Social Icons

Συνέντευξη με τον πολύ πρωταθλητή Ελλάδας!



Γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία άρχισε να ασχολείται συστηματικά με το σκάκι και αυτό τον βοήθησε να κάνει σημαντικές επιτυχίες. Το 1990 κατέκτησε το πρωτάθλημα κάτω των 12 ετών και το 1993 το πρωτάθλημα κάτω των 16 ετών, με το πρωτάθλημα κάτω των 20 να ακολουθεί το 1996. Για πρώτη φορά αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας το 2000. Έκτοτε ήταν συνεχώς νικητής ως και το 2005. Το 2008 επέστρεψε στις νίκες, όπως και το 2009, οπότε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Ηλεία κατέκτησε τον όγδοο πανελλήνιο τίτλο του.

Το παιχνίδι του διακρίνεται για την πολύπλοκη τακτική του. Είναι εξαιρετικά επιθετικός και δημιουργικός παίχτης.

Εκτός από τις σημαντικές επιτυχίες στο αγωνιστικό σκάκι, ο κ. Χρήστος Μπανίκας είναι ομοσπονδιακός προπονητής σκακιού.

Ο κ. Β. Παργινός τον προσκάλεσε στα Γιάννενα, ώστε να κάνουν ένα προπονητικό camp για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το camp πραγματοποιήθηκε το Πασχα στο Σύλλογο Ιωαννιτών Σκακιστών.

Εκτός από τις πολύτιμες γνώσεις που αποκομίσαμε, είχαμε την ευκαιρία να του κάνουμε μερικές ερωτήσεις, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο που προσεγγίζει το σκάκι. Επίσης έδωσε μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές για όλους τους νέους και ταλαντούχους σκακιστές της περιοχής μας.

Για να μάθετε περισσότερα, παρακαλώ διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη με τον GM Χ. Μπανίκα


Ερώτηση = Ε
Απάντηση = Α

Ε. Αγαπητέ Χρήστο πώς σου φαίνονται τα Γιάννενα;

Α. Σκακιστικός ή γενικός;

Ε. Καταρχάς γενικώς και μετά θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για το camp.

Α. Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στα Γιάννενα και εξακολουθώ να είμαι ενθουσιασμένος από την πόλη. Με αυτό το camp συνδυάσαμε έναν ωραίο τρόπο ζωής μαζί με ένα κοινωνικό έργο.

Ε. Παρακαλώ πες μας λίγα λόγια για το προπονητικό camp.

Α. Το camp έγινε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο Σύλλογο Ιωαννιτών Σκακιστών. Συμμετείχαν 13 μικροί και μεγάλοι σκακιστές. Το διοργανώσαμε μαζί με το φίλο και ομοσπονδιακό προπονητή Βασίλη Παργινό, το οποίο είχε επιτυχία παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Υπήρχαν 2 γκρουπ δυναμικότητας με 4 ώρες μάθημα καθημερινά στο κάθε γκρουπ. Στο τέλος δόθηκαν σημειώσεις, αναλύσεις και έγινε ένας αγώνας επίδειξης σιμουλτανέ. (Σημείωση: Ο πρωταθλητής έπαιξε με πολλούς αντιπάλους ταυτόχρονα.)

Ε. Πώς σου φαίνεται το επίπεδο στα Γιάννενα και γενικότερη περιοχή;

Α. Αν και είναι επαρχιακή πόλη τα Γιάννενα, υπάρχουν άτομα που ασχολούνται με το σκάκι. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει αναπτυχθεί το επίπεδο. Επίσης σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ και ο περιφερικός προπονητής και τα 2 camp.
Θα χρειάζονταν περισσότερα ερεθίσματα. Για παράδειγμα δεν γίνονται πολλοί αγώνες, όπως συμβαίνει στα μεγάλα σκακιστικά κέντρα.
Για να συναγωνιστεί ένα παιδί από εδώ τα υπόλοιπα παιδιά, χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια.

Ε. Τι συμβουλεύεις τους μαθητές σου ώστε να βελτιωθούν στο σκάκι;

Α.
  • Να κάνουν προπόνηση τουλάχιστον 4 (τέσσερις) ώρες την εβδομάδα.
  • Να συνδυάζουν τους αγώνες με τη μελέτη και την προσωπική δουλειά, γιατί το σκάκι είναι ένα πνευματικό παιχνίδι.
  • Δεν είναι λύση μόνο οι αγώνες ή η προσωπική μελέτη αλλά και ο ρόλος του προπονητή, δηλαδή να κατευθύνει το παιδί προς την ανάπτυξη και την βελτίωση.
  • Οι καλοί μαθητές μου μελετάνε από μόνοι τους. Ο καλός δάσκαλος δίνει το ερέθισμα και το παιδί διαβάζει από μόνο του.
  • Θυμάμαι που η μητέρα μου έλεγε «Χρήστο είναι βράδυ!» ώστε να σταματήσω να μελετάω…
  • Φυσικά χωρίς μελέτη δεν θα γινόμουνα καλός παίχτης.
  • Όταν ένα παιδί έχει 50 απορίες στο ιδιαίτερο, σημαίνει ότι έχει ταλέντο. Αν δεν έχει ταλέντο συνήθως κοιτάει την ορθογραφία των σημειώσεων…
  • Και τέλος το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η επανάληψη.

Ε. Θα μας αποκαλύψεις κάποια από τα μυστικά τις επιτυχίας σου ως πολύ-πρωταθλητής Ελλάδας, έχοντας πολλές επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και πολλά μετάλλια σε πολλά πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Α. Ένας καλός παίχτης έχει ταλέντο και διαβάζει. Ο πρωταθλητής είναι και νικητής. Είναι πολύ σημαντική στο σκάκι η ψυχολογία και ο χαρακτήρας. Σε μια παρτίδα τεσσάρων ορών έρχεται η κρίσιμη στιγμή όπου πρέπει να πάρεις μια απόφαση μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η ψυχολογία.
Ο πρωταθλητής θέλει να παίζει τέλεια ενώ το παιδί θέλει να κερδίζει συνέχεια. Και τέλος είναι πολύ σημαντική η αυτογνωσία. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τον εαυτό μου.

Ε. Ποιες άλλες φιλοδοξίες έχεις ως παίχτης και ως προπονητής;

Α. Ως παίχτης θέλω να ξεπεράσω το 2650 ΕΛΟ. Αυτός ο στόχος είναι πολύ δύσκολος για έναν Έλληνα γιατί ο μέσος όρος ΕΛΟ στην Ελλάδα είναι πολύ μικρός.
Ως προπονητής θέλω να μεταδώσω τα θετικά στοιχεία και τις αναμνήσεις που έχω από τους δικούς μου προπονητές.

Ε. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου προπονητές;

Α. Ο Χαριτάκης και ο Βραγοθέρης.

Ε. Τι είναι αυτό που θα σου έδινε χαρά από του μαθητές σου;

Α. Όμορφα συναισθήματα και χαρά θα μου έδιναν οι μαθητές μου εάν κέρδιζαν Πρωταθλήματα Ελλάδας. Πρέπει να ομολογήσω ότι ανυπομονώ να πάω στα μαθήματά μου.
Το μόνο αρνητικό είναι το βάρος που νοιώθουν απέναντί μου. (Σημείωση: Εννοεί ότι είναι πάρα πολύ καλύτερος παίχτης από τους μαθητές του και αυτό το γεγονός, μερικές φορές, δημιουργεί αυτό το βάρος)

Ε.  Ποιος ήταν ο αγαπημένος σου παίχτης όταν ήσουνα μικρός.

Α. Ο Γκάρι Κασπάροβ. Μου διάβαζε ο αδερφός μου το βιβλίο «Γκάρι Κασπάροβ το αστέρι από το Μπακού».
Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος από τις πολύ επιθετικές παρτίδες του. Με είχε εμπνεύσει πραγματικά το ματς Κασπάροβ - Κάρποβ. Είχα δημιουργήσει το ρεπερτόριο ανοιγμάτων μου, σύμφωνα με αυτούς τους δυο παίχτες. Έπαιζα ότι έπαιζε ο Γκάρι με τα μαύρα και ότι έπαιζε ο Κάρποβ με τα λευκά.
Αυτό πρέπει να κάνουν και τα νέα παιδιά, δηλαδή να αντιγράψουν το ρεπερτόριο ανοιγμάτων από τους κορυφαίους παίχτες της σημερινής εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: