Social Icons

Η παγίδα του Φίσερ



Σήμερα είναι άλλη μια ηλιόλουστη και φωτεινή μέρα του Σεπτέμβρη γεμάτη διάθεση και ζωντάνια!
Κατά τη γνώμη μου το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι η οι καλύτεροι περίοδοι του χρόνου μιας και δεν έχει ούτε πολύ ζέστη αλλά ούτε και πολύ κρύο…
Έτσι λοιπόν έχω ένα ισχυρό κίνητρο να φτιάξω ένα ακόμη μάθημα για σκάκι.


Ξέρω τι πραγματικά λατρεύετε… Λατρεύετε τις παγίδες! Ένταξη καλή είναι η στρατηγική, καλός είναι ο σχεδιασμός αλλά εγώ θέλω να κερδίσω γρήγορα! Θέλω να κερδίσω ξεκούραστα!


Έτσι στο σημερινό μάθημα θα δούμε μια ακόμη παγίδα στη Σικελική. Η συγκεκριμένη παγίδα αναφέρετε και στο βιβλίο του Φίσερ, οι εξήντα αξέχαστες παρτίδες μου. Δεν έχω κάποιο οικονομικό όφελος να προτείνω το συγκεκριμένο βιβλίο, όμως κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη κάθε σοβαρού σκακιστή.

Μπορεί ο Φίσερ να ήταν ένας ακόμη τρελός στον κόσμο που ζούμε, ο οποίος τα έβαλε ακόμη και με την ίδια του τη χώρα, όμως έχει προσφέρει πολύ σημαντικά πράγματα στο σκάκι. Εκτός από τις ιδιαίτερα υψηλές του αποδώσεις, συνέβαλε και στην περαιτέρω αναγνώριση του σκακιού, στο σεβασμό των επαγγελματιών παιχτών και στη βελτίωση των αγωνιστικών συνθηκών.

Σε γενικές γραμμές ο Φίσερ ήταν λίγο μονόχνοτος, δηλαδή ασχολούνταν μόνο με το σκάκι κάτι το οποίο είναι πολύ αρνητικό, διότι εγκατέλειψε τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής του. Δεν πρέπει να είμαστε συνέχεια προσκολλημένοι σε κάτι αλλά να ασχολούμαστε με πολλά πράγματα.

Ήρθε τώρα λοιπόν η ώρα να δούμε λίγο σκάκι και έπειτα να αναζητήσετε κάποιο φίλο σας για να εφαρμόσετε τη σημερινή παγίδα…
Θα αναφερθούμε και πάλι στη σικελική και πιο συγκεκριμένα στη βαριάντα του δράκου. Βαριάντα στο σκάκι ονομάσουμε μια σειρά από σωστές κινήσεις. Πράγματι το όνομά της είναι εντυπωσιακό και το χαρακτηριστικό του συστήματος είναι το φιανκέτο στη πτέρυγα του βασιλιά.. Υπάρχουν εκδοχές για τη συγκεκριμένη ονομασία. Η μια είναι από το σχηματισμό των πιονιών, δηλαδή μοιάζουν με τον αστερισμό του δράκοντα και η άλλη εκδοχή βασίζεται στον επίφοβο χαρακτήρα της.

Εφόσον μιλάμε για τη βαριάντα του δράκου θα ήθελα να σας δείξω μια παγίδα και στο κανονικό δράκο και μια στον επιταχυνόμενο. Η διαφορά των δύο αυτών συστημάτων βρίσκεται στην κίνηση του δ πιονιού. Δηλαδή έπειτα από τις κινήσεις 1.ε4-γ5, 2.Ιζ3 τα μαύρα μπορούν να παίξουν δ6, ο κανονικός δράκος ή να παίξουν Ιγ6 προσπαθώντας να κρατήσουν το δ πιόνι στην αρχική του θέση για χτυπήσουν στο κέντρο με δ5 με μια κίνηση.

Παγίδα Α

Και οι δύο παρατάξεις κάνουν ανάπτυξης. Τα λευκά επιλέγουν να τοποθετήσουν τον αξιωματικό τους στην πιο ισχυρή διαγώνιο, δηλαδή την α2-η8. Ο αξιωματικός από εδώ μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Τα μαύρα πρέπει να παίξουν υποχρεωτικά ε6, διότι εάν προσπαθήσουν να παίξουν το δράκο, έπειτα από η6 ακολουθεί η φορσέ, δηλαδή η αναγκαστική, σειρά κινήσεων:

Στον επιταχυνόμενο δράκο τα λευκά επίσης μπορούν να παίξουν τον αξιωματικό του στο γ4.
Και έπειτα στο β3. Αυτή η κίνηση φαίνεται λίγο προκλητική μιας και μετακινεί το ίδιο κομμάτι 2 φορές, αγνοώντας τα υπόλοιπα. Επίσης, λίγο πολύ, όλοι θα γνωρίζεται ή θα έχετε ακούσει για το πλεονέκτημα των δύο αξιωματικών. Έτσι λοιπόν φαίνεται φυσιολογικό για τα μαύρα να παίξουν Ια5 με σκοπό να αιχμαλωτίσουν αυτό τον αξιωματικό.
Όμως με την κίνηση Ια5 τα μαύρα έχουν πέσει ήδη στη παγίδα του λευκού! Πολύ ωραία είναι η στρατηγική αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα τακτικά χτυπήματα και γενικότερα με την αρμονία των κομματιών μας. Η κίνηση Ια5 δεν φαίνεται λογική μιας και μετακινεί τον ίππο στην άκρη της σκακιέρας. Επίσης τα μαύρα δεν έχουν κάτι για να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους.
Σε αυτή την παγίδα έπεσε και ένας από τους πιο ισχυρούς παίχτες εκείνης της εποχής, ο Ρεσέυσκη. Φαίνετε ότι ο Φίσερ δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει τον αγαπημένο του λευκοτετράγωνο αξιωματικό χωρίς αντάλλαγμα.
Έτσι τα λευκά έπαιξαν τη φανταστική κίνηση…
Και τελικά κάνουν ματ (!) τη βασίλισσα των μαύρων.
Ο Φίσερ κέρδισε εύκολα την παρτίδα στη συνέχεια.

Εάν έχετε απορίες ή κάποιο σχόλιο παρακαλώ γράψτε το κάτω από το βίντεο και φυσικά μην ξεχνάτε να κάνετε “like”.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας και σας περιμένω στο επόμενο μάθημα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: