Social Icons

Nanjing 4ος γύρος, ανάλυση!

Ας μην σταθούμε στην ριψοκίνδυνη επιλογή του ανοίγματος από τον Ανάντ. Ας μην σταθούμε στο ότι δεν κατάφερε να δημιουργήσει σοβαρές απειλές ενάντια στον μαχητικό λευκό βασιλιά. Θα πρέπει σίγουρα όμως να σταθούμε στην κίνηση 33…γ3 και στην επιλογή του μαύρου να Ανάντ να αλλάξει πύργους!





Προφανώς ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής πίστεψε ότι θα μπορέσει εύκολα να κάνει ισοπαλία με τα τέσσερα πιόνια του εναντίων των δύο λευκών. Αυτό που χρειάζονταν μετά την αλλαγή πύργων ήταν να αλλάξουν ένα από τα πιόνια του με το λευκό η2. Αν προέκυπτε μια θέση όπως στο διάγραμμα 1, τότε τα λευκά δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν. Πολύ διδακτικός είναι ο τρόπος που χειρίσθηκε το φινάλε ο γνωστός Γάλλος σκακιστής Μπακρότ.







Αν τα μαύρα απλά έδιναν το γ3 πιόνι τους και κρατούσαν τους πύργους στο παιχνίδι, θα μπορούσαν εύκολα να κρατήσουν την ισοπαλία, όπως εύστοχα σημείωσαν τα αδέλφια Ματροβασίλη. Ο Θάνος και ο Δημήτρης είναι γκρανμέτρ (κατέχουν τον κορυφαίο τίτλο στο σκάκι) είναι μέσα στους δέκα καλύτερους σκακιστές στην Ελλάδα και έχουν πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους.
Στην αρχή τα μαύρα θα μπορούσαν να κρατήσουν ενεργητικά τον πύργο τους στην δεύτερη οριζόντιο των λευκών, εμποδίζοντας τον λευκό βασιλιά να φτάσει στο κέντρο της σκακιέρας, όπως φαίνεται στο διάγραμμα δυο.



Τα λευκά λοιπόν κάποια στιγμή θα παίξουν Αε2 και θα προσπαθήσουν να “σπάσουν” την δύναμη του πύργου στο α2.
Τα λευκά μπορούν με την σειρά του να καταλάβουν την έβδομη οριζόντιο του μαύρου και με την συνεργασία του αξιωματικού να επιτεθούν στο ε6 ή στο ζ7. Τα μαύρα πολύ απλά θα τοποθετήσουν τον βασιλιά τους στο ζ6, αποτρέποντας κάθε απειλή στο ε6 πιόνι και τον πύργο τους στην τελευταία οριζόντιο αποτρέποντας κάθε απειλή των λευκών με Αε8.
Δοκίμασα την θέση και με τον υπολογιστή, ο οποίος σπρώχνει τα πιόνια η3 και θ4. Δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνει αυτό, όπως και αυτός (ή αυτό) δεν καταλαβαίνει ότι τα μαύρα έχουν ένα φρούριο!
Οι Έλληνες γρκανμέτρ σημείωσαν ότι υπάρχουν θέσεις όπου και το ε6 πιόνι λείπει και όμως τα μαύρα πετυχαίνουν και πάλι ισοπαλία.
Οι αναλύσεις που δόθηκαν σε άλλες γνωστές διεθνής ιστοσελίδες περισσότερο μπερδεύουν τους αναγνώστες και τους δημιουργούν σύγχυση. Με λογικό και μεθοδικό τρόπο σκέψης τα μαύρα μπορούν να πετύχουν εύκολα την ισοπαλία, όμως να σημειώσουμε ότι είναι τελείως διαφορετική η ψυχολογία μέσα στην παρτίδα και η κριτική είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Η υψηλή τεχνική στο παιχνίδι του Μπακρό δείχνει σε πόσο υψηλό επίπεδο αγωνίζονται αυτοί οι σκακιστές, την μέγιστη ψυχολογική πίεση που δέχονται και ότι το παραμικρό λάθος τιμωρείται. Αυτός είναι και ο λόγος που ολόκληρος ο πλανήτης τους παρακολουθεί!


Η φωτογραφία είναι από εδώ.
Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: