Social Icons

Παγίδες…



Γενικά προτείνω να αποφεύγετε τις παγίδες. Το σκάκι είναι ένα στρατηγικό παιχνίδι. Αυτός που θα εφαρμόσει την καλύτερη στρατηγική θα κερδίσει το παιχνίδι. Αυτός είναι και ο λόγος που το 90% των παρτίδων το κερδίζουν οι καλύτεροι παίχτες.

            Ένας παίχτης που βάζει μόνο παγίδες θα κερδίσει μεν μερικές φορές αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει καλός παίχτης. Το να παίζουμε μόνο με παγίδες είναι σαν να παίζουμε κορόνα γράμματα. Αν το δει θα χάσω. Αν δεν το δει θα κερδίσω. Οι παγίδες πιάνουν συνήθως στα γρήγορα παιχνίδια, διότι ο αντίπαλος δεν έχει το χρόνο να αξιολογήσει σωστά τις απειλές του αντιπάλου.
            Η καλύτερη τεχνική είναι να συνδυάσουμε τις παγίδες με το στρατηγικό μας πλάνο. Στη θέση του διαγράμματος τα μαύρα έπαιξαν τον πύργο τους από το β2 στο γ2! Με αυτή την κίνηση δεσμεύουν το «β4» πιόνι να προστατεύει τον αξιωματικό. Η ιδέα τους είναι να σπρώξουν το «α6» πιόνι ώστε αυτό να γίνει ελεύθερο. Αυτό είναι το στρατηγικό σχέδιο των μαύρων. Για να κερδίσουν πρέπει να βγάλουν μια νέα βασίλισσα. Για να βγάλουν μια νέα βασίλισσα χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα ελεύθερο πιόνι. Έτσι απλά!
            Τα λευκά πιστεύουν ότι μπορούν να «σουβλίσουν» τον πύργο στο γ2, να τον απειλήσουν, ώστε αυτός να μετακινηθεί και έπειτα να φάνε τον αξιωματικό στο β3. Όμως όταν μας απειλούν δεν κάνουμε άμυνα, αλλά επίθεση!
            Έτσι τα μαύρα έπαιξαν Πγ1 και κάρφωσαν τον αξιωματικό. Τώρα τα λευκά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν διότι δεν μπορούν με τίποτα να ξεφύγουν από το κάρφωμα.
            Αυτό ήταν ένα καλό παράδειγμα όπου τα μαύρα συνδύασαν το στρατηγικό τους σχέδιο με μια μικρή παγίδα. Τα μαύρα θα κέρδιζαν ούτως ή άλλως την παρτίδα, αλλά η πονηρή παγίδα τα βοήθησε να κερδίσουν πιο γρήγορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: