Social Icons

Άσχημη μέρα για όλους



            Ενώ οι Beliavsky Alexander, Sveshnikov Evgeny και Gallagher Joseph αγωνίζονται στην Ολυμπιάδα του 2010, ο Boris Spassky βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς ολόκληρη η αριστερή πλευρά του έχει παραλύσει…
            Η Ελληνική ομάδα ηττήθηκε σήμερα με σκορ 2,1/2 – 1,1/2. ο Μπανίκας στην πρώτη σκακιέρα έπαιξε πολύ καλά στο άνοιγμα και στο μέσο του όμως στο φινάλε έγιναν περίεργα πράγματα. Στην αρχή είχε χειρότερη πιονοδομή, έπειτα βρέθηκε ένα πιόνι λιγότερο και έπειτα έχασε ένα φινάλε πύργων, το οποίο μπορούσε να κρατήσει ισοπαλία. Κατά παράδοξο τρόπο ο μαύρος βασιλιάς έπρεπε να μείνει στην η στήλη, παίζοντας δηλαδή 98…Ρη7!, 99.Ρε7 – Ρη6! Πολλά μπορεί να έπαιξαν ρόλο στην ήττα του, ίσος ι κούραση, ίσος η ψυχολογική πίεση, συμβαίνουν όμως και αυτά. 
            Ο Δ. Μαστροβασίλης είχε μια καλή θέση, έχασε όμως την καλύτερη συνεχεία: 18.Nxe6 fxe6 19.Rd7 Rc8 20.Ne2 b6 21.b4! και τα λευκά κάτι κάνουν! Πιέζουν στην θέση, ενώ τα μαύρα κομμάτια κάθονται παθητικά. Μετά όμως το 18. Ιγε2 το σχέδιο του λευκού γίνεται πολύ προφανές. Τα λευκά θέλουν να αιχμαλωτίσουν τον Αε6 και να τοποθετήσουν τον άλλο ίππο στο ισχυρό δ4. Τα μαύρα φυσικά κράτησαν τον πολύτιμο αξιωματικό τους και τα λευκά αλώνιζαν με τους ίππους τους στα κεντρικά τετράγωνα χωρίς κάποιος σχέδιο. Τα μαύρα βλέποντας την αδυναμία να δημιουργήσουν απειλές και έχοντας σταματήσει την πλειονότητα πιονιών στην πτέρυγα του βασιλιά, σταδιακά βελτίωσαν την θέση τους και κέρδισαν την παρτίδα.
            Ο Θ. Μαστροβασίλης σταθερός όπως πάντα είχε μια πολλά υποσχόμενη θέση, αξιωματικός και πύργος ενάντιων ίππου και πύργου, με εξωτερικό ελεύθερο για τον Θάνο, όμως ο αντίπαλος του κατάφερε να του αποσπάσει την ισοπαλία.
            Παρά πολύ καλά έπαιξε ο Χαλκιάς. Αν και το 10…β5 έδειχνε να αφήνει αποφασιστικά αδύναμο το γ7 πιόνι, ο Έλληνας GM υπολόγισε πολύ σωστά ότι, οι αδυναμίες που δεν μπορούν να πιεστούν δεν είναι αδυναμίες! Φανταστική παρτίδα και πολύ όμορφα παιγμένη από τον Στέλιο.
            Άσχημα πήγανε τα πράγματα και για τον αγαπητό Σίροβ, οποίος ηττήθηκε από τον αντίπαλο του Βαν Βέλυ. Μάλλον ο Ισπανός έπαιξε πιο αισιόδοξα από όσο επέτρεπε η θέση. Εδώ σας δίνουμε και την σωστή σειρά κινήσεων και όχι αυτήν που μεταδόθηκε λάθος από το δικτυακό δωμάτιο της chessbase.
            Η 9.b4 Bayonet attack στην ινδική άμυνα του βασιλιά ίσος ήταν και ένας από τους λόγους όπου ο Γ. Κασπάροβ την εγκατέλειψε με τα μαύρα κομμάτια. Την επίθεση αυτή την έφερε ο Κράμνικ στο αγωνιστικό προσκήνιο, ο οποίος ανακάλυψε πολλές ιδέες της και την έκανε πολύ πιο δημοφιλή. Ο μαχητικός Νακαμούρα όμως μας ξαναδείχνει ότι παραμένει ένα παρά πολύ επικίνδυνο όπλο του μαύρου και ότι κρύβει πολλούς κίνδυνους για τα λευκά.






Play chess online



Play chess online






Play chess online





Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: