Social Icons

Μάχες – μάχες – μάχες!


Σκληρές μάχες σε υψηλό επίπεδο είναι αυτό που θέλουν να δουν οι φανατικοί φίλοι του σκακιού. Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Παγκόσμιου τόσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο, εφόσον έχουν παραμείνει οι καλύτεροι και οι πιο φορμαρισμένοι παίχτες.


Ο Σβίντλερ βρίσκετε σε εξαιρετική αγωνιστική φόρμα και πραγματικά κατατροπώνει τον έναν αντίπαλο έπειτα από τον άλλον… Αν και δεν κατάφερε να δημιουργήσει πραγματικά προβλήματα με τα λευκά, ενάντια στον Πανομαριόφ, με τα μαύρα κομμάτια έπαιξε μια νέα κίνηση περιέπλεξε την θέση, θυσίασε την διαφορά και κέρδισε το παιχνίδι.
Στο άλλο παιχνίδι IvanchukGrischuk παίχτηκε η άμυνα Ragozin. Μια περίπλοκη, δυναμική και επιθετική άμυνα για τα μαύρα. Ο Ρώσος σκακιστής έδειξε ότι είναι έτοιμος για μάχη και έτοιμος να περιπλέξει την θέση, δηλαδή να διεκδικήσει την νίκη.
Η επίσημη ιστοσελίδα, μέσα από την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τα παιχνίδια βρίσκετε εδώ.




Η πρώτη κρίσιμη στιγμή για τα λευκά. Τα λευκά έχουν πολλές επιλογές εδώ και σκεφτόμουν ότι απλά ο αξιωματικός από το γ4 πρέπει να οπισθοχωρήσει στο β3 για να συνεχίσει να πιέζει στην διαγώνιο ε6-ζ7. Όλα τα κομμάτια του λευκού φαίνετε να πιέζουν αυτά τα δύο πιόνια του μαύρου. Ο Ουκρανός σκακιστής φοβήθηκε το σχέδιο των μαύρων, δηλαδή την αντεπίθεση πάνω στο η2 με τον λευκό-τετράγωνο αξιωματικό του μαύρου την βασίλισσα στο η7, τον ίππο να στοχεύει τα τετράγωνα ζ4 ή θ4 και τους ενεργητικούς μαύρους πύργους. Έτσι αποφάσισε να κοντράρει τον λευκό-τετράγωνο αξιωματικό. Μια απόφαση συνετή και ασφαλής. Όμως προσωπικά θα επέλεγα κάτι πιο επιθετικό διεκδικώντας το πλεονέκτημα.

Ο Ρώσος σκακιστής είναι φοβερός στην άμυνα. Με την κίνηση θ6 θέλει να αλλάξει τα «ενοχλητικά» λευκά κομμάτια, τον ίππο ε5 και τις βασίλισσες. Το θ6 υποστηρίζει το Βη5.

Ενδιαφέρον και μαχητικό. Ο Ιβαντσούκ προσπαθεί να δημιουργήσει περιπλοκές.

Φανταστική άμυνα από τον Grischuk! Θυσιάζει το υλικό μόνο και μόνο για να δημιουργήσει ένα φρούριο με τον πύργο και τον αξιωματικό του. Δεν θα ήταν εύκολο για τα μαύρα να παίξουν, χωρίς αυτή την  απόφαση, μιας και τα λευκά έχουν ισχυρή επίθεση. Τα λευκά ίσως είχαν μια τελευταία ευκαιρία με το 32. η4!? Αλλά ο Ιβαντσούκ ήταν σε πίεση χρόνου και φυσικά δεν θέλησε να ρισκάρει πολύ.
Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα παρτίδα και σήμερα θα παίξουν τα γρήγορα παιχνίδια.

Αυτή είναι νέα κίνηση στην άμυνα Grunfeld. Τα μαύρα αφήνουν το «παραδοσιακό» γ5 και θέλουν να ετοιμάσουν το ε5.

Θα ήταν καλύτερο για τα λευκά να κλείσουν το κέντρο και να πάρουν ένα μικρό και σταθερό πλεονέκτημα, αλλά ο Ουκρανός σκακιστής είχε αντίθετη γνώμη.

Ίσως θέλησε να κρατήσει ανοιχτό το παιχνίδι για να έχουν και οι δύο περισσότερες τύχες.

Φανταστική κίνηση από τον Σβίντερ. Καταστρέφει το ισχυρό κέντρο των λευκών και δεν διστάζει να θυσιάσει ακόμη και την διαφορά. Τα μαύρα προσπαθούν να βρουν καλά τετράγωνα για τα κομμάτια τους. Να τους δώσουν ζωντάνια και ενεργητικότητα.

Καταλαβαίνω ότι ένας ίππος στο δ4 είναι εξαιρετικά ενοχλητικός όμως, προς το παρόν, δεν συνεργάζεται με τα υπόλοιπα κομμάτια. Τα λευκά δεν θα έπρεπε να δώσουν το πλεονέκτημα των δύο αξιωματικών. Τώρα τα μαύρα αποκτούν ένα πανίσχυρο κέντρο.

Αυτή η κίνηση αποκαλύπτει το σχέδιο των μαύρων. Τώρα τα μαύρα πάνε για νίκη. Τα ελευθέρα πιόνια στην πτέρυγα της βασίλισσας φαίνονται πανίσχυρα και όσο προχωρούν θα γίνονται όλο και πιο ισχυρά. Οι λευκοί πύργοι φαίνονται αδύναμοι στο να τα μπλοκάρουν.

Η τελευταία ευκαιρία των λευκών ήταν να μπλοκάρουν την διάσπαση στο β3. Με την τελευταία κίνηση τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τα πιόνια του μαύρου. Είναι φανταστικό ότι μια τόσο μικρή μονάδα σε αξία, όσο ένα πιόνι, μπορεί να προκαλέσει τόσα προβλήματα σε ολόκληρη την παράταξη του αντιπάλου και να φέρει μέχρι και την νίκη. Αυτή είναι η ομορφιά του σκακιού.
Τα λευκά προσπαθούν να προβάλουν κάποια αντίσταση αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι γιατί τα μαύρα επιτίθενται με τα πιόνια, τον βασιλιά και τους αξιωματικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: