Social Icons

Στα Γιάννενα το άλογο κερδίζει!!



Φαντάζομαι ότι όλοι έχετε ακούσει το κλασικό παράδειγμα ότι ο αξιωματικός είναι λίγο καλύτερος από τον ίππο, διότι ο αξιωματικός μπορεί να παγιδεύσει τον ίππο...

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ, όμως τα βιβλία δεν παρουσιάζουν το πώς πρέπει κάποιος να χρησιμοποιήσει τον ίππο του. Έτσι έχει επικρατήσει η προκατάληψη σε πάρα πολλούς σκακιστές ότι ο αξιωματικός είναι καλύτερος από τον ίππο σε κάθε θέση, σε κάθε στάδιο της παρτίδας και με κάθε περιορισμό χρόνου, δηλαδή και στο blitz αλλά και στην επίσημη παρτίδα.
Όμως το σκάκι είναι ένα περίπλοκο και συγκεκριμένο παιχνίδι. Οι γενικοί κανόνες μας βοηθάνε να βρούμε το δρόμο μας, δηλαδή χρησιμεύουν ως «φανάρι», ως οδηγός, αλλά η κάθε θέση είναι διαφορετική. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και επικριτικοί.

Στη θέση του διαγράμματος βλέπουμε ένα υπέροχο ίππο στο δ4 και έναν πολύ άσχημα τοποθετημένο αξιωματικό στο γ8. Η θέση των λευκών κερδίζει πολύ εύκολα διότι ο λευκός βασιλιάς θα διεισδύσει πολύ εύκολα στην πτέρυγα της βασίλισσας.

Στο δεύτερο διάγραμμα βλέπουμε ότι τα λευκά έχουν παγιδεύσει τον αξιωματικό του μαύρου! Ο λευκός ίππος έχει επικρατήσει πλήρως και τα λευκά κερδίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: