Social Icons

Πέμπτος γύρος


Σα μαθητικό reunion (επανένωση) φάνηκε η χθεσινή Κυριακή στο Σ.Ι.Σ. μιας και είχαμε περίπου έναν μήνα να παίξουμε σκάκι. Η καλύτερη παρτίδα του πέμπτου γύρου παίχτηκε στην αναμέτρηση Ζιοβίρης – Ζαβέρδας. 

Τα μαύρα έχασαν μια ευκαιρία να φάνε τον ισχυρό ίππο του λευκού στο ε5 (Βλέπετε διάγραμμα 1). Στην συνέχεια τα λευκά εξαπέλυσαν μια σφοδρή επίθεση χρησιμοποιώντας αυτόν τον ίππο και επιβεβαιώνοντας το ρητό «τα αλογάκια είναι καλά όταν θυσιάζονται!»
            Στην παρτίδα Παππάς – Καίσαρης, τα λευκά πάλεψαν σκληρά για την ισοπαλία και τελικά κατάφεραν να την πάρουν… Η μοναδική ρεαλιστική ευκαιρία που έχουν τα μαύρα φαίνεται στο διάγραμμα 2. Θεώρησα ότι είναι καλύτερο να αλλάξω τους ίππους για να φανεί η δύναμη των αξιωματικών μου, όμως τα λευκά έχουν πολύ ενεργητικά κομμάτια. Στην πραγματικότητα αυτός ο ίππος στο ε5 δεν κάνει κάτι μιας και ο αξιωματικός ε8 ελέγχει τα πάντα. Είναι "ο άχρηστος ίππος στο κέντρο της σκακιέρας", όπως συνηθίζει να λέει ο Νικόλας. Δεν συνεργάζεται με κανένα άλλο κομμάτι και δεν μπορεί να δημιουργήσει απειλές. Καλύτερο για τα μαύρα ήταν να φάνε στο ε4, δηλαδή 15…ζ:ε4, 16.Ι:ε4-Π:δ1+, 17.Ρ:δ1-Ιζ5! Και τα μαύρα θα αλλάξουν τον ίππο με τον αξιωματικό του λευκού και θα πιέζουν.
Γενικά ήταν μια παρτίδα που έληξε ισοπαλία χωρίς ιδιαίτερα πυροτεχνήματα...
Ο Διονύσης απέκτησε μια πολλά υποσχόμενη θέση και ήταν ο μόνος που έπαιζε για νίκη, όμως πίεσε πολύ τα πράγματα με την κίνηση 44…Βε3+. Είναι μια πολύ καλή και μαχητική ιδέα, όμως τα υπόλοιπα κομμάτια του δεν βοηθάνε. Υπάρχουν ήδη πολλές εκκρεμότητες, με τους πύργους στην γ κολόνα, τι θα γίνει με το ε3 πιόνι… Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσουν τα μαύρα να βελτιώνουν την θέση τους, π.χ. τον βασιλιά τους και έπειτα αποφασίζουν για το αν θα ρισκάρουν. Γι’ αυτό λένε ότι το σκάκι είναι δύσκολο παιχνίδι. Μια λάθος απόφαση, μια λάθος εκτέλεση ενός σωστού σχεδίου και ο βαθμός μπορεί να κάνει φτερά…
Ο Νικολάκης έπαιξε εξαιρετικά στο άνοιγμα και σχεδόν έκανε ματ τον Αλέξανδρο, όμως κάτι έλειπε από την επίθεσή του… Τελικά ο Αλέξανδρος κατάφερε να σωθεί από την επίθεση, έκανε μια θυσία διαφοράς και οι δύο πανίσχυροι ίπποι του μαζί με δυο ελεύθερα πιόνια του έδωσαν την νίκη.


Αποτελέσματα:

1.      Παππάς – Καίσαρης ½ - ½
2.      Ξυλογιάννης – Μπλέτσιος 1-0
3.      Συγκουνας – Μπενάτσης
4.      Ζιοβύρης – Ζαβέρδας 1-0
5.      Σπιλιάδης – Ντάμπος 0-1 Α.Α. (άνευ αγώνος)
6.      Σταύρου – Μπέμπης 0-1
7.      Μαρτίνης – Βαγγέλης
8.      Βώβας – Γεωργίου
9.      Παπαγεωργίου – Σακκα

Το παιχνίδι Παπαγεωργίου – Σακκα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:00 στο Σ.Ι.Σ. Οι υπόλοιπες αναμετρήσεις θα γίνουν εντός της εβδομάδας.

2 σχόλια:

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

"Στην παρτίδα Παππάς – Καίσαρης, τα λευκά πάλεψαν σκληρά για την ισοπαλία και τελικά κατάφεραν να την πάρουν…"
Αν το βάλεις στην ενότητα με τα ανέκδοτα θα πάρει βραβείο...