράσουν, μέσα στην παρούσα δεινή οικονομική κρίση, ένα ποιοτικό προϊόν, στην προκείμενη μάλιστα περίπτωση δοκιμασμένο επί 18 χρόνια στην έντυπη μορφή του, σε πολύ χαμηλή τιμή.
3. Τα σκακιστικά βιβλία, συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσα από το παιχνίδι. Τα ηλεκτρονικά σκακιστικά βιβλία (ακόμη και στη μορφή pdf, περισσότερο ακόμη τα διαδραστικά) συμβάλλουν, ειδικότερα, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στον κρίσιμο τομέα των εφαρμογών της πληροφορικής, πάντοτε μέσα από το παιχνίδι.

Σελίδες 88, σχήμα 24 Χ 17. Οι εκδόσεις σε CD και e-book αποτελούν πιστή αντιγραφή του πρωτότυπου έντυπου βιβλίου και παρέχουν και τη δυνατότητα εκτύπωσης οποιασδήποτε σελίδας του. Λόγω της μορφής pdf είναι, καταρχήν, συμβατές με όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες κ.α.) που δέχονται CD και e-books, αντίστοιχα. Τιμή πώλησης CD : 3 ευρώ μέχρι τις 31.12.2012, e-book : 4 ευρώ, έντυπου βιβλίου : 8 ευρώ. Παραγγελίες για το έντυπο βιβλίο (εκπτώσεις για παραγγελίες άνω των 10 αντιτύπων) και τις ηλεκτρονικές μορφές του στο mail : chessblogger@gmail.com Κεντρική πώληση έντυπου βιβλίου : τα καταστήματα «Κάισσα» σε όλη την Ελλάδα.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΑΤ

του Δημήτρη Βανδώρου

Έκδοση ελληνικού σκακιστικού ηλεκτρονικού βιβλίου

Θεωρία και πράξη των συνδυασμών, για αρχάριους και προχωρημένους, μέσα από ασκήσεις, καρπός της πολύχρονης πείρας του συγγραφέα ως καθηγητή σκακιού. Καινοτομίες η πλήρης παρουσίαση της θεωρίας στις απαντήσεις και η «δεύτερη οδηγία», μία βοηθητική οδηγία, που καθοδηγεί τον αναγνώστη στην ανακάλυψη των βασικών εννοιών, μέσα από την προσπάθειά του να επιλύσει την κάθε άσκηση. Σελίδες 88, σχήμα 24 Χ 17. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα : www.skakistiko.com

Οι εκδόσεις σε CD και (η μελλοντική) σε e-book αποτελούν πιστή αντιγραφή του πρωτότυπου έντυπου βιβλίου και παρέχουν και τη δυνατότητα εκτύπωσης οποιασδήποτε σελίδας του. Λόγω της μορφής pdf είναι, καταρχήν, συμβατές με όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες κ.α.) που δέχονται CD και e-books, αντίστοιχα. Η ποιότητα του CD (γερμανικής κατασκευής) είναι άριστη - όσα CD δοκιμάστηκαν λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Αν παρ΄ ελπίδα κάποιo CD έχει πρόβλημα, υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασής του. Τιμή πώλησης CD : 3 ευρώ μέχρι τις 31.12.2012, e-book : 4 ευρώ, έντυπου βιβλίου : 8 ευρώ. Παραγγελίες για το έντυπο βιβλίο (εκπτώσεις για παραγγελίες άνω των 10 αντιτύπων) και τις ηλεκτρονικές μορφές του στο mail : chessblogger@gmail.com Κεντρική πώληση έντυπου βιβλίου : τα καταστήματα «Κάισσα» σε όλη την Ελλάδα.

Ο συγγραφέας

Καθηγητής σκακιού (1985 - 1996), συν - εκδότης του περιοδικού “Diva Caissa” (1986 - 1987), συντάκτης της σκακιστικής στήλης ημερήσιας εφημερίδας (1994 - 1996), μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ο. Παγκρατίου (1979 - 1996), σκακιστής με επιτυχίες σε ατομικές και διασυλλογικές διοργανώσεις (1979 - 1996). Δικαστικός λειτουργός του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1998, διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών από το 2008.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Δημήτρης Βανδώρος γεννήθηκε το 1964.
Την περίοδο 1985 - 1996 δίδαξε σκάκι σε αρχάριους και προχωρημένους στη Σχολή Μωραΐτη (Γυμνάσιο και Λύκειο), το Σκακιστικό Όμιλο Παγκρατίου, τον Α.Ο. Παραδείσου Αμαρουσίου και τη Δόξα Πεύκης, το Δήμο Αθηναίων, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βάρης, την Ένωση Φιλάθλων Εθνικής Τραπέζης, τη ΧΕΝ κ.α.
Την περίοδο 1986 - 1987 εξέδιδε, μαζί με άλλους σκακιστές, το σκακιστικό περιοδικό “Diva Caissa”, στο οποίο είχε και την επιμέλεια της στήλης για την εκμάθηση του σκακιού σε αρχαρίους, καθώς και της στήλης : «Ελληνικό σκάκι - προβλήματα και προοπτικές».
Το 1994 εξέδωσε, σε έντυπη μορφή το βιβλίο «Η Τέχνη του Ματ», το οποίο ανατυπώθηκε, ως δεύτερη έκδοση, το 2002.
Την περίοδο 1994 - 1996 ήταν συντάκτης της σκακιστικής στήλης ημερήσιας εφημερίδας.
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σκακιστικού Ομίλου Παγκρατίου την περίοδο 1979 - 1996.
Ομοσπονδιακός μαιτρ από το 1983, διεκδίκησε το Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδας το 1985, στο οποίο ήταν πρώτος και αήττητος τους πρώτους 13 γύρους επί συνόλου 15, αλλά τελικά κατέλαβε την 4η θέση. Αγωνίστηκε με την Εθνική Ελλάδας Νέων στη Σκακιστική Βαλκανιάδα των Σκοπίων το 1984 και σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας από όλους τους παίκτες των ελληνικών Εθνικών Ομάδων. Μέλος του Σκακιστικού Ομίλου Παγκρατίου από το 1979 και μέλος των ομάδων του συλλόγου που κατέκτησαν το πρώτο Νεανικό Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Ελλάδας το 1984, τη 2η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Ελλάδας 1987 και το Κύπελλο Ελλάδας το 1986 και 1992, τη δεύτερη μάλιστα φορά χάρη και στη νίκη του, στην πρώτη σκακιέρα, επί του γκρανμαίτρ Σπύρου Σκέμπρη.
Πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δικηγόρος Αθηνών την περίοδο 1992 - 1997, έλαβε μέρος στο διαγωνισμό 1996 - 1997 για την εισαγωγή στη Διοικητική Κατεύθυνση της Εθνικής Σχολής Δικαστών (Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο και διοικητικά δικαστήρια) και κατέλαβε την πρώτη θέση, ανάμεσα σε λίγες εκατοντάδες υποψηφίους. Το 1998 διορίστηκε δικαστικός λειτουργός του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έκτοτε υπηρετεί. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών (στη Διοικητική Κατεύθυνση) από το 2008 το μάθημα «Συνταγματικά Δικαιώματα» και από το 2010 και το μάθημα «Υπαλληλικό Δίκαιο». Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Νομολογίας και Έρευνας του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2008 και υπεύθυνος για την περιοδική έκδοση «Δελτίο Νομοθετικής, Νομολογιακής και Βιβλιογραφικής Ενημέρωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας», η οποία διανέμεται και δημοσιεύεται πλέον μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Συγγραφέας μέρους του συλλογικού έργου (4 συγγραφείς) «Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, 2011.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιο πάνω σκακιστικές δραστηριότητες μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως είναι, ιδίως, η αναλυτική κριτική σκέψη, η στρατηγική, η εργατικότητα, η συγκέντρωση, η καλή ψυχολογία, η διαχείριση του χρόνου, η ικανότητα μετάδοσης των γνώσεων στο επίπεδο των διδασκομένων και η ικανότητα συνεργασίας με πολλούς συνεργάτες για την επίτευξη ποιοτικού αποτελέσματος εντός ορισμένης προθεσμίας. Οι δεξιότητες αυτές είναι αναμφίβολα χρήσιμες σε πολλές, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους δραστηριότητες, όπως είναι και οι πιο πάνω δραστηριότητες στον τομέα της νομικής επιστήμης και πράξης.





Δεν υπάρχουν σχόλια: