Social Icons

Τazmania …… Καταστροφικός!


Ο Σίροβ είναι ένας πολύ συμπαθητικός παίχτης. Παίζει επιθετικά, ριψοκίνδυνα, παρτίδες γεμάτες ενέργεια και πολύ συνδυαστικά. Αυτό σίγουρα είναι ένα στυλ που δεν κάνει τους θεατές να βαριούνται. Είναι δηλαδή το εντελώς αντίθετο από τον Κράμνικ. Το εντελώς αντίθετο από ένα βαρετό, ισόπαλο, χωρίς ρίσκα παιχνίδι, με ίδιες και συμμετρικές πιονοδομές, βαρετό, ανούσιο και όχι δημηουργικό.
Επίσης ο Σίβοβ έχει φτιάξει και πολλά εκπαιδευτικά DVD για την Γερμανική εταιρία Chessbase. Έχει κύρος, μιλάει με σοβαρότητα και είναι πρόθυμος να μοιραστεί κάποιες από τις γνώσεις του μαζί μας.
Εντάξει όλα τα παραπάνω αλλά δεν μπορώ να μην αρχίζω να φωνάζω πάλι… Στην χθεσινή του παρτίδα πάλι δεν έκανε ροκέ! Η δικαιολογία «δεν πρόλαβα» απλά δεν υπάρχει! Όλοι οι σκακιστές μπορούν να κάνουν το ροκέ τους ανεξάρτητα με ποιον αντίπαλο παίζουν. Απλά ο Σίροβ επέλεξε να κάνει επίθεση με τα πιόνια του.


Στην τέταρτη κίνηση τα λευκά έπρεπε να παίξουν 4.Ιγ3, περιμένοντας το 4…ε6 και έπειτα η4 ξεκινώντας την επίθεση στην πτέρυγα του βασιλιά.
Η κίνηση 4.η4 ξεκινάει μεν μια επίθεση, όμως έπειτα από την ιδέα το Γ, Κασπάροβ να ξανά-επιστρέψει τον αξιωματικό στο δ7, η επίθεση του λευκού με τα πιόνια δεν είναι τόσο ισχυρή. Έψαχνα να βρω την παρτίδα Βελιμίροβιτς – Κασπάροβ, αλλά σε κάποιον είχα δανείσει το βιβλίο του Ε. Γκούφελντ «Γκάρι Κασπάροβ» και δεν το έχει φέρει πίσω…
Δεν καταλαβαίνω γιατί μερικές διεθνής ιστοσελίδες παρουσίασαν την έκτη κίνηση των μαύρων 6…γ5 ως νέα κίνηση, εφόσον έχει ξαναπαιχθεί και στο παρελθόν. Φαίνετε αρκετά λογική κίνηση διότι και τα λευκά έχουν χάσει πολλές κινήσεις με τα πιόνια τους, έτσι τα μαύρα διεκδικούν κάτι περισσότερο από την ισοπαλία και την παθητική άμυνα.
Στην τελική θέση τα λευκά δεν έχουν ασφαλές καταφύγιο για τον βασιλιά τους, το ε5 πιόνι θα πέσει και τα μαύρα εκτός τον άλλον έχουν και ένα επικίνδυνο ελεύθερο πιόνι στο δ4. Τα λευκά εγκατέλειψαν διότι τα μαύρα θα οργανώσουν μια ισχυρή επίθεση αφού φέρουν και τον πύργο από το α8 στο παιχνίδι. Μια πολύ καλή άσκηση είναι να προσπαθήσετε να παίξετε την θέση με έναν φίλο σας ή με τον υπολογιστή και να προσπαθήσετε να κερδίσετε με τα μαύρα. Θα τα καταφέρετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: